Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική: Αυτά είναι τα 8 κορυφαία εστιατόρια ελληνικής κουζίνας

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021 απονεμήθηκαν χθες στο Μακεδονία Παλλάς

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε χθες Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια βραδιά κατά την διάρκεια της οποίας οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων

Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό  την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί  την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο  Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 49  βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη, τα οποία συγκέντρωσαν -  από την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide - βαθμολογία από 14/20 και πάνω.

Την παρουσίαση της τελετής, στην οποία τηρήθηκε και φέτος το υγειονομικό πρωτόκολλο, έκανε με κέφι και αμεσότητα, ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος, βγαίνοντας στη σκηνή, αποκάλυψε πως η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος έχει δοκιμάσει συνολικά περίπου 100.800 πιάτα, από τότε που ξεκίνησε το εστιατορικό της σαφάρι, το μακρινό 1993 τα μισά από τα οποία αφορούσαν δημιουργίες ελληνικής κουζίνας. Για να θέσει αμέσως μετά το ερώτημα «Ποια από αυτά είναι τα πιο καινοτόμα, πιο ευρηματικά, πιο ρηξικέλευθα, επιδραστικά, πρωτοποριακά πιάτα;». Η χρυσή ενδεκάδα με τα πιάτα που έγραψαν ιστορία, τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στην ελληνική κουζίνα, συζητήθηκαν, προκάλεσαν έκπληξη, ενθουσιασμό αλλά και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και σκάνδαλα, παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της τελετής των βραβείων μαζί με τους σεφ που τα δημιούργησαν και τα εστιατόρια που τα παρουσίασαν.

Μετά τις απονομές και το χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», το οποίο έφερε την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία. Οι δύο σεφ παρουσίασαν μία φυσιολατρική πρόταση γαστρονομίας με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας αλλά εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.

Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, η Προϊσταμένη του τμήματος εταιρικής ευθύνης και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων της Helexpo Μαρία Συλλοπούλου, ο οινοπαραγωγός και ιδρυτής του Κτήματος Γεροβασιλείου Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Γενικός Διευθυντής της Upfield Hellas Νίκος Λαβίδας, ο Bar & Restaurant Sales Manager Nestle Waters Γρηγόρης Μανωλέλης, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ, αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Δείτε τα οκτώ βραβευμένα εστιατόρια σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

Salonica Restaurant & Bar

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 15 / 20  

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Θεσσαλονίκη - Ανατολική Θεσσαλονίκη - Φάληρο, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2 - Ξεν. «Makedonia Palace»

Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο Makedonia Palace

Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου

Στο ντιζαϊνάτο εστιατόριο του «Makedonia Palace» με την πανοραμική θέα στη θάλασσα, ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα με το προσωπικό του αποτύπωμα, που αποδίδει την παραδοσιακή γεύση σε αμπαλάζ φινετσάτο, σύγχρονο και αφοπλιστικά νόστιμο.

Dome Real Cuisine

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14,5 / 20  

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Θεσσαλονίκη - Περίχωρα Θεσσαλονίκης - Θέρμη, Ασκληπιού 16-18, Πυλαία - Ξεν. «Nikopolis Hotel Thessaloniki»

Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο Nikopolis Thessaloniki

Σεφ: Στέφανος Σταμίδης

Κομψό περιβάλλον με θέα στην τεράστια πισίνα του ξενοδοχείου «Nikopolis». Μοντέρνα κουζίνα με σαφές ελληνικό πρόσημο, που αξιοποιεί πολύ καλές πρώτες ύλες, με σύγχρονες τεχνικές σε ξεχωριστά πιάτα όπως το χοιρινό iberico με λαχανικά και σος ρομανέσκα ή η κακαβιά.

Χαρούπι

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14,5 / 20  

Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

Θεσσαλονίκη - Κέντρο Θεσσαλονίκης - Λαδάδικα - Λιμάνι, Δόξης 4

Ιδιοκτήτης: Μανώλης Παπουτσάκης

Σεφ: Μανώλης Παπουτσάκης

Ο σεφ-πατρόν Μανώλης Παπουτσάκης εξελίσσει το θεσσαλονικιώτικο «Χαρούπι» με την ίδια πάντα φιλοσοφία που το ανέδειξε: αντλώντας από τη βαθιά γευστική παράδοση της κρητικής κουζίνας, προσθέτει μελετημένη δημιουργικότητα. Εξαιρετική πρώτη ύλη και άψογη τεχνική, αδιαπραγμάτευτες αξίες όπως το ζυγούρι γαμοπίλαφο και το τσιγαριαστό αρνί, ωραία ταιριάσματα όπως το τηγανητό κουνέλι με πουρέ μελιτζάνας και ξινόχοντρου, αλλά και πιάτα με ελεύθερη ματιά, όπως τα χειροποίητα ραβιόλια χαρουπιού αβγολέμονο, αναφορά στην «κρεατότουρτα», signature dish και δείγμα των υψηλών δυνατοτήτων του σεφ – όλα συντελούν σε μια απολαυστική γευστική εμπειρία.

Ambrosia

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20  

Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

Θεσσαλονίκη - Περίχωρα Θεσσαλονίκης - Αεροδρόμιο, 13ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Περαίας - ξεν. «Hyatt Regency Thessaloniki»

Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki

Σεφ: Απόστολος Αλτάνης

Στο κύριο εστιατόριο του «Hyatt Regency» ο Απόστολος Αλτάνης προτείνει μια πολύ νόστιμη, σύγχρονη, αλλά κατανοητή εκδοχή της ελληνικής κουζίνας, με χρήση τοπικών και εποχικών υλικών. Εξαιρετική βεράντα με θέα στους καταπράσινους κήπους για το καλοκαίρι. Δοκιμάστε χοιρινό γάστρας στον ξυλόφουρνο, λαβράκι αλά πολίτα, κακαβιά με γαρίδες και πετρόψαρα.

Το Μανιτάρι

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20  

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Θεσσαλονίκη - Ανατολική Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά - Νέα Κρήνη - Αρετσού, Θ. Σοφούλη 57 - Sofouli Center

Ιδιοκτήτης: Γιάννης Ζιάγκας

Σύμβουλος Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης

Σεφ: Λεωνίδας Παντσιούκας

Κομψό εστιατόριο που «κρύβεται» στον δεύτερο όροφο του Sofouli Center, με σύμβουλο τον βραβευμένο σεφ Δημήτρη Παμπόρη. Από τα ενδιαφέροντα πιάτα σύγχρονου προσανατολισμού με σαφείς αναφορές στην ελληνική γευστική παράδοση ξεχωρίζει η τραβηχτή πίτα Μάνης με δροσερή κρέμα σπανακόπιτας.

Χαλκιδική

Tomata

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 15 / 20  

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Σάνη, «Sani Marina»

Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο Sani Marina – Sani Resort

Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος

Tomata - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Φωτεινή και χαλαρή βεράντα με θέα στη μαρίνα. Η κουζίνα του βραβευμένου Χρύσανθου Καραμολέγκου κινείται στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικότητας, αναδεικνύοντας ακόμη και τα πιο απλά υλικά με πιάτα όπως η γαρίδα ψητή με μους αβγοτάραχου και το καρπάτσιο μπαρμπούνι με αχινό.

Bubo Fine Dining Restaurant

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14,5 / 20  

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»

Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort

Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης

Το βραβευμένο εστιατόριο του «Ekies All Sense Resort» πάνω στην παραλία, προτείνει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα, που εμπνέεται από τοπικές σπεσιαλιτέ της Χαλκιδικής και ευρύτερα της Μακεδονίας, άλλοτε πιο κοντά στην παράδοση και άλλοτε με μια επιτυχημένη προσωπική δημιουργικότητα, που σέβεται την πρώτη ύλη. Δοκιμάστε: λιγκουίνι μαγειρεμένα σε κακαβιά, διάφορα παντζάρια ψημένα και ωμά με καπνιστό χέλι και κρέμα κατσικίσιου τυριού.

Μπουκαδούρα

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20  

Ελληνική κλασική κουζίνα

Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Νικήτη, Ακτή Ελιάς

Ιδιοκτήτης: Γιώτα Κουφαδάκη , Ελευθέριος Κουφαδάκης

Σεφ: Γιώτα Κουφαδάκη

Στην άκρη ενός βράχου πάνω από τη θάλασσα κρέμεται ένα αγροτόσπιτο, το οποίο η κ. Γιώτα έχει μεταμορφώσει σε φιλόξενη ταβέρνα. Η ομορφιά του τοπίου προκαλεί γαλήνη και τα πιάτα της είναι απολαυστικά. Από την κατσαρόλα και τα τηγάνια της μαγείρισσας βγαίνει μια παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με ψυχή και αρώματα. Αξίζει να δοκιμάσετε και τα μοναδικά σπιτικά λικέρ της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ