Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλβάς Λουκάς: Η γευστική ιστορία 77 ετών έχει «σπίτι» τη Θεσσαλονίκη

Ξεναγηθείτε στο σπίτι του χαλβά στη Θεσσαλονίκη και μάθετε τα πάντα για το «χρυσάφι» της διατροφής μας

*Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΒΕΛΑ

Τα δύο αδέρφια Γιάννης και Γιώργος Λουκάς συνεχίζουν με καμάρι την παράδοση της επιχείρησης – κληρονομιά από τον πατέρα και τον παππού που πλέον μετράει 77 χρόνια επιτυχημένου εμπορικού βίου.

Το πρώτο κατάστημα «Λουκάς» άνοιξε στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, δίπλα στο Τούρκικο Προξενείο στην Αποστόλου Παύλου. Η φήμη της επιχείρησης αυξανόταν και σταδιακά έγινε η αλλαγή σκυτάλης στην επόμενη γενιά και πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετακόμιση στον Εύοσμο. Το σπίτι του χαλβά πλέον εδρεύει στη Μενεμένη, όπου και τους επισκεφθήκαμε.

xalbas-loukas-11.jpg

 

 

xalbas-loukas-16.jpg

 

Εν αρχή ην το σουσάμι. Πριν πολλά έτη (αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα ετήσια ελαιοδοτικά καλλιεργούμενα φυτά) ένα πράσινο μονοετές, δικοτυλήδονο φυτό με λευκά άνθη ταξίδεψε από την νότια Ασία μέσω της Μεσοποταμίας και έφτασε στα πέρατα του κόσμου για να γίνει η πρώτη ύλη σε ποικίλες συνταγές, να θρέψει πλήθος κόσμου και να στολίσει λαχταριστά πιάτα στα οποία είναι το… τραγανό στοιχείο και η νοστιμιά (να μην παραλείψουμε τη φαρμακευτική και τη βιομηχανική χρήση, αλλά δεν είναι επί του παρόντος). Αυτός ο ακριβοθώρητος καρπός, λοιπόν, αποτελεί το βασικότερο των συστατικών του χαλβά αλλά και το πιο «γεμάτο» σε θρεπτικά στοιχεία. Και κάπως έτσι ξεκινάει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας του πιο διάσημου εδέσματος της νηστείας. Όπως λοιπόν το σουσάμι άνοιγε τις πόρτες στο παραμύθι του Άλη Μπαμπά, έτσι και ο χαλβάς Λουκά ανοίγει τις πύλες της νηστείας.

 

xalbas-loukas-8.jpg

 

Στην «πρωτεύουσα» της γεύσης, Θεσσαλονίκη, αν θέλεις να μάθεις τα περισσότερα μυστικά για το μαστιχωτό και πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά στοιχεία χαλβά θα ανατρέξεις στο εργαστήριο του Λουκά όπου θα βρεις τις 16 ιδιαίτερες γεύσεις χαλβά, ταχίνι, καθώς και γευστικά καρυδόπαστα και αμυγδαλόπαστα. Ο χαλβάς Λουκά επενδύει στις άριστες πρώτες ύλες αλλά και σε ιδιαίτερες γεύσεις, δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε χαλβάδες με τις εξής γεύσεις: βανίλια, σταφίδα, σύκο, πορτοκάλι, φουντούκι, ολικής άλεσης, μέλι, κελυφωτό φιστίκι, κάστανο, κακάο, κράνμπερι, φιστίκι, φρουκτόζη, κουβερτούρα, αμύγδαλο. 

 

xalbas-loukas-14.jpg

 

Μοναδικά προϊόντα που κερδίζουν τους πελάτες εντός και εκτός συνόρων, χάρη στη γεύση, το μεράκι, τις θρεπτικές τροφές τους αλλά και την απουσία φοινικελαίου. Αν τους πετύχεις εύκαιρους θα σε ξεναγήσουν οι ίδιοι εκεί που όλα τα υλικά αναμειγνύονται με μαεστρία για να τον απολαύσουμε ζεστό στο «σπίτι του», την Καθαρά Δευτέρα αλλά και κάθε ημέρα όπου και αν είμαστε.

 

xalbas-loukas-17.jpg

 

Η συνταγή

Σουσάμι και ζάχαρη, τα δυο βασικά συστατικά του χαλβά, μπολιασμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες, μπλέκονται σε ένα χορό γεύσεων για να μας δώσουν αυτό το λαχταριστό αποτέλεσμα. Το σουσάμι καβουρδίζεται και πολτοποιείται για να μας δώσει το πλούσιο και θρεπτικό ταχίνι, εν συνεχεία τοποθετείται στα μπασίμια – τα μπακιρένια σκεύη σε σχήμα ημισέληνου - αναμένοντας την καυτή καραμέλα να ετοιμαστεί. Η ζάχαρη κοχλάζει σε σιρόπι το οποίο κατόπιν ψήνεται και ζυμώνεται για μιάμιση ώρα φτάνοντας τους 120 βαθμούς κελσίου και παίρνοντας μία λευκή κρεμώδη μορφή. Στην λευκή αυτή καραμέλα προστίθεται μία μικρή ποσότητα από τσουένι ή χαλβαδόριζα (η ρίζα του φυτού Saponaria officinalis), που δίνει το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα και τις μαστιχωτές ίνες στον παραδοσιακό χαλβά.

 

xalbas-loukas-6.jpg

 

Από την Πόλη μαζί με τη συνταγή ήρθαν και όλα τα χάλκινα σκεύη που βρίσκονται στο εργαστήριο και χρησιμοποιούνται ακόμη επισφραγίζοντας την μακρά παράδοση που έχει η οικογένεια στην παρασκευή του διάσημου γλυκού.

 

xalbas-loukas-3.jpg

 

Το μυστικό στην μεταξένια υφή του είναι το ζύμωμα με το χέρι. Αφού προστεθεί η καυτή λευκή καραμέλα στο ταχίνι ξεκινάει ο χορός του χαλβά πάνω από τα χάλκινα μπασίμια στα οποία σαν άλλοι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες οι επιδέξιοι τεχνίτες πλάθουν τα αφράτα υλικά. Την τελική πινελιά για την υφή τη δίνει το «γύρισμα» πάνω στο πάγκο.

 

xalbas-loukas-2.jpg

 

Η συνταγή παραμένει ακριβώς η ίδια από το 1945 αλλά αυτή τη στιγμή το εργαστήριο διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις μίας σύγχρονης επιχείρησης. Εξάγει σε πάνω από 8 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 50% του τζίρου.

 

xalbas-loukas-5.jpg

 

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 300 σημεία πώλησης, 150 στην Αθήνα, ενώ τα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα οι χαλβάδες ταξιδεύουν και στο εξωτερικό με εξαγωγές στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία.

 

Παρακολουθήστε όλη την ομάδα του χαλβά Λουκά να ζυμώνει με τέχνη και μεράκι.

xalbas-loukas-5.jpg

 

xalbas-loukas-4.jpg

 

xalbas-loukas-2.jpg

 

xalbas-loukas-1.jpg

 

xalbas-loukas-7.jpg

 

xalbas-loukas-15.jpg

 

xalbas-loukas-13.jpg

 

Κλείνοντας θα πρέπει να ομολογήσω ότι χαίρομαι πολύ που σιγά σιγά τον (ξανά)-συναντάμε στα εστιατόρια ως επιδόρπιο, τον παρατηρούμε να «μεταμορφώνεται» για να πάρει μέρος στη σύγχρονη κουζίνα αλλά και να ξαναβρίσκει τη θέση του στο οικογενειακό τραπέζι ως επιστέγασμα ενός ωραίου γεύματος ή ως θρεπτικό πρωινό που σου δίνει καύσιμα για όλη την ημέρα.

 

Καλή μας απόλαυση!

xalbas-loukas-12.jpg

ΑΦΟΙ ΛΟΥΚΑ ΟΕ | ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΛΒΑ

Σοφ. Βενιζέλου 24, Δ.Σ. κατ. 8 Μενεμένη, 546 28, Θεσσαλονίκη

 www.lukas.gr

https://www.facebook.com/halvaslukas/

https://www.instagram.com/halvas_lukas/

https://www.youtube.com/channel/UCU_lO4n_tR0oa456hS9lsjA

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγωνιά στα κεντρικά και βόρεια – Πού έφτασε τους -7 βαθμούς η θερμοκρασία
Ποιες ήταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Παγωνιά στα κεντρικά και βόρεια – Πού έφτασε τους -7 βαθμούς η θερμοκρασία