Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η καρδιά του κρασιού χτυπά στα Βοροινά! (VIDEO)

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται για 13η χρονιά ο επιτυχημένος οινικός θεσμός ΒορΟινά

Γράφει η Ευγενία Κουτούβελα

Πλήθος κόσμου συρρέει ήδη στην προβλήτα 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τα ΒορΟινά 2018 όπου οι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδος, από τα Ιωάννινα και τη Ζίτσα μέχρι την Κομοτηνή, δειγματίζουν με περηφάνια τα κρασιά τους. Κόκκινοι, λευκοί, ροζέ, αφρώδης οίνοι και αποστάγματα στολίζουν ήδη τα ποτήρια των καλεσμένων οινόφιλων που κάθε χρόνο ανακαλύπτουν τη γευστική ομορφιά του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.

Δείτε τις δηλώσεις της Αλεξάνδρας Ανθίδου στον Τύπο Θεσσαλονίκης και το βίντεο - αφιέρωμα στα ΒορΟινά 2018 από το Typosthes.gr. 

Συμμετέχουν οι οινοπαραγωγοί μέλη της ένωσης «Οίνου Β. Ελλάδος»  που από το 1993 που ιδρύθηκε πρωτοπορεί στο χώρο του κρασιού και των οινικών εκδηλώσεων. Αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 25 μέλη τα οποία παράγουν σημαντικό έργο αναφορικά με:

  • Tην ανάδειξη του επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού κρασιού που παράγουν τα μέλη της.
  • Tην διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών και καταναλωτών του κρασιού με εκδηλώσεις και σεμινάρια, με στόχο τη ενστάλαξη ορθών οινικών αντιλήψεων.
  • Την προστασία και ανάδειξη των περιοχών και ονομασιών προέλευσης και των γηγενών ποικιλιών του αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος.
  • Τη στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών δραστηριοτήτων με κεντρικό άξονα το αμπέλι και το κρασί.
  • Τη συμβολή στη δημιουργία και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεσμικού και νομικού πλαισίου που αφορά τον αμπελοοινικό κλάδο.
  • Την προαγωγή του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί.
  • Τη συμμετοχή και συνεργασία με διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς

ΚΤΗΜΑ ΑΝΕΣΤΗ ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

 Η ενασχόληση της οικογένειας Μπαμπατζιμόπουλου με την αμπελοκαλλιέργεια, την αποσταγματοποιία και την εμπορία κρασιού χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το 1974 ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος φύτεψε τον πρώτο ιδιόκτητο αμπελώνα του στην Όσσα και δημιούργησε εκεί το Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου. Σήμερα καλλιεργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας έναν αμπελώνα 265 στρεμμάτων με τις ποικιλίες Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Malvasia, Chardonnay, Trebianno, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Ο αμπελώνας περιβάλλεται από δενδροκαλλιέργειες και δάσος που συνθέτουν ένα μοναδικό οικοσύστημα.

Μέσα στον αμπελώνα κτίσθηκε το 2000 το οινοποιείο, παραγωγικής δυναμικότητας 150.000 φιαλών, το οποίο διαθέτει πλήρη γραμμή παραγωγής, χώρους παλαίωσης των κρασιών και χώρους υποδοχής επισκεπτών.

Παράγονται 10 ετικέτες και πραγματοποιούνται μικρής έκτασης εξαγωγές.

Περιοχή: Όσσα, Θεσσαλονίκης

Τηλ: (0030) 2310 519705

website: www.babatzim.gr

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

 Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου εγκατέστησαν το 1998 τον πρώτο αμπελώνα 70 στρεμμάτων, σε μια προνομιούχα περιοχή με υψόμετρο 380 μέτρων. Σήμερα, σε ιδιόκτητη έκταση 350 στρεμμάτων, καλλιεργούνται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, οι ποικιλίες Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Gewürztraminer. Το οινοποιείο, που περιβάλλεται από τον αμπελώνα του κτήματος, ολοκληρώθηκε το 2009. Έχει κατασκευασθεί με άψογη λειτουργικότητα όλων των χώρων παραγωγής και η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 480.000 φιάλες. Παράγονται συνολικά 11 ετικέτες και η εξαγωγική δραστηριότητα κατευθύνεται σε 15 χώρες.

Περιοχή: Κοκκινοχώρι, Καβάλας

Τηλ: (0030) 25920 44974

website: www.bibliachora.gr

ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

 Το Κτήμα Βογιατζή βρίσκεται στο Βελβεντό Κοζάνης κοντά στη λίμνη Πολυφύτου. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας έκτασης 78 στρεμμάτων φυτεύθηκε την περίοδο 1991-1994 από τα αδέλφια Γιάννη και Νίκο Βογιατζή, για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, τα οποία συνδυάζουν ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα.

Σήμερα καλλιεργούνται οι ποικιλίες Chardonnay, Ροδίτης, Ξινόμαυρο, Merlot, Cabernet Franc, Μοσχόμαυρο σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Η κλίση του αμπελώνα είναι πολύ μικρή και διακρίνονται τρεις ομάδες εδαφών, αμμοπηλώδη, αργιλοπηλώδη και αργιλώδη ασβεστολιθικά. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, επηρεάζεται όμως σημαντικά από την γειτνίαση με τη λίμνη και από τη σταθερή παρουσία ανέμων, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν πηγή δροσιάς για το αμπέλι.

Το οινοποιείο, συνολικής δυναμικότητας 45.000 φιαλών, διαθέτει σύγχρονους χώρους οινοποίησης, κάβα παλαίωσης και χώρο υποδοχής επισκεπτών.

Περιοχή: Βελβεντό, Κοζάνης

Τηλ: (0030) 24640 32283

website: www.ktimavoyatzi.gr

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το Κτήμα Γεροβασιλείου δημιουργήθηκε το 1981 στην Επανομή Θεσσαλονίκης από τον οινολόγο Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, που μετριάζονται από τις θαλάσσιες αύρες. Ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας εκτείνεται σε 720 στρέμματα και η ποικιλιακή του σύνθεση είναι Μαλαγουζιά, Aσσύρτικο, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο, Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot.

Το σύγχρονο οινοποιείο, περιβάλλεται από τον αμπελώνα και αποτελείται από τρία κτίρια, κατασκευής 1986, 2008 και 2013 αντίστοιχα. 

Εκεί στεγάζεται όλος ο απαραίτητος σύγχρονος εξοπλισμός για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, καθώς και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, που φιλοξενεί τη συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του ιδιοκτήτη.

Κυκλοφορούν 10 ετικέτες και πραγματοποιούνται εξαγωγές σε περισσότερες από 20 χώρες.

Περιοχή: Επανομή, Θεσσαλονίκης

Τηλ: (0030) 23920 44567

website: www.gerovassiliou.gr

ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ

 Το Κτήμα Γκλίναβος δημιουργήθηκε το 1978 από τον Λευτέρη Γκλίναβο, λίγο έξω από την πόλη της Ζίτσας, μέσα στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Ζίτσα. Μαζί του στη λειτουργία του οικογενειακού κτήματος είναι από το 1988 και ο γιός του Θωμάς.

Δύο ανακαινίσεις και επεκτάσεις, η μια το 1992 και η πιο πρόσφατη το 2008, έδωσαν στο οινοποιείο τη σημερινή του μορφή με συνολική δυνατότητα παραγωγής 500.000 φιαλών. Από το 2002 βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανάπτυξη ιδιόκτητων αμπελώνων. Σήμερα σε έκταση περίπου 200 στεμμάτων καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ντεμπίνα, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Riesling, Ροδίτης, Chardonnay, Traminer, Βλάχικο, Μπεκάρι, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah.

Από το Κτήμα Γκλίναβος κυκλοφορούν 17 κρασιά και η εξαγωγική δραστηριότητα κατευθύνεται σε 8 χώρες

Περιοχή: Ζίτσα, Ιωαννίνων

Τηλ: (0030) 26580 22212

website: www.glinavos.gr

ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

 Το Κτήμα Κατσαρού βρίσκεται στην Κρανιά Ολύμπου, σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων.

Το 1978, ο γιατρός Δημήτρης Κατσαρός φύτεψε εδώ έναν καινούργιο αμπελώνα, σε μια ιδανική για αμπελοκαλλιέργεια περιοχή, που χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Σήμερα οι αμπελώνες απλώνονται σε περίπου 90 ιδιόκτητα στρέμματα με πιστοποιημένα αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας με τις ποικιλίες Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Ξινόμαυρο και Merlot.

Το μικρό, αλλά πολύ καλά οργανωμένο οινοποιείο, δυναμικότητας 40.000 φιαλών, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο χημείο και υπόγεια κάβα παλαίωσης. Η οικογένεια Κατσαρού οινοποιεί 3 κρασιά και πραγματοποιεί εξαγωγές σε 7 χώρες.

Περιοχή: Κρανιά, Λάρισας

Τηλ: (0030) 2410 536811

website: www.ktimakatsarou.gr

ΚΤΗΜΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

 Μία απόφαση της οικογένειας Παπαγιάννη, μετά την επιτυχή δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα, με το αναγνωρισμένο για την ποιότητα του Possidi Holidays Resort & Suites Hotel 5* στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, να βάλει `Πόδι` στο κρασί συνδυάζοντας έτσι το ξενοδοχείο με την ορεινή βόρεια Χαλκιδική.

Με οδηγό την αγάπη για το καλό κρασί όπως από παλιά το γνωρίζουμε και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, άρχισε αυτή η προσπάθεια το 2003, αγοράζοντας προσεκτικά επιλεγμένα κομμάτια γης στην Αρναία και Μαραθούσα της Χαλκιδικής, περίπου 200 στρεμμάτων, στα οποία και φυτεύτηκαν επιλεγμένες ρίζες και ποικιλίες αμπελιού βιολογικής καλλιέργειας που αποτελούν την βάση για την παραγωγή ενός άριστου κρασιού.

Τον Νοέμβριο του 2006 μετά από μία εμπεριστατωμένη μελέτη, ξεκίνησε η κατασκευή ενός οινοποιείου 3.000 τ.μ. με κάβες και κελάρια 800τμ, σε κτήμα 35 στρεμμάτων στην Αρναία Χαλκιδικής το οποίο και αποπερατώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007. Από τον Απρίλιο του 2008 λειτουργεί και το επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου το οποίο περιλαμβάνει αίθουσα πολυθεάματος, αίθουσα γευστικής δοκιμής και μία `μπουτίκ` στην οποία εκτός από το κρασί της εταιρείας προβάλλονται και διάφορα τοπικά προϊόντα.

Από την σοδειά του 2006 εμφιαλώθηκαν 20.000 φιάλες λευκό και κόκκινο κρασί, με την φροντίδα των έμπειρων οινολόγων και τεχνικών της εταιρείας Κλαούντια Παπαγιάννη & Σια Ε.Ε. `Αγροτουριστική`, τα οποία λόγω της εξαιρετικής ποιότητας βραβεύτηκαν σε πολλούς διεθνείς οινολογικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλες και στη Νέα Υόρκη.

Το 2008, η κα. Παπαγιάννη εμφανίζει στην αγορά 3 νέες ετικέτες για να συμπληρώσει το λευκό και το κόκκινο, τα οποία ήδη κυκλοφορούν από τον Μάρτιο του 2007. Ένα ροζέ από Grenache Rouge και Syrah, μία Μαλαγουζιά κι ένα Merlot μικρής παλαίωσης. Και τα τρία σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Από αγάπη στην φύση, το μεράκι στο καλό κρασί, και αποκλειστικό και μοναδικό προσανατολισμό την ποιότητα, με επένδυση στους αμπελώνες και σε ένα μοντέρνο κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 5 εκ. ευρώ, η Κλαούντια Παπαγιάννη προσδοκά στην επόμενη 5ετία να ανεβάσει την παραγωγή του κτήματος, διατηρώντας πάντα την ποιότητα του και κατακτώντας έτσι ένα σημαντικό μερίδιο στην ξένη και εγχώρια αγορά του ποιοτικού κρασιού.

Περιοχή: Αρναία, Χαλκιδικής

Τηλ: (0030) 23720 21190

website: www.cp-domaine.gr

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

 Η οινοποιία Κυρ Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από τον Γιάννη Μπουτάρη, ως συνέχεια της μακράς οικογενειακής παράδοσης που έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα, ίδρυσε το 1997 την εταιρεία Κυρ Γιάννη. Ο γιος του Στέλλιος, βρίσκεται σήμερα επικεφαλής της εταιρείας, η οποία εστιάζει στην παραγωγή ιδιαίτερων κρασιών που συνδυάζουν αυθεντικότητα και χαρακτήρα, με γεύσεις που απευθύνονται στον σημερινό καταναλωτή.

Η εταιρεία διαθέτει αμπελώνες και οινοποιείο στο Αμύνταιο και τη Νάουσα στη Δυτική Μακεδονία. Στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας και στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου καλλιεργούνται συνολικά 740 στρέμματα αμπελώνων με τις ποικιλίες Ροδίτης, Sauvignon Blanc, Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah, Chardonnay, Gewürztraminer.

Το οινοποιείο, με συνολική δυναμικότητα 800.000 φιαλών, είναι ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο οινοποίησης, παλαίωσης σε βαρέλια και εμφιάλωσης.

Η Κυρ Γιάννη κυκλοφορεί στην αγορά 10 ετικέτες και πραγματοποιεί εξαγωγές σε 15 χώρες.

Περιοχή: Γιαννακοχώρι , Ημαθίας

Τηλ: (0030) 23320 51100

website: www.kiryianni.gr

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ

Το Κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στα Κοκκινόγεια, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Δράμας, μόλις 19 χλμ. από την πόλη της Δράμας.

Δημιουργήθηκε το 1998 από τον Χριστόφορο Παυλίδη, ο οποίος μετά από επίμονη αναζήτηση επέλεξε αυτήν την περιοχή για την εγκατάσταση του αμπελώνα και του οινοποιείου του. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος Παυλίδη βρίσκονται στις περιοχές των Κοκκινογείων (200 στρέμματα) και Περιχώρας Δράμας (400 στρέμματα). Και οι δύο αυτές περιοχές ήταν γνωστές για τα αμπελοτόπια τους από την αρχαιότητα ακόμη.

Ο γραμμικός αμπελώνας του κτήματος εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την ηλιοφάνεια της Ελλάδας χάρη στο νοτιοδυτικό προσανατολισμό του ενώ το καλοκαίρι δέχεται την ευνοϊκή επίδραση του απογευματινού βόρειου ανέμου, καθοριστικού για την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών.  Στα ερυθρά αργιλοπηλώδη εδάφη του κτήματος φιλοξενούνται οι Ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο και Αγιωργίτικο, οι Γαλλικές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay και Syrah και η Ισπανική Tempranillo.

Κύριος στόχος του Κτήματος Παυλίδη είναι η παραγωγή εκλεκτών οίνων από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, οι οποίοι να φέρουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εδαφών.

Πρόκειται για ένα οινοποιείο από τα λίγα στην Ελλάδα που πραγματοποιούν νυχτερινό τρύγο.

Ειδικότερα το Κτήμα Παυλίδη παρουσιάζει την οικογένεια οίνων ΤΗΕΜΑ, με το λευκό να γεννιέται από τη σύζευξη του Ασύρτικου με το Sauvignon Blanc, το ερυθρό να είναι αποτέλεσμα της συνύπαρξης του Αγιωργίτικου με το  Syrah και το ροζέ παραγόμενο από σταφύλια της ισπανικής ποικιλίας Tempranillo. Τέλος, υπάρχουν οι premium μονοποικιλιακοί οίνοι EMPHASIS, Assyrtiko, Chardonnay, Tempranillo και Syrah. 

Μια επίσκεψη στο Κτήμα Παυλίδη περιλαμβάνει: ξενάγηση στον ιδιόκτητο αμπελώνα των Κοκκινογείων και στη συνέχεια σε όλους τους χώρους της παραγωγικής διαδικασίας. Ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί στο οινοποιείο, σε ένα κτίσμα πρωτοποριακό, έκτασης 3.000 τ.μ. με minimal αισθητική και μοντέρνες, λιτές γραμμές που παραπέμπουν στη φιλοσοφία του Νέου Κόσμου. 

Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ η διάρκεια της υπολογίζεται στη μία ώρα.

Ωράριο λειτουργίας επισκέψιμου:

Κατόπιν συνεννόησης

Δευτέρα με Παρασκευή: 9.00 - 15.00

Σάββατο: 10.00 - 14.00

Περιοχή: Κοκκινόγεια, Δράμας

Τηλ: (0030) 25210 58300

website: www.ktima-pavlidis.gr

ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Το Κτήμα Πόρτο Καρράς βρίσκεται στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Σε μια προνομιούχα περιοχή, σε έκταση 4750 στρεμμάτων, είναι εγκατεστημένος ο μεγαλύτερος ελληνικός βιολογικός αμπελώνας, ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.

Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν στη δεκαετία του 1970, ενώ από το 2002 πραγματοποιείται η συστηματική αναδιάρθρωσή του. Σήμερα καλλιεργούνται οι ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Sauvignion Blanc, Viognier, Λημνιό, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Cinsault, Ugni blanc, Chardonnay και Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Η βιολογική καλλιέργεια εφαρμόζεται σε όλη την έκτασή του αμπελώνα.

Το οινοποιείο κτίστηκε το 1970. Από το 2000 πραγματοποιείται εκτεταμένος εκσυγχρονισμός από την Τεχνική Ολυμπιακή, που είναι και ο σημερινός ιδιοκτήτης, ώστε η συνολική δυναμικότητά του να φθάνει πλέον τις 1.200.000 φιάλες.

Κυκλοφορούν 18 ετικέτες και οι εξαγωγές τους κατευθύνονται σε 15 χώρες.

Περιοχή: Νέος Μαρμαράς, Χαλκιδικής

Τηλ: (0030) 23750 77000

website: www.portocarraswines.gr

ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

 Το Κτήμα Στεργίου, βρίσκεται στη Μεταμόρφωση Καστοριάς και περιλαμβάνει έναν πρότυπο οικογενειακό αμπελώνα και οινοποιείο.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας, έκτασης 50 στρεμμάτων είναι εγκατεστημένος στους πρόποδες του Βιτσίου, σε υψόμετρο 670 μέτρων. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και ήπιο ξηρό καλοκαίρι. Εκεί, σύμφωνα με τα πρότυπα βιολογικής καλλιέργειας, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Merlot, Cabernet Sauvignon, Cinsault, Sauvignon Blanc, Ξινόμαυρο, Riesling.

Το σύγχρονο οινοποιείο, παραγωγικής δυναμικότητας 30.000 φιαλών, βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα.

Με στόχο την παραγωγή κρασιών με τυπικότητα και χαρακτήρα, κυκλοφορούν 3 ετικέτες και πραγματοποιούν μικρής κλίμακας εξαγωγές.

Περιοχή: Μεταμόρφωση, Καστοριάς

Τηλ: (0030) 24670 72508

website: www.ktimastergiou.gr

ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

Το Κτήμα Τέχνη Οίνου δημιουργήθηκε το 1995 στο Μικροχώρι Δράμας από τον Γιάννη Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Καλαϊτζίδη. Η σημερινή έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων ανέρχεται σε 230 στρέμματα και η ποικιλιακή τους σύνθεση είναι Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ασύρτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sangiovese, Nebbiolo, Touriga Nacional, Αγιωργίτικο, Λημνιώνα. Για τη δημιουργία τους επιλέχθηκαν επικλινείς τοποθεσίες, με ευνοϊκό νότιο προσανατολισμό.

Το πρώτο τμήμα του οινοποιείου κατασκευάσθηκε το 1998, ενώ η επέκτασή του ολοκληρώθηκε το 2008, ώστε να έχει πλέον δυναμικότητα παραγωγής 300.000 φιαλών. Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, υπόγειες κάβες παλαίωσης και καλαίσθητους χώρους υποδοχής επισκεπτών.

Από το Κτήμα Τέχνη Οίνου κυκλοφορούν 7 ετικέτες και αναπτύσσεται εξαγωγική δραστηριότητα σε 6 χώρες.

Περιοχή: Μικροχώρι, Δράμας

Τηλ: (0030) 25210 83626

website: www.wineart.gr

ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ

Το Κτήμα Φουντή είναι μια σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία σαν κύριο στόχο της έχει την παραγωγή οίνων ποιότητας με μοντέρνα τεχνογνωσία.

Ο πρώτος αμπελώνας με Ξινόμαυρο της οικογένειας Φουντή φυτεύτηκε το 1930. Στη δεκαετία του 1970, ο Νικόλαος Φουντής επεκτείνει και αναπτύσσει τον ιδιόκτητο αμπελώνα που βρίσκεται στη Νέα Στράντζα, σε υψόμετρο 175 μέτρων, στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Νάουσα. Σήμερα, καλλιεργούν συνολικά 50 στρέμματα, κυρίως Ξινόμαυρο, καθώς και Merlot και Malvasia Aromatica. Το έδαφος είναι βαρύ αργιλώδες ή ελαφρύ πηλοαμμώδες, ανάλογα με το αμπελοτόπι.

Το οινοποιείο, συνολικής δυναμικότητας 200.000 φιαλών, ολοκληρώθηκε το 1998.

Παράγονται συνολικά 7 ετικέτες και οι εξαγωγές τους κατευθύνονται σε 4 χώρες

Περιοχή: Στράντζα, Ημαθίας

Τηλ: (0030) 23320 48255

website: www.ktimafoundi.gr

ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ

 Η Οινοποιία Α.Ο.Α. Χατζηβαρύτη βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα, έναν από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδας, σε υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 250 μέτρα.

O Ευάγγελος Χατζηβαρύτης και η σύζυγός του Όλγα Ιακωβίδου, φύτεψαν τον πρώτο ιδιόκτητο αμπελώνα, έκτασης 50 στρεμμάτων, το 1994. Σήμερα καλλιεργούν συνολικά 120 στρέμματα, σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ροδίτη, Ασύρτικο, Gewürztraminer.

Το οινοποιείο στεγάζεται σε ένα μοντέρνο και λειτουργικό κτίσμα και περιβάλλεται από τον αμπελώνα. Ολοκληρώθηκε το 2007 και έχει δυναμικότητα παραγωγής 100.000 φιαλών. Διαθέτει πλήρη γραμμή παραγωγής και εμφιάλωσης και υπόγεια κάβα παλαίωσης.

Παράγονται 7 ετικέτες. 3 ερυθρες, 3 λευκές και μια ροζε 4 και εξάγεται το 50% της παραγωγης σε 9 χώρες.

Περιοχή: Γουμένισσα, Κιλκίς

Τηλ: (0030) 2310 215259

website: www.chatzivaritis.gr

H oινοποιία Μπουτάρη αποτελεί μία από τις ιστορικότερες & μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο του κρασιού. Από το 1879, έχει θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού, έχει συμβάλλει στην αναβίωση και ανάπτυξη γηγενών οινικών ποικιλιών και επενδύει συνεχώς σε καινοτόμα προϊόντα & υπηρεσίες. Η δραστηριοποίησή της σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η πληθώρα των διακρίσεων που έχει λάβει έως την καθιστούν άξια πρέσβειρα του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την πορεία της εταιρίας μέσα στα χρόνια έχουν σφραγίσει πάνω από 460 εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις και σημαντικά βραβεία σε καθιερωμένους διαγωνισμούς.

Το 2013 αποτελεί χρονιά σταθμό για την Οινοποιία Μπουτάρη, καθώς τιμήθηκε με τη διάκρισηΟινοποιείο της Χρονιάς 2012 για 17η φορά από ένα από τα πιο σημαντικά περιοδικά του κλάδου παγκοσμίως, το αμερικάνικό περιοδικό Wine & Spirits. Με τη διάκριση αυτή κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα του Hall of Fame των καλύτερων οινοποιείων στον κόσμο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διάκριση Ευρωπαϊκό Οινοποιείο της Χρονιάς 2008 από το κορυφαίο οινολογικό περιοδικό Wine Enthusiast, διάκριση που δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία ελληνική οινοποιία.

Επίσης, η Νάουσσα Μπουτάρη το 2013 διακρίθηκε ανάμεσα στα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου, από το αμερικάνικο, περιοδικό οίνου Wine & Spirits.

Σημαντικό κομμάτι της πορείας της εταιρείας προς το μέλλον αποτελούν τα οινοποιεία και οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της σε τόπους-κλειδιά για το αμπέλι και τη δυναμική του με σκοπό την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Η εταιρεία Μπουτάρη είναι η μοναδική που διαθέτει 6 οινοποιεία στην Ελλάδα στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, στις ζώνες Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π): Νάουσσα, Γουμένισσα, Κρήτη, Σαντορίνη, Μαντινεία και στην Αττική. Είναι επίσης η πρώτη ελληνική εταιρέια που απέκτησε οινοποιείο στο εξωτερικό, το Domaine de Mayrac. Αποτελεί το έβδομο οινοποιείο της εταιρείας και βρίσκεται στην οινοπαραγωγική ζώνη του Languedoc, κοντά στην πόλη Limoux στη Νότια Γαλλία.

Μέσα από τα οινοποιεία της, η εταιρία Μπουτάρη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, σε πολλές περιπτώσεις, στη διάσωση αλλά και στην ανάδειξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ενέπνευσε και στήριξε την ενασχόληση με το αμπέλι, ενώ προώθησε με πάθος τις αξίες της με γνώμονα την Ποιότητα Ζωής.

Περιοχή: Στενήμαχος, Ημαθίας

Τηλ: (0030) 23320 59715

website: www.boutari.gr

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Ο Μυλοπόταμος είναι το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Ο Πύργος και ο ναός, στο όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου, κτίστηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη πριν το 973 μΧ. Επίσης, ο Άγιος Αθανάσιος σαν σοφός και προνοητικός που ήταν, καθάρισε την γύρω περιοχή και φύτεψε αμπέλια και ελιές και έκτισε «βουγιοναριό» και «λιτρουβιό» - οινοποιείο και ελαιοτριβείο- κι από εδώ έπαιρνε το μεγάλο μοναστήρι το κρασί για την τράπεζα, το νάμα για την Θεία Λειτουργία, καθώς και το λάδι. Όλα αυτά τα αναφέρει ο κτήτωρ στη χειρόγραφη διαθήκη του που συνέταξε το 973 μΧ., όπως προαναφέρθηκε. Μάλιστα δε ο Άγιος αναφέρει ρητά πώς και πότε πρέπει να γίνεται «η κατάκλυσις του οίνου και ελαίου διά την παρηγορίαν του ταλαιπωρημένου σώματος από την άσκηση». Χίλια χρόνια ιστορία λοιπόν ο Μυλοπόταμος παράγει κρασί και λάδι. Οι ιστορικές αναφορές είναι πολλές σ’ όλη αυτή την χιλιετία και αναφέρουν το ονομαστό και θαυμάσιο κρασί του Μυλοποτάμου. Μάλιστα, υπολογίζεται από τους ειδικούς πως η παραγωγή του πρέπει να έφθανε τους 60 με 80 τόνους κρασί ετησίως. Σώζονται ακόμα στεφάνια και δούγιες από τις τεράστιες «παραβούτες» (οινοποιητές). Τον περασμένο αιώνα γνώρισε «μέρες δόξης λαμπρής», γιατί σκήτεψε εκεί ο Μεγάλος Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄. Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά εγκαταλείφθηκαν όλα, διότι όπως σ’ όλη την Ελλάδα έτσι και στο Άγιον Όρος ήρθε η λαίλαπα της φυλλοξήρας από την Αμερική.

Το 1990 ξεκίνησε η νέα προσπάθεια αναστύλωσης και αναβίωσης γενικότερα του Μυλοποτάμου. Το1992 με άδεια αναμπέλωσης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους και της Διεύθυνσης Γεωργίας του Νομού Χαλκιδικής φυτεύονται τα πρώτα κλήματα.

Οι κλιματολογικές συνθήκες, ο Άθως –μαγνήτης για τις πολλές και απαραίτητες βροχοπτώσεις- η θάλασσα και ο πρωινός ήλιος που βγαίνει το καλοκαίρι από το πέλαγος και λούζει τους αμπελώνες, σε συνδυασμό με την φροντίδα, το μεράκι και την παραδοσιακή Αγιορείτικη καλλιέργεια που είναι παράλληλα και οικολογική, δημιουργούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή εκλεκτών σταφυλιών.

Η συλλογή, η οινοποίηση, η ωρίμανση και η εμφιάλωση στο οινοποιείο μας στον Μυλοπόταμο δίνουν μοναδικά κρασιά. Η αγάπη των μοναχών του Μυλοποτάμου για το αμπέλι και το κρασί ξεπέρασε πολλά εμπόδια και σήμερα υπάρχουν: - Αμπελώνας 50 στρεμμάτων, με ποικιλίες Merlot, Λημνιό, Cabernet, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ροδίτης.

Σύγχρονο οινοποιείο – εμφιαλωτήριο, χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, το οποίο τηρεί πιστά την παραδοσιακή αγιορείτικη οινοποίηση και λειτουργεί με την άδεια του Γενικού Χημείου του Κράτους. - Χάλκινοι αποστακτήρες και άμβυκες για το τσίπουρο και τα αποστάγματα. Η προσπάθεια των μοναχών του Μυλοποτάμου είναι μοναδική, διότι πρώτοι αυτοί σ’ όλη την Αθωνική Πολιτεία παράγουν και εμφιαλώνουν κρασιά, τα οποία διατίθενται στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, στην Eλληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό.

Περιοχή: Μυλοπόταμος, Άγιον Όρος

Τηλ: (0030) 2310 522211

website: www.mywines.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: 3.000 έργα για επενδύσεις, δράσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από την ΠΚΜ
Οι συγκεκριμένες επενδύσεις σε αυτή την χρονική περίοδο ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, καθιστώντας την καινοτομία βασικό αναπτυξιακό πυλώνα...
Θεσσαλονίκη: 3.000 έργα για επενδύσεις, δράσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από την ΠΚΜ