Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 82 με 86 δισεκατομμύρια!

Τι εισηγήθηκε ο Ντάισελμπλουμ – Το ύψος του νέου μνημονίου – Τι προβλέπει για το ελληνικό χρέος – Μη συμφωνία οδηγεί στο time out του Σόιμπλε

Ο Ντάισελμπλουμ εξουσιοδοτήθηκε να ενημερώσει τους ηγέτες της ευρωζώνης με βάση ένα προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο δεν είναι κοινό ανακοινωθέν.

Στο κείμενο αυτό αναφέρονται τα εξής:

Το Eurogroup υπολογίζει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι ανάμεσα σε 82 και 86 δισεκατομμύρια και καλεί τους θεσμούς να βρουν τρόπους ώστε να μειωθεί το συγκεκριμένο ποσό, μέσω μίας εναλλακτικής δημοσιονομικής οδού και υψηλότερες αποδόσεις ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup σημειώνει πως οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κάνουν επιτακτική την ανάγκη για μία απόφαση νέα Μνημονίου: Αυτές οι ανάγκες υπολογίζονται σε 7 δισ. στις 20 Ιουλίου και 5 δισ. στα μέσα Αυγούστου (σ.σ. αναφέρεται στα ομόλογα της ΕΚΤ).

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό οφείλεται στην χαλάρωση των τελευταίων 12 μηνών, κάτι που οδήγησε στην πρόσφατη επιδείνωση του μακροοικονομικού και οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Το Γιούρογκρουπ υπενθυμίζει πως τα κράτη μέλη του Ευρώ έχουν υιοθετήσει εξαιρετικά  μέτρα, τα τελευταία χρόνια, ώστε να υποστηρίξουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έχοντας χαλαρώσει το μονοπάτι εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και μειώσει το κόστος πολύ σημαντικά.

Ωστόσο, στα πλαίσια ενός νέο προγράμματος του ESM και εναρμονισμένα με την δήλωση του Γιούρογκρουπ τον Νοέμβριο του 2012, το Γιούρογκρουπ είναι έτοιμο να επεξεργαστεί επιπρόσθετα μέτρα χαλάρωσης της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστεί πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μίας μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε μία πιθανή νέα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα και θα υπάρξει η επεξεργασία τους μετά την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το Γιούρογκρουπ τονίζει πως κούρεμα του ονομαστικού χρέος δεν μπορεί να γίνει.

Στην περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να προσφερθεί στην Ελλάδα γρήγορη διαπραγμάτευση για ένα time out από την ευρωζώνη, με μία πιθανή αναδιάρθρωση χρέους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ