Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Eurogroup ΤΩΡΑ: Αποκλείεται το κούρεμα καταθέσεων!

«Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων στην ελληνικές τράπεζες», είπε ο Ντάισελμπλουμ – Δεν ισχύει το ίδιο για τους μετόχους των τραπεζών

Εγκρίθηκε από τους 19 του Eurogroup η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο και η πρώτη δόση προς την Ελλάδα ορίστηκε στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό για τα τρία χρόνια θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ.

Από τα 26 δισεκατομμύρια, τα 10 θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα, τα 13 θα δοθούν την Πέμπτη και τα υπόλοιπα τρία θα εκταμιευτούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Μάλιστα, τα 10 του τραπεζικού τομέα δεν θα δοθούν απευθείας στην Ελλάδα, αλλά θα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο για να χρησιμοποιηθούν όταν ζητηθεί.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε αρκετές φορές πως δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες, παρότι δεν απέκλεισε τη συμμετοχή των μεγαλο-ομολογιούχων στις τράπεζες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του Eurogroup «Με βάση τα αποτελέσματα των στρες τεστ μέχρι το τέλος των τραπεζών, το εργαλείο του bail in (σ.σ. κούρεμα) θα χρησιμοποιηθεί για τους μεγαλομετόχους των τραπεζών αλλά το bail in για τους καταθέτες αποκλείεται». Το συγκεκριμένο κομμάτι του κειμένου και στα αγγλικά: «Following the results of the Asset Quality Review and Stress Tests before the end of the year, the bail in instrument will apply for senior debt bondholders whereas bail in of depositors is excluded». 

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία στο Eurogroup με πρώτη (σπαστή) δόση 26 δισ. ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ