Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οινοποιοί Β. Ελλάδας: Ισχυρό πλήγμα για τον κλάδο η επιβολή φόρου στο κρασί!

Τι δηλώνει στο typothes.gr o Στέλιος Κεχρής για την επιβάρυνση που θα επέλθει στους καταναλωτές και τις επιπτώσεις που θα έχει στις επιχειρήσεις   ...

Ισχυρό πλήγμα στον κλάδο του κρασιού θα επιφέρει ενδεχόμενη επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο προϊόν, όπως δηλώνουν οινοποιοί, οι οποίοι καλούν τον υπουργό να μην προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου.

 «Αυτή η εξέλιξη είναι άσχημη για τον κλάδο. Επιβάλλεται ΕΦΚ σε ένα προϊόν στο οποίο για πολλούς λόγους δεν πρέπει να επιβληθεί και σε μια στιγμή που ακόμα δεν έχουμε βγει από τα capital controls, η κατανάλωση κρασιού έχει πέσει και οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν στα όρια της βιωσιμότητας», δήλωσε στο typosthes.gr ο οινοποιός και πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» κ. Στέλιος Κεχρής, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών (δείτε εδώ).

Πόση θα είναι η επιβάρυνση

Όπως αναφέρει τυχόν επιβολή του ΕΦΚ θα αυξήσει τη δαπάνη για το κρασί σημαντικά, ίσως και μέχρι 15%. Μια άλλη συνέπεια είναι ότι θα επιβαρυνθεί το πιο φθηνό κρασί και υπάρχει ο κίνδυνος για στροφή προς το αμφιβόλου ποιότητας χύμα κρασί.

Όσο για το πόση θα είναι η επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή, ο κ. Κεχρής αναφέρει ότι μπορεί η φιάλη να φύγει από το οινοποιείο επιβαρυμένη με 30 λεπτά αλλά στον τελικό καταναλωτή θα φτάσει ακριβότερη έως και 1 ευρώ, καθώς επιβαρύνεται από τα ενδιάμεσα κόστη.

Οι επιπτώσεις

Όταν σε μια αγορά που είναι ήδη πτωτική λόγω των χρόνων κρίσης που έχουν προηγηθεί, έρχεσαι να επιβάλλεις ένα τέτοιο περιοριστικό μέτρο, θα έχουμε μεγαλύτερη πτώση, στροφή προς το χύμα, ανώνυμο κρασί και στο παρεμπόριο και οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου θα υποστούν σημαντικές ζημίες.

«Σε καμιά άλλη οινοπαραγωγική χώρα»

Επιπλέον, ο κ. Κεχρής αναφέρει ότι σε καμιά οινοπαραγωγική χώρα της Ευρώπης δεν έχει επιβληθεί ΕΦΚ. Το κρασί είναι ένα τοπικό γεωργικό προϊόν, το οποίο παράγεται στη χώρα μας εδώ και χιλιετίες. Μέσα στη πορεία των αιώνων έχει συνδεθεί με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, έχοντας καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης και του πολιτισμού μας γενικότερα, ενώ ως τρόφιμο υψηλής αξίας, είναι και ένα βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής εκατομμυρίων Ελλήνων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, τονίζει ο κ. Κεχρής.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί, γιατί η επιβολή ενός τέτοιου φόρου είναι ικανή να επιφέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους οικονομικούς τομείς που συνδέονται με το κρασί, από τον αμπελουργό έως το τελικό σημείο πώλησης των προϊόντων.

Επιπλέον, εκφράζει φόβους ότι η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ουσία μπορεί να αποτελέσει την κερκόπορτα…

 «Δυσκολίες στη διαχείριση της είσπραξης των φόρων»

Σημειώνει εξάλλου ότι «η είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου είναι μια ολόκληρη διαδικασία δεν είναι σαν τον ΦΠΑ» και θα αποτελέσει πλήγμα για τις 900 επιχειρήσεις του κλάδου αρκετές εκ των οποίων είναι εξαγωγικές αν δε μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες καταστάσεις.

Όπως εξηγεί σε σχετικό του σημείωμα ο κ. Κεχρής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις αυτές είναι μικρές οικογενειακές μονάδες, οι οποίες, λόγω του μεγέθους τους, θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση της είσπραξης των φόρων, καθώς θα απαιτηθεί η μετατροπή τους σε φορολογικές αποθήκες η σύσταση των οποίων απαιτεί ανάλογη οργάνωση αλλά επίσης εγγυήσεις και πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα και όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς αυτό σημαίνει . Επιπλέον εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία του κρασιού θα υποστούν σημαντικές ζημίες.

Επιπλέον, η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, με τις συνέπειες του στην λειτουργία των επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει εμπόδια και στην εξωστρέφειά τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον typosthes.gr ο κ. Κεχρής, σε αυτήν τη φάση ο κλάδος κάνει παραστάσεις προς τον υπουργό Οικονομίας ενώ ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων υπάρχουν σκέψεις και για διάφορες άλλες κινητοποιήσεις.

Γ. Μπουτάρης: «Τσακίζει» το κρασί

Την πλήρη αντίθεσή του στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, εξέφρασε σήμερα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο "τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί".

Ο κ.Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως μιλώντας ως οινοπαραγωγός "είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση".

Επιπλέον υποστήριξε πως ένας τέτοιος φόρος "επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια".

"Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί, είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία", πρόσθεσε ο κ.Μπουτάρης.

Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σκότωσε με καραμπίνα το γιο του – Του επιβλήθηκε ποινή με αναστολή
Δικαστήριο έκρινε έναν 67χρονο ένοχο για ανθρωποκτονία με δόλο, την οποία τέλεσε εν βρασμώ ψυχικής ορμής
Θεσσαλονίκη: Σκότωσε με καραμπίνα το γιο του – Του επιβλήθηκε ποινή με αναστολή