Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτό το καινοτόμο και οικολογικό σπίτι δεν έχει έξοδα! (ΦΩΤΟ)

Το πρώτο καινοτόμο modular, prefab οικολογικό σπίτι, παρουσιάζει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης αρχιτεκτονικό γραφείο της πόλης...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το 0+ HOUSE, ένα σπίτι που εναρμονίζεται με τις «πράσινες» πρακτικές και είναι 100% αειφόρο (βιωσιμότητα και χαμηλές εκπομπές CO2), παρουσιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο MAKRIDIS ASSOCIATES, στο Περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, στο πλαίσιο του DPOINT Green Village, που πραγματοποιείται παράλληλα με τις εκθέσεις Infacoma και Aqua-Τherm. 

Το typosthes.gr βρέθηκε σήμερα στο χώρο παρουσίασης του 0+ HOUSE και συνομίλησε με την αρχιτέκτονα Ελεάννα Μακρίδου (φωτ. κάτω), από το γραφείο MAKRIDIS ASSOCIATES, για την καινοτομία του συγκεκριμένου project, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην έκθεση και έχει ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Όπως μας εξήγησε η κ. Μακρίδου, το σπίτι είναι καινοτόμο γιατί είναι ταυτόχρονα μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, προκατασκευασμένο και modular, δηλαδή μπορεί κανείς να το δομήσει κατά πώς θέλει και να το «συνδέσει» ανάλογα με τις ανάγκες του.

Το υποθετικό σενάριο που παρουσιάζει η εταιρία αφορά μια κατοικία 110 τ.μ. περίπου για μια 4μελή οικογένεια. «Αυτό το οποίο έχει ενδιαφέρον είναι ότι έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής», τονίζει η κ. Μακρίδου και εξηγεί: Έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Όλοι οι κύριοι χώροι της κατοικίας έχουν νότιο προσανατολισμό.  Επίσης, έχουμε φροντίσει να υπάρχει πολύ καλός αερισμός στο σπίτι, προκειμένου να έχουμε δροσισμό το καλοκαίρι, ενώ, παράλληλα, τα συστήματα σκίασης και πάλι μας προφυλάσσουν από την ηλιακή ακτινοβολία του καλοκαιριού. Και ταυτόχρονα έχουμε ενσωματώσει τεχνολογίες οι οποίες είναι προηγμένες. Εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν ζεστό νερό χρήσης, ηλιακά πανέλα δηλαδή ή φωτοβολταικά πανέλα για παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Για θέρμανση προβλέπεται σύστημα γεωθερμίας που συνδέεται με αντλία θερμότητας.

Πρόκειται δηλαδή για ένα σπίτι εντελώς αυτόνομο ενεργειακά. Σε ότι αφορά τα υλικά κατασκευής του, η κ. Μακρίδου αναφέρει ότι “κατασκευάζεται από μεταλλικό σκελετό και στη συνέχεια φροντίζουμε να το θωρακίσουμε πάρα πολύ καλά για να έχουμε τις ελάχιστες δυνατές απώλειες σε ενέργεια. Δηλαδή ξεπερνάμε κατά πολύ τις προδιαγραφές που θέτει ο κανονισμός θερμομόνωσης των κτιρίων σήμερα. Στη συνέχεια, το υλικό επένδυσης μπορεί να είναι οτιδήποτε. Εμείς εξετάσαμε την περίπτωση να είναι πανέλα αλουμινίου ή ακόμα και θερμοσοβάς. Αυτό εξαρτάται από τις αισθητικές απαιτήσεις του πελάτη ή από το συνολικό budget που θέλει να διαθέσει”.

Σε ερώτηση σχετικά με το κόστος, η κ. Μακρίδου απαντά ότι αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με το πως ονειρεύεται κανείς το σπίτι του. «Και τα υλικά μπορούν να τροποποιηθούν και τα συστήματα να μπουν σταδιακά ώστε να μην είναι αυξημένο το κόστος από την πρώτη ημέρα», σημειώνει. Εμείς, προσθέτει, έτσι όπως το έχουμε επιλύσει, με τα υλικά που εμείς επιθυμούσαμε, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι οικολογικά και ελληνικά από τοπικούς παραγωγούς ή έχουν χαρακτηριστικά οικολογικά, διαπιστώσαμε ότι  το σύνολο του κόστους, με όλα τα συστήματα εφαρμοσμένα, είναι αντίστοιχο με μια συμβατική κατασκευή. «Η διαφορά είναι ότι το σπίτι δεν έχει έξοδα πια. Δεν έχει να καταβάλλει ο χρήστης χρήματα για θέρμανση και ηλεκτρισμό. Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη ημέρα γίνεται απόσβεση του σπιτιού μιας και δεν έχει να πληρώσει τίποτα επιπλέον».

Ημερίδα το Σάββατο

Αύριο, Σάββατο 13/02, στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί στο Περίπτερο η ημερίδα 0+ HOUSE, case study, με key-note speaker τον σχεδιαστή του project, Makridis Associates Architects.

Στο 0+ house 3D Theater Box, στο Περίπτερο 13, μπορεί κανείς να κάνει εικονική περιήγηση στην κατοικία και ειδικότερα σε όλες τις φάσεις κατασκευής του πρώτου modular, προκατασκευασμένου, οικολογικού σπιτιού στην Ελλάδα που έχει ως βασικό γνώμονα τη φύση και την προστασία της.  

Σχετικά με το αρχιτεκτονικό γραφείο

Σημειώνεται ότι η εταιρία MAKRIDIS ASSOCIATES ARCHITECTS, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και ασχολείται συστηματικά με τον ενεργειακό και βιοκλιματικό σχεδιασμό τα τελευταία 25 χρόνια.  

Ξεκίνησε από τον αρχιτέκτονα Πέτρο Μακρίδη και έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις  για τα έργα που έχει υλοποιήσει. Μεταξύ άλλων, η Σπουδαστική Εστία «Αλίκη Περρωτή» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή έλαβε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό [Β]green για την ανάδειξη υλοποιημένου αειφόρου κτιρίου στην Ελλάδα, ενώ το παράρτημα της ΧΑΝΘ στο Ασβεστοχώρι, έλαβε διάκριση στην κατηγορία ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής το 2013.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρία, που έχει γραφείο και στην Αθήνα, δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Μνημείο του Κώστα Γεωργακά στην Κέρκυρα επισκέφτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης
«Συγκαταλέγεται στους σύγχρονους ήρωες της πατρίδας μας. Σε αυτούς που δε διδασκόμαστε στα σχολικά βιβλία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Το Μνημείο του Κώστα Γεωργακά στην Κέρκυρα επισκέφτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης