Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

4 συμβουλές της NASA για να «πιάσετε» περισσότερα πεφταστέρια!

Η NASA μας συμβουλεύει πώς να εντοπίσουμε τις πανέμορφες Περσείδες καθώς πέφτουν βροχή από τον ουρανό

Η νύχτα των πεφταστεριών μαγεύει από τους πιο μικρούς μέχρι τους πιο μεγάλους καθώς είναι ονειρεμένη και παιχνιδιάρικη! 

Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να δούμε όσα περισσότερα πεφταστέρια μπορούμε;

Σύμφωνα με τον J. Randy Attwood, executive director της Βασιλικής Αστρονομικής Κοινότητας Καναδά, «σήμερα είναι μία από τις καλύτερες ημέρες για παρατήρηση, καθώς παρατηρούμε περισσότερους μετεωρίτες το λεπτό από ότι σε άλλες βροχές μετεωριτών» και φέτος είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για να δούμε τις Περσείδες να πέφτουν καθότι το πικ τους συμπίπτει με το νέο φεγγάρι και θα είναι πιο σκοτεινά.

Τι να κάνουμε για να δούμε πιο πολλά πεφταστέρια;

Πάτε κάπου σκοτεινά

Κάποια ονειρεμένη παραλία ή ένα όμορφο εξοχικό στο βουνό θα αποτελέσουν το ιδανικό σκηνικό για την παρατήρηση των διαττόντων. Σύμφωνα με τη NASA αν είστε σε κάποιο σκοτεινό μέρος μπορεί να δείτε μέχρι και 100 μετεωρίτες την ώρα! Αν και το πιο σύνηθες, ειδικά αν είστε σε κάποια πόλη, είναι ένας ή δύο την ώρα.

Μετά τα μεσάνυχτα

Είτε είναι η νύχτα με τη μεγαλύτερη συχνότητα διαττόντων, είτε όχι, πάντοτε έχετε περισσότερες πιθανότητες να δείτε πιο πολλά αστέρια αργά το βράδυ προς το ξημέρωμα παρά νωρίς το απόγευμα.

Να κοιτάτε ανάμεσα στην Κασσιόπη και τον Περσέα

Όχι δεν αναφέρομαι σε κάποια από τα «αστεράτα» ζευγάρια διασήμων που φιγουράρουν στο διαδίκτυο να ερωτοτροπούν σε διάφορες παραλίες, αλλά σε αστερισμούς στον ουρανό. Αν δε ξέρετε ποιοι ακριβώς είναι η NASA μερίμνησε να έχει ένα κατατοπιστικό σχέδιο του ουρανού και των αστερισμών, για εμάς που είμαστε παθιασμένοι με τα άστρα αλλά δεν γνωρίζουμε τον ουρανό σαν την παλάμη μας!

Να είστε υπομονετικοί

Μία συμβουλή που μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές στη ζωή ενός ανθρώπου, μπορεί κάλλιστα να χρησιμέψει και για την παρατήρηση των Περσείδων! Δώστε το χρόνο στα μάτια σας να προσαρμοστούν στο σκοτάδι ούτως ώστε να βελτιώσετε τις πιθανότητες να δείτε τους μετεωρίτες. Η NASA  συστήνει τουλάχιστον 30 λεπτά, μιλάμε για αρκετή υπομονή.

Λοιπόν ανακεφαλαιώνοντας: Βρείτε ένα σκοτεινό μέρος, μείνετε εκεί για όση περισσότερη ώρα μπορείτε μετά τις 12 το βράδυ με τα πόδια σηκωμένα στον ουρανό προς τα βορειοανατολικά κοιτώντας όσο περισσότερο ουρανό μπορείτε υπομονετικά…

Τάδε έφη NASA!

Με τη σειρά μου να σας ευχηθώ καλό αστροπάρτυ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ