Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με 9 υπουργούς φτάνει Ελλάδα ο Πούτιν – Πότε περνάει από Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας

Συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς και επικεφαλής μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, φθάνει στις 3.30 αύριο το απόγευμα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα διαρκέσουν περίπου μισή ώρα. Αμέσως μετά ο ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο Μαξίμου, μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, θα γίνουν οι βασικές συνομιλίες, που συνδέονται με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα.

Δηλώσεις Πούτιν και Τσίπρα το απόγευμα

Στις 6.30 το απόγευμα θα του παρατεθεί γεύμα εργασίας (στο Μέγαρο Μαξίμου) και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις (πιθανότητα για τα τρένα) θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κκ. Πούτιν και Τσίπρα. Νωρίς το βράδυ, ο κ. Πούτιν θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση, η οποία έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο. Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος θα του παραθέσει επίσημο δείπνο. Το βράδυ θα παραμείνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, όπου από το πρωί της Πέμπτης έχουν αποκλειστεί ολόκληρες περιοχές από την Αστυνομία και από δυνάμεις ασφαλείας.

Η επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Άγιο Όρος, όπου θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο. Τον κ. Πούτιν θα υποδεχθεί στις Καρυές ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος. Η επίσκεψη στη μοναστική πολιτεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγον Όρος. Στην Ιερά Κοινότητα (η οποία έχει γίνει φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας) θα παραμείνει περί τις πέντε ώρες.

Καταφθάνει στον Άθω ο πατριάρχης Κύριλλος

Ο πατριάρχης Κύριλλος καταφθάνει σήμερα στον Άθω, συνοδευόμενος από πενήντα μητροπολίτες. Αναμένεται ότι θα μεταβεί πρώτα στις Καρυές, όπου θα τον υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους η Ιερά Κοινότητα και θα παραστεί σε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου μαζί με τον κ. Παυλόπουλο και κ. Κύριλλο. Πρόεδρος και πατριάρχης θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), όπου εγκαταβιούν ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής μοναχοί, οι οποίοι αναμένεται να τους υποδεχθούν με θερμές εκδηλώσεις. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Πούτιν πρόκειται να αναχωρήσει για τη Μόσχα.

Βλ. Πούτιν: «Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα»

«Σημαντικό εταίρο» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», εν όψει της σημερινής του επίσκεψης στη χώρα μας. Κάνοντας ειδική μνεία στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνει ότι «εδώ και δύο δεκαετίες η Ρωσία παραμένει σταθερός και ασφαλής προμηθευτής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα», ενώ διαβεβαιώνει ότι «υπολογίζαμε πάντα την Ελλάδα στους σχεδιασμούς μας για την αύξηση των εφοδιασμών των υδρογονανθράκων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη».

Η Ρωσία, συνεχίζει ο κ. Πούτιν, «θα μπορούσε να συμβάλει επίσης, στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών». Πρόκειται - εξηγεί - για τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει και μια σειρά άλλων σχεδίων που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη διμερή συνεργασία, προσθέτει ενδεικτικά. Καταλήγοντας, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «οι φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

Μπ. Ομπάμα: «Η Ευρώπη αφήνει πίσω την κρίση χρέους στην Ελλάδα»

Εξάλλου, ενδείξεις ότι η οικονομία της ΕΕ αναπτύσσεται διαπιστώνει ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη Σύνοδο των G7. «Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση χρέους στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει διευθετηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά απομένει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι στόχος της Συνόδου είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και να προωθηθούν οι συμφωνίες ελεύθεροι εμπορίου. Η Σύνοδος ασχολείται πάντοτε και με ζητήματα ασφάλειας, όπως η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, αλλά και στη Βόρειο Κορέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ