Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιάννης Αναστασάκης: «Θέλουμε να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ μιλά για την κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ «Ψύλλοι στα αυτιά» που σκηνοθετεί

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Ψύλλοι στα αυτιά» για τον Γιάννη Αναστασάκη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος υπογράφει τη σκηνοθεσία του ομώνυμου έργου του Ζωρζ Φεντό. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για απόψε, Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρα 21.00. Σε ένα έργο που θίγει το θέμα της απιστίας, αλλά με χαρακτηριστικά γνήσιας γαλλικής φάρσας.

Παρεξηγήσεις, ανατροπές, στην αστική τάξη των αρχών του 20ου αιώνα θα ζωντανέψουν στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. «Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ατμόσφαιρα της εποχής στην παράσταση που θα δείτε», μάς δήλωσε ο κ. Αναστασάκης σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Πρόσθεσε πως στόχος αυτής της παραγωγής είναι να κάνει τους θεατές να αισθανθούν καλύτερα. «Θέλουμε να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο στις δυσκολίες που περνά σήμερα», εξηγεί.

Και το έργο κινείται στον κεντρικό άξονα που έχουν αρκετές από τις φετινές παραστάσεις του ΚΘΒΕ: την οικογένεια.

Από την συζήτηση δεν έλλειψε η αναφορά στην εισπρακτική επιτυχία των παραστάσεων του Κρατικού Θεάτρου «Τρίτο στεφάνι» και «Μάνα Κουράγιο». Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα υπουργό Πολιτισμού ο κ. Αναστασάκης εκτίμησε πως η μεταξύ τους συνεργασία θα είναι άψογη «γιατί η κυρία Κονιόρδου είναι ένας άνθρωπος του θεάτρου και έχει αντίληψη των θεμάτων που απασχολούν το ΚΘΒΕ». Ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι θα επαναληφθούν οι «Επτά επί Θήβας», ενώ θα γίνει έκθεση κοστουμιών στο Βασιλικό και θα απευθυνθεί πρόσκληση σε ξένες παραγωγές για το Φεστιβάλ Δάσους. Μάλιστα οι δύο τελευταίες δράσεις θα γίνουν με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

-Πείτε μας δυο λόγια για το έργο…

-Είναι ένα γαλλικό έργο από τον μάστορα της κωμωδίας τον Ζωρζ Φεντώ σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη που έχει ως θέμα την απιστία και όχι μόνο. Παρουσιάζει μια κοινωνία η οποία μοιάζει με τη δική μας, αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο, ζηλεύουμε με τον ίδιο τρόπο… Και μας μεταφέρει στις αρχές του 20ου αιώνα. Εμείς προσπαθήσαμε να τηρήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα.

-Οπότε η σκηνοθεσία θα φέρει μια νότα από αυτή την εποχή;

-Ναι, προσπαθούμε να αναδείξουμε μυρωδιές και εικόνες που γεννιούνται από εκείνη την εποχή. Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε πριν σχεδόν 25 χρόνια, οπότε θα υπάρχει και νέο κοινό που θα το δει. Γενικά μέσα από τη δουλειά αυτή θέλουμε να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο στις δυσκολίες που περνά σήμερα.

-Πώς ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας;

-Ο Φεντώ με ανελέητο χιούμορ σαρκάζει την αστική κοινωνία και τα ήθη της, βάζοντας… ωρολογιακούς μηχανισμούς που αν τυχόν εκραγούν δε θα μείνει τίποτα στη θέση του… Το έργο στηρίζεται σε παρεξηγήσεις, κάτι που χρησιμοποιούν συχνά οι γαλλικές φάρσες, και θεωρώ πως είναι χωρίς εποχή, δεν μοιάζει παλαιακό, και χαίρεσαι να το βλέπεις να ανεβαίνει με σημαντικούς ηθοποιούς, και σε μια παραγωγή προσεγμένη.

-Μέχρι τώρα οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ φαίνεται πως βρήκαν θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

-Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σημειώνεται εισπρακτική επιτυχία. Ο κόσμος έχει δείξει την αγάπη του και πχ στο «Τρίτο στεφάνι» είναι δύσκολο να βρει κανείς εισιτήριο την τελευταία στιγμή, πρέπει να κάνει κράτηση τουλάχιστον μια βδομάδα πριν. Αλλά και η «Μάνα Κουράγιο» πάει πολύ καλά, ενώ και το Festen- Οικογενειακή Γιορτή» είναι κάθε μέρα γεμάτο. Μπορεί να έχει μόλις 50 θέσεις όμως είναι μια παράσταση - εμπειρία για μια άλλη μορφή οικογένειας. Εξάλλου τα περισσότερα έργα στο ΚΘΒΕ φέτος είναι για την οικογένεια όμως με διαφορετική ματιά.

-Τι σχεδιάζετε για το καλοκαίρι;

-Προσανατολιζόμαστε να επαναλάβουμε την παράσταση «Επτά επί Θήβας» και στην Επίδαυρο και σε περιοδεία στη χώρα, αλλά και για λίγες βραδιές στη Θεσσαλονίκη ως μια δουλειά που ξεχώρισε και επειδή υπήρξαν αρκετοί που δεν την είδαν.

Επίσης μετά το Πάσχα θα ανεβεί στο Βασιλικό Θέατρο μια επιθεώρηση, ενώ έχουν προγραμματιστεί και δράσεις και μικρές παραγωγές στις γύρω πόλεις, γιατί το ΚΒΘΕ είναι Θέατρο Βορείου Ελλάδος και πρέπει να έχει παρουσία και σε γειτονικές περιοχές.

-Τι ισχύει σχετικά με τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για το Φεστιβάλ Δάσους, και έκθεση κοστουμιών του ΚΘΒΕ;

-Στο Φεστιβάλ Δάσους την περίοδο 1-16/7/2017 θα καλέσουμε ξένες παραγωγές για να διαμορφώσουμε ένα δεκαπενθήμερο ξεχωριστών εκδηλώσεων. Αυτό θα γίνει μέσα από πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στο ίδιο πλαίσιο θα δοθούν 60.000 ευρώ (επίσης από ΕΣΠΑ) για μια έκθεση κοστουμιών του ΚΘΒΕ που θα φιλοξενηθεί στο Βασιλικό Θέατρο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξέλιξη της έκθεσης που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες στο Αλατζά Ιμαρέτ. Την επιμέλεια θα έχει η Ιουλία Σταυρίδου η οποία από 370 κοστούμια θα επιλέξει έναν αριθμό ενδυμάτων που θα διαμορφώσουν την τελική έκθεση.

Από την έκθεση κοστουμιών που είχε γίνει στο Αλατζά Ιμαρέτ στο πλαίσιο των Δημητρίων

-Πρόσφατα επισκέφθηκε την πόλη η νέα υπουργός Πολιτισμού η κυρία Λυδία Κονιόρδου την οποία και συναντήσατε. Τι είπατε στη συνάντησή σας και πώς βλέπετε αυτή την αλλαγή;

-Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε επαφές με διάφορους φορείς και παρακολούθησε και ομιλία του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Αρβανίτη, είχαμε και συνάντηση στην Αθήνα. Είμαι αισιόδοξος πως θα συνεργαστούμε άψογα γιατί είναι ένας άνθρωπος του θεάτρου και έχει αντίληψη των θεμάτων που απασχολούν το ΚΘΒΕ. Θα επιδιώξουμε να βρούμε λύσεις κυρίως στο θέμα των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το χρέος μπορεί από 8,5 εκ ευρώ να έπεσε στα 4 εκ ευρώ, όμως παράλληλα υπάρχουν και τα καθημερινά έξοδα που τρέχουν. Πρέπει το χρέος να μειωθεί και ελπίζουμε το υπουργείο Πολιτισμού να μας βοηθήσει σε αυτό. Στο οργανωτικό κομμάτι τώρα η κυρία Κονιόρδου συμβούλεψε να κάνουμε συνεργασίες, πράγμα που ήδη το πράττουμε, τόσο με τα πανεπιστήμια, όσο και με τις Ορχήστρες και το Μέγαρο Μουσικής, αλλά και με τους δήμους. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η οποία βοήθεια θα είναι πάλι οικονομική.

Έχουμε βρει ανταπόκριση από το κοινό και τώρα παλεύουμε για ένα θέατρο πιο ζωντανό και τολμηρό, ως εκεί φυσικά που θα μπορεί να καλύπτει τα έξοδά του και να έχει αργότερα και κέρδος.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων για το έργο "Ψύλλοι στα αυτιά" από 26/11/2016: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00. Είσοδος: Για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ εισιτήρια από 5 € έως 13 €. Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200, www.ntng.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ