Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ωραία Ελένη» δια χειρός Offenbach στο Θέατρο Αυλαία

Η παραγωγή του θεάτρου OLVIO έρχεται και στην πόλη μας από 9 έως 19 Σεπτεμβρίου

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ο απατημένος σύζυγος (Μενέλαος), η αισθησιακή γυναίκα που ζει ένα συμβατικό γάμο (Ελένη), οι διεφθαρμένες αρχές (Κάλχας), ο αυθάδης γιος που τρώει τα λεφτά της οικογένειας (Ορέστης), οι πολυλογάδες και άμυαλοι «ωραίοι» (Αγαμέμνονας, Αχιλλέας). Και βέβαια, ο Πάρης που, χάρη στην ομορφιά και την ευφυΐα του, κερδίζει έστω και ως «απλός βοσκός» στην πνευματική Ολυμπιάδα.

Αυτοί είναι οι ήρωες στην «Ωραία Ελένη». Στο έργο αυτό ο J. Offenbach, και οι δημιουργοί του λιμπρέτου, Ludovic Halevy και Henri Meilhac έφτιαξαν μια παρωδία της κλασικής ελληνικής μυθολογίας, στην οποία, τόσες μεγάλες όπερες είχαν βασιστεί και, ταυτόχρονα έκαναν ένα καυστικό σχόλιο για τον σχεδόν παρακμιακό τρόπο ζωής των Γάλλων μεγαλοαστών στα μέσα του 17ου αιώνα.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, το Δεκέμβρη του 1864. «Σας συνιστούμε να μην την πλησιάσετε!». Έτσι έγραφε ο κριτικός της εφημερίδας New York Tribune έχοντας δει την «Ωραία Ελένη» του Offenbach.

Η «Ελένη» αυτή όμως, παρά τις κριτικές που δέχτηκε οι οποίες έκαναν λόγο για βλασφημία, για τολμηρά υπονοούμενα και ανήθικη πλοκή, σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία.

Έκτοτε  ανέβηκε πολλές φορές και κέρδισε το κοινό σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας με την παραγωγή του θεάτρου OLVIO που συστήθηκε για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό την περασμένη σεζόν κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Και έπεται συνέχεια! Η κωμική όπερα-έκπληξη συνεχίζει για 2η χρονιά την πορεία της και θα βρεθεί στην πόλη μας για εννέα παραστάσεις στο θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή) από 9 έως 19 Σεπτεμβρίου.

Μέσα από μια ανανεωμένη και σύγχρονη ματιά -σκηνοθετικά, κινησιολογικά και ερμηνευτικά - η Ωραία Ελένη μιλάει ελληνικά και σκιαγραφεί ανάλαφρα αλλά χωρίς περιστροφές, μια κοινωνία που κάνει ό,τι μπορεί για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια της καθημερινότητας. Το στοίχημα της παράστασης είναι να αναδείξει τη θεατρικότητα της Ωραίας Ελένης χωρίς να επισκιάσει την εμπνευσμένη μουσική του Offenbach.

Ενορχήστρωση-διασκευή: Μιχάλης Παπαπέτρου, Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Ιωσηφίδης, Σκηνοθεσία, Διασκευή - προσαρμογή διαλόγων: Παναγιώτης Αδάμ, Μετάφραση: Ζιλ Γκουρντιέ.

Ερμηνεύουν: Ελένη Λιώνα, Νίκος Στεφάνου, Τίμος Σιρλαντζής, Αντώνης Σιγάλας, Παναγιώτης Τερζάκης, Μιχάλης Αγγελιδάκης, Στέλιος Κέλερης,

Νατάσα Παπαμιχαήλ, Λουκάς Θεοδοσόπουλος. 

Ορχήστρα: Μαρία Παχνιστή (φλάουτο), Περικλής Τιμπλαλέξης (βιολί), Καίτη Πάντζαρη (τσέλο), Χρύσα Γρένδα (πιάνο).

Από 9 έως 19/9: Τετάρτη με Σάββατο στις 21:00, Kυριακή στις 20:00

Κρατήσεις: 2310 237700. Ώρες Λειτουργίας: 10:30-13:30, 17:30-21:00.

Εισιτήρια: 15€ (στην προπώληση 12€), 10€ (μειωμένο - στην προπώληση 8€).

Προπώληση: στο http://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-avlaia/oraia-eleni/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν