Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Roadtrip 3: Συνεπιβάτες σε μια on the road παράσταση στη Θεσσαλονίκη!

Η Βιολέττα Γύρα μιλάει στο typosthes.gr για τη βιωματική παράσταση που βάζει θεατές και ηθοποιούς να ταξιδεύουν μαζί στο ίδιο αυτοκίνητο

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τέσσερα αυτοκίνητα εν κινήσει. Ηθοποιοί – οδηγοί και θεατές – συνεπιβάτες θα ταξιδέψουν μαζί σε μια on the road παράσταση. Πού και πότε; Στο Roadtrip 3 που έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και, από 8 έως και 11 Οκτώβρη, θα έρθει και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των 50ων Δημητρίων.

Μια παράσταση συνέχεια, αλλά και εξέλιξη των Roadtrip 1 και Roadtrip 2, το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. «Αυτή τη φορά οι ήρωές μας είναι μόνοι στο δρόμο. Και αυτό που τους ενώνει είναι ένας πέμπτος ήρωας, που τους προκαλεί να κάνουν μια μετατόπιση», μάς είπε η σκηνοθέτης Βιολέττα Γύρα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε λίγο πριν την πρεμιέρα της Αθήνας.

Συμπλήρωσε πως η ιστορία εξελίσσεται μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί είναι ένας χώρος οικείος για όλους μας. Είτε ως οδηγοί, είτε ως συνεπιβάτες.

Αυτή η οικειότητα βοηθά στο να νιώσει άνετα ο θεατής και να συμμετέχει, εφόσον το επιθυμεί, και στην παράσταση.

«Ο στόχος είναι να μην είμαστε τόσο παθητικοί. Μετατρέπουμε το λεξιλόγιο του αυτοκινήτου σε στάση ζωής. Πότε στρίβεις, πότε σταματάς, πότε κάνεις μια προσωπική επιτόπου στροφή, ένα u-turn», σχολίασε η κα Γύρα. Εσείς είστε έτοιμοι να επιβιβαστείτε; Δέστε τις ζώνες σας... και φύγαμε!

-Τι διαφορετικό θα δούμε;

-Θέλαμε να κάνουμε και ένα Roadtrip 3 και με τον Γιάννη Ζευγώλη και τον Γιάννη Ράγκο με τους οποίους είχα συνεργαστεί στα κείμενα και στο Roadtrip 2. Αποφασίσαμε λοιπόν να γράψουμε ένα νέο κόνσεπτ, με ένα διαφορετικό σενάριο. Την προηγούμενη φορά ο άξονας της ιστορίας ήταν στην έλλειψη στέγης, όλοι οι χαρακτήρες ήταν άστεγοι με κάποιο τρόπο: ο ένας έμενε στο αυτοκίνητο, μια ήταν άστεγη από ταυτότητα, ο άλλος ήταν άστεγος από πατρίδα... Αυτή τη φορά οι ήρωές μας είναι μόνοι στο δρόμο και έχουν ένα δίλημμα να διαχειριστούν. Αυτό που τους ενώνει είναι ένας πέμπτος ήρωας, ένας ήρωας κλειδί, που λειτουργεί σαν τη συνείδησή τους, τη σκέψη τους, σαν τον φύλακα – άγγελό τους. Και τους προκαλεί να κάνουν μια μετατόπιση.

Όσο για το κοινό, έχει πάλι ένα ρόλο. Αν θέλει, παίρνει μέρος στο διαδραστικό παιχνίδι. Ουσιαστικά είναι μια μαύρη κωμωδία και παίξαμε πολύ με τα δίπολα: ζωής και θανάτου, απουσίας και παρουσίας.

Η ιδέα για μένα είναι ότι είμαστε όλοι στον ίδιο δρόμο, άσχετα αν ο καθένας είναι στο δικό του μικρόκοσμο, στη δική του φούσκα. Όταν ανοίγεις την πόρτα και βγαίνεις από το αυτοκίνητο είσαι μέρος ενός συνόλου.

-Γιατί αυτοκίνητο;

-Το αυτοκίνητο το επέλεξα από το 2011. Το έχω μετατρέψει σε σκηνικό χώρο, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορείς να βάλεις το κοινό σε μια συνθήκη της καθημερινότητάς του. Είτε ως συνεπιβάτες είτε ως οδηγοί όλοι μπαίνουμε καθημερινά σε αυτοκίνητο. Οπότε δίνεις την ευκαιρία στο θεατή να μπει σε ένα χώρο όπου νιώθει άνετα και μπορεί, αν θέλει, να πάρει μέρος στη δράση. Δεν κάθεται απλά στην καρέκλα ενός θεάτρου.

Ο στόχος είναι να μην είμαστε τόσο παθητικοί. Μετατρέπουμε το λεξιλόγιο του αυτοκινήτου σε στάση ζωής. Πότε στρίβεις, πότε σταματάς, πότε κάνεις μια προσωπική επιτόπου στροφή, ένα u-turn.

Είναι μια ομαδική δουλειά. Το θεατρικό με το πραγματικό ταυτίζονται, αν σκεφτείτε ότι οι ηθοποιοί οδηγούν. Η θεατρική σύμβαση καταργείται αυτόματα. Ο  ηθοποιός οδηγεί και έχει να αντιμετωπίσει όσα θα δει στο δρόμο. Αλλά και το κοινό επηρεάζει την παράσταση. Είναι ζωντανός οργανισμός και ο ηθοποιός πρέπει να εντάξει στην παράσταση αυτό που θα συμβεί στο δρόμο ή στο αυτοκίνητο. Σήμερα (σημείωση: Δευτέρα) πχ που έχουμε πρεμιέρα στην Αθήνα πέφτει χαλάζι. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να την κάνουμε. Ακόμη και δυσάρεστα να είναι κάποια γεγονότα, πρέπει να τα αντιμετωπίζεις.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Βιολέττα Γύρα. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Κύνθια Βουκουβαλίδου, Αστέρης Κρικώνης, Δημήτρης Λιόλιος, Θοδωρής Σμέρος, Έλενα Τυρέα. Κείμενα: Γιάννης Ζευγώλης, Γιάννης Ράγκος, Μουσική προσαρμογή: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Γύρα, Βοηθός παραγωγής: Μαρία Βλαχοσταθοπούλου, Επιμέλεια κουστουμιών: Τόνια Αβδελοπούλου, Φωτογραφίες: June Whitefield, Παύλος Μαυρίδης, Video/ Trailer: Μπάμπης Τσούτσας, Κέλλυ Σουλιώτη Sugar High Productions.

Αφετηρία: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 1, 54640)

Ημερομηνίες: 8, 9,10 και 11 Οκτωβρίου. Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00 και 22:30. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμή εισιτήριου: 12 ευρώ. Οι επιβάτες - θεατές κάθε παράστασης είναι μόλις 15. Απαραίτητη η έγκαιρη

κράτηση: 6949679113. Προπώληση εισιτηρίων από τις 25/09/2015 στα

Εκδοτήρια Πλατείας Αριστοτέλους (Τηλ.: 2310 236990).

50α Δημήτρια Θεσσαλονίκη: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο:10:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:10:00-14:00 και 17:30-20:00. Πληροφορίες και στο www.kinitirastudio.com.

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα γίνουν παραστάσεις στο Βόλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
«Εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα