Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιώργος Χατζηπαύλου: «Το stand up εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του «Σχεδόν 40» στο Αθήναιον και εν μέσω των εμφανίσεών του στο Μαιευτήριο ο γνωστός stand up comedian μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Λίγο πριν πατήσει τα 40, ο Γιώργος Χατζηπαύλου ετοίμασε μια παράσταση για αυτή την ηλικία - ορόσημο στη ζωή ενός ανθρώπου. Το «Σχεδόν 40» θα κάνει πρεμιέρα από τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που του φέρνει γούρι όπως εξήγησε ο ίδιος σε μια δια ζώσης συνάντηση που είχαμε το βράδυ του Σαββάτου στο Μαιευτήριο (στη Βαλαωρίτου 19). Στο χώρο όπου γεννιούνται τα αστεία θα βρίσκεται και απόψε ο γνωστός stand up comedian για να παρουσιάσει κάποια νούμερα από την παράσταση, δοκιμάζοντάς τα ουσιαστικά στο κοινό. Και ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο μια τριήμερη σειρά εμφανίσεων με πρωταγωνιστή το stand up.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το τι θα δούμε επί σκηνής του θεάτρου Αθήναιον από τις 9/10 στη νέα του παράσταση ανέφερε τα εξής: «Έχει θέματα που με απασχολούν ιδωμένα αστεία. Τώρα είμαι 38 ετών και επειδή τα 40 είναι ορόσημο έφτιαξα μια παράσταση με ό,τι πιο σημαντικό έχει μέχρι τώρα η ζωή μου, τις σχέσεις, τις δουλειές, την εφηβεία, αλλά και κάποια πράγματα που αφορούν στο τώρα, στο πώς έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα επειδή μεγαλώνω, στις σωματικές αντοχές που μειώνονται σιγά σιγά κλπ. Είναι μια ματιά στο πως είναι η ζωή ενός ανθρώπου που έφτασε 40 σήμερα σε σχέση με τη ζωή του, με τις γυναίκες, με την εποχή που τρέχει γρήγορα», μας εξήγησε.

Τόνισε πως η παράσταση θα συνεχιστεί για τρεις χρονιές. Μέχρι δηλαδή να φτάσει και ο ίδιος στα 40. «Ο πρώτος χρόνος πάντα έχει τη διαδικασία της προσαρμογής για τον κωμικό. Είναι κάτι που πρώτη φορά το φοράς πάνω σου και περνά λίγος καιρός μέχρι να το αισθανθείς άνετα. Και κάθε χρονιά θα μπαίνουν και νέα στοιχεία για λόγους ανανέωσης. Αυτό το χρειάζεται ο κωμικός», σημείωσε.

Βέβαια στο stand up έχει και διαδραστικά στοιχεία. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν  θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση κάποιον. Ωστόσο διευκρίνισε πως αν μια απάντηση έχει ενδιαφέρον μπορεί να σταθεί και να αντλήσει έμπνευση από αυτήν. «Κάτι τέτοιο όμως γίνεται χαριτωμένα κι ευχάριστα», εξήγησε.

Η δική του ενασχόληση με το stand up προέκυψε τυχαία. «Αναζητούσα ένα χόμπι που να σχετίζονταν με το γράψιμο και είδα μια παράσταση στις “Νύχτες κωμωδίας” στην Αθήνα και μου φάνηκε ενδιαφέρουσα φόρμα. Δεν ήθελα να παίξω. Πήγα απλά κείμενα. Εκεί μου είπαν “Aν θες ανέβα πάνω”. Το σκέφτηκα πρακτικά. Δεν με ήξερε κανένας. Το πολύ πολύ να αποτύγχανα. Αλλά πήγε καλά! Και από ένα σημείο και μετά έγινε επάγγελμα».

Άφησε λοιπόν τη δουλειά του που ήταν κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το stand up. «Μπήκα σε αυτή τη σχέση εξάρτησης που θέλεις να λες κάτι και να γελάνε», δήλωσε.

Βέβαια η θητεία του στο χώρο της διαφήμισης αποδείχτηκε στην πορεία πολύτιμη για την εξέλιξή του στο χώρο του stand up. «Στη διαφήμιση έχεις συγκεκριμένο χρόνο να πεις πολλά πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Το κατάλαβα στην πορεία αυτό. Το έχω διασταυρώσει και με άλλους ανθρώπους ότι όταν ασχολείσαι με ένα είδος τέχνης είναι πιο χρήσιμο στον ελεύθερο χρόνο σου να ασχολείσαι με κάτι διαφορετικό πχ αν κάνεις κωμωδία, διάβαζε μυστήριο. Βοηθάει γιατί σου καλλιεργεί αντανακλαστικά που είναι χρήσιμα στη δική σου τέχνη, αλλά δεν είναι ορατά. Για παράδειγμα έχω κάνει σεμινάρια σταντ απ σε μουσικούς που ήθελαν να βελτιώσουν την επικοινωνιακή τους ικανότητα πάνω στη σκηνή ώστε να μην τελειώνει το τραγούδι και να κουρδίζουν απλά τα όργανα», σημείωσε ο Χατζηπαύλου.

Αναφερόμενος στο χώρο του stand up δήλωσε πως «ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια εξελίσσονταν με μαθηματική πρόοδο τώρα εξελίσσεται με γεωμετρική». Ωστόσο πρόσθεσε πως για να φανεί αν το αγαπάει το κοινό και ειδικότερα οι πιο μεγάλες ηλικίες «πρέπει να βοηθήσουν λιγάκι και οι χώροι για να μην χρειάζεται ο κωμικός να είναι και επιχειρηματίας».

Στάθηκε στην πρωτοβουλία που έχουν λάβει η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το «Μαιευτήριο» λέγοντας πως «έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά» και πως «ένας τέτοιος χώρος λείπει και από την Αθήνα».

Και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να ανοίξουν τις πόρτες τους θέατρα, όπως το έκανε πχ το Θέατρο Αθήναιον, αλλά και μουσικές σκηνές, για να μπει κόσμος που πολύ δύσκολα θα έκανε το τεστ σε ένα μπαρ ή σε ένα σημείο που αρχίζει αργά η παράσταση. «Δεν είναι στην ποπ κουλτούρα μας το σταντ απ. Είναι αρκετά εξειδικευμένο. Αν κάποιος το δει σε ένα θέατρο θα πάει μετά να το δει και σε ένα μπαρ, γιατί δεν θα είναι απλά μια έξοδος σε μπαρ, θα είναι μια παράσταση. Αυτό θέλει και τη βοήθεια ανθρώπων που έχουν χώρους. Θέλει τόλμη να πάρουν την ευθύνη», υπογράμμισε.

 

-Για απόψε στο Μαιευτήριο οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Είσοδος 5€. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6941490402

-Το «Σχεδόν 40» στο Αθήναιον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 35, Τηλ: 2310832060) θα παιχθεί στις 9,10 & 16, 17 Οκτωβρίου και ώρα 21.30, και Κυριακές 11 και 18/10 ώρα 20.00. Είσοδος: 10 ευρώ, 8 ευρώ για φοιτητές, μαθητές, άνεργους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραήλ: Μπλόκαρε και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Ράφα - Αγωνία για 1,4 εκατ. αμάχους
Το Ισράηλ απαγορεύει την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τους...
Ισραήλ: Μπλόκαρε και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Ράφα - Αγωνία για 1,4 εκατ. αμάχους