Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ερωτικό Αλληλούια σε Τέσσερις Εικόνες»: Μια ιστορία για τη δύναμη του έρωτα

Το έργο του Λόρκα ανεβαίνει από σήμερα στη σκηνή του Vis Motrix Performance Studio

ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στην ερωτική ιστορία με ήρωες τον «ώριμο» Δον Περλιμπλίν και την «άγουρη» Μπελίσα μάς μεταφέρει το έργο του Λόρκα «Ερωτικό Αλληλούια σε Τέσσερις Εικόνες» που παρουσιάζεται από σήμερα στο Vis Motrix Performance Studio (Έδισσον 4 -απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης) σε σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή.

Ο ίδιος μιλώντας για την παράσταση είπε πως το «Ερωτικό Αλληλούια» είναι ένας όρος που γεννήθηκε τον 18ο αιώνα και αναφέρεται στα μεγάλα εικονογραφημένα μονόφυλλα που κυκλοφορούσαν στις γιορτές και τα πανηγύρια, μόλις ο παπάς απέλυε το πλήρωμά του από την εκκλησία με τη λέξη «αλληλούια». 

«Ο Λόρκα εμπνεύστηκε από αυτά τα φυλλάδια και έγραψε το συγκεκριμένο έργο. Μια ερωτική ιστορία όπου μπλέκονται ο κόσμος της πνευματικότητας με αυτόν της σεξουαλικότητας. Μόλις το διάβασα σχημάτισα εικόνες στο μυαλό μου και ήθελα να το ανεβάσω», σημείωσε ο Αραμπατζής που αυτή είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα.

Για τη δύναμη του έρωτα μίλησε ο Μπάμπης Κυρλίδης που υποδύεται τον Δον Περλιμπλίν. «Με τους ρυθμούς που ζούμε σήμερα πολλοί έχουν αφήσει πίσω το κομμάτι του έρωτα. Μόλις όμως εισβάλλει έστω και κάτι από αυτόν, μας κάνει καλύτερους».

Η Ντία Ζούρα που παίζει την Μπελίσα σημείωσε πως το έργο δεν μιλά μόνο για τον έρωτα, αλλά και για την εικόνα που κάνουμε συνήθως στο μυαλό μας για το αντικείμενο του πόθου μας. Παράλληλα είπε πως το κείμενο θίγει και την ευκολία με την οποία ένας τρίτος εκφέρει άποψη για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Να αναφέρουμε πως το έργο αφηγείται μια ερωτική ιστορία ανάμεσα στον  Δον Περλιμπλίν ένα μοναχικό και ερωτικά «άβγαλτο» μεσήλικα άνδρα που παντρεύεται την κατά πολλά χρόνια νεότερή του και πολύ όμορφη Μπελίσα.

Ο αδιέξοδος γάμος του αταίριαστου ζευγαριού δίνει το έναυσμα για να ξεδιπλωθούν δύο διαφορετικές πτυχές του έρωτα – ο έρωτας ως απόλαυση του πνεύματος και της ψυχής και ο έρωτας ως απόλαυση της σάρκας – και να συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι – ο φανταστικός με τον υλικό – σε μια μάχη όπου ο θάνατος θα καθορίσει τον νικητή.

Την ιδιαίτερη ματιά τους στα σκηνικά, στα κοστούμια και στα φώτα έδωσε η ομάδα «ΠάνωΚάτω7».

Μετάφραση: Αφροδίτη Τσακίρη, Δανάη Τάνη, Παραγωγή: Σάσα Νάτση, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ροδιά Βόμβολου, Κίνηση – Χορογραφία: Μίκα Στεφανάκη, Μουσική - Στίχοι: Διονύσης Φραντζής, Designs - Animation: Τατιάνα Εικοσιδυού. Ηθοποιοί: Μπάμπης Κυρλίδης, Ντία Ζούρα, Αμαλία Ζαγοριανού, Κατερίνα Μάγια Ανδριανού, Γιώργος Ιωσηφίδης.

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:30. Είσοδος: Κανονικό 10€, Φοιτητικό - Ανέργων 5€. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6979 323 061.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης: Στις 9 Ιουνίου αποφασίζουμε ποια Ελλάδα θέλουμε στην Ευρώπη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μιλά στον «Τ.Θ» για τα διλήμματα της κάλπης, την ακρίβεια και τα μεγάλα έργα στη...
Παύλος Μαρινάκης: Στις 9 Ιουνίου αποφασίζουμε ποια Ελλάδα θέλουμε στην Ευρώπη
Θεσσαλονίκη: 40 χρόνια «Κωμωδίες Αριστοφάνη σε κόμικ» - Οι δημιουργοί θυμούνται
Οι 11 κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς, σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία στην Ελλάδα και έχουν ήδη πουλήσει πάνω από 1 εκατ. αντίτυπα.
Θεσσαλονίκη: 40 χρόνια «Κωμωδίες Αριστοφάνη σε κόμικ» - Οι δημιουργοί θυμούνται