Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαριάννα Τόλη: «Η ανακάλυψη του εσωτερικού μας κόσμου ισοδυναμεί με την ελευθερία μας»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του «Μυστικού Κήπου» η δημιουργός μίλησε στον «Τ.Θ.»

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Για πρώτη φορά παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το έργο της Φράνσις Χόντγκσον Μπάρνετ με τίτλο «Μυστικός Κήπος». Η νέα παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ έχει την υπογραφή μιας δημιουργού που ξεχωρίζει για τις δουλειές που έχει κάνει στο παιδικό θέατρο.

Ο λόγος για τη Μαριάννα Τόλη που υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη θεατρική προσαρμογή, τη μετάφραση του έργου και των τραγουδιών. «Για μένα όλα τα παραπάνω είναι μία και μοναδική δουλειά, αλληλένδετα το ένα με το άλλο που δημιουργούν ένα έργο στην ολότητά του», είπε η ίδια σε συνέντευξη που μας παραχώρησε με αφορμή την αυριανή πρεμιέρα της παράστασης στην πόλη μας.

Μιλώντας για τον «Μυστικό Κήπο» σημείωσε πως το έργο ερμηνεύτηκε και πνευματικά τονίζοντας νοήματα όπως οι θετικές σκέψεις και το άνοιγμα της ψυχής μας για να φεύγουν τα μαύρα σύννεφα που πληθαίνουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς στη ζωή. «Έχουμε χρέος να κάνουμε μόνο καλές σκέψεις», σχολίασε η δημιουργός, αλλά και «να κάνουμε μια παύση και να βρούμε τη σιωπή μέσα μας». Να φύγουμε από τη συνεχή αναζήτηση της διασκέδασης και της απόλαυσης και να ανακαλύψουμε τον εσωτερικό μας κόσμο.

-Γιατί επιλέχθηκε να ανεβεί ο «Μυστικός Κήπος»;

-Ο «Μυστικός Κήπος» είναι ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς, ένα διήγημα που συγκίνησε χιλιάδες παιδικές καρδιές ανά τον κόσμο. Στην τωρινή του διασκευή προχώρησε ένα ακόμα επίπεδο. Ερμηνεύτηκε και πνευματικά τονίζοντας νοήματα όπως οι θετικές και οι καλές σκέψεις και η ανάγκη για άνοιγμα ψυχής για να φεύγουν τα μαύρα σύννεφα που θρονιάζονται μέσα μας με τις ατυχίες και τα προβλήματα αυτής της ζωής. Ο νους μας και οι σκέψεις μας έχουν μεγάλη δύναμη και μας επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά. Το αρνητικό ισοδυναμεί με δηλητήριο που απλώνεται όχι μόνο σε μας αλλά και στους γύρω μας και το θετικό είναι ευεργετικό και θεραπευτικό για την ψυχή μας και για ό,τι έρχεται σε επαφή με μας. Έχουμε χρέος να κάνουμε μόνο καλές σκέψεις.

-Είναι ένα έργο που αναφέρεται στην εσωτερικό μας κόσμο. Πώς μπορεί κανείς να τον ανακαλύψει και να τον κατανοήσει σε μια εποχή που νοιάζεται και προβάλλει συνεχώς την εξωτερική εικόνα;

-Πρέπει να κάνουμε μια παύση αναζητώντας τη σιωπή μέσα μας. Το συνεχές γέλιο και η διασκέδαση και η αναζήτηση της απόλαυσης ή τα πρότυπα που προβάλλονται προς τα έξω και μας κατακλύζουν, δεν βοηθούν σε αυτή την ευεργετική «παύση» που θα μας φέρει σε επαφή με κάτι πραγματικά δικό μας, τις βαθύτερες επιθυμίες μας, τη μοναδικότητά μας σαν άνθρωποι που νοιώθουν πως έχουν κάποιο ανώτερο σκοπό από το να αναζητούν μια πρόσκαιρη και ψεύτικη ευτυχία. Οι λέξεις κλειδιά είναι «αντίσταση» και «μνημοσύνη». Αντιστεκόμαστε στην ατέλειωτη φασαρία του περιβάλλοντος και θυμόμαστε πως κάποτε είμαστε αγνά παιδιά γεμάτα περιέργεια για τα θαυμαστά πράγματα που συντελούνται γύρω μας. Αν κοιτάξετε ένα μωρό στα μάτια θα δείτε πως το μόνο που χρειάζεται είναι η προσοχή σας και η έκφραση της αγάπης και της αποδοχής σας. Όχι για το πώς μοιάζει αλλά για το τι χρειάζεται. Έτσι ολοκληρώνεται ένα παιδί και έτσι θα μπορούσαμε ενδεχομένως, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο όταν έχουμε πια μεγαλώσει χωρίς αυτή τη γνώση, να ολοκληρωθούμε και εμείς. Η ανακάλυψη του εσωτερικού μας κόσμου ισοδυναμεί με την ελευθερία μας.

-Έχετε αναλάβει τη σκηνοθεσία, τη θεατρική προσαρμογή, τη μετάφραση του έργου και των τραγουδιών. Πώς δουλέψατε; Πόσο βοήθησε η μία ενασχόληση στην άλλη;

-Για μένα όλα τα παραπάνω είναι μία και μοναδική δουλειά, αλληλένδετα το ένα με το άλλο που δημιουργούν ένα έργο στην ολότητά του. Νόημα, εικόνα, συναίσθημα, μουσική, κίνηση, μαγεία. Ίσως αν δεν γνώριζα μουσική, χορό, και αν δεν είχα μια ξεκάθαρη φιλοσοφία ζωής και πώς να παντρέψω όλα αυτά, να μην ήταν τόσο εύκολο να φτάσω σε κάποιο αποτέλεσμα. Είναι πολύ ευχάριστο και ανάλαφρο που δεν χάνομαι ποτέ σε μονοπάτια που δεν μου ταιριάζουν ή που δεν τα γνωρίζω. Έτσι δεν παιδεύομαι αλλά και η διασκευή και οι στίχοι και η σκηνοθεσία ρέουν αβίαστα. Έτσι δεν ταλαιπωρώ και τους ηθοποιούς όταν τους διδάσκω το έργο.

-Πού εστιάζετε τη ματιά σας στο έργο;

-Κατ’ αρχήν στα νοήματα, μετά επενδύονται τα νοήματα με τα κατάλληλα λόγια, μουσική και κίνηση και όταν γνωρίσω τις δυνατότητες των ηθοποιών που συνθέτουν την ομάδα που θα ερμηνεύσει το έργο, αλλάζω το έργο, για να έχουν όλοι ένα σημαντικό ρόλο για να μην πλαισιώνουν απλά τους πρωταγωνιστές. Στους ηθοποιούς πρέπει να δίνει κανείς κάθε δυνατή ευκαιρία να εκφράζουν το ταλέντο τους. Έτσι ανθίζουν σαν τα λουλούδια στο δικό τους μυστικό κήπο.

-Τι σημαίνει παιδικό θέατρο για εσάς;

-Το αντιμετωπίζω όπως και ένα θέατρο για μεγάλους, απλά εκεί έχω τη δυνατότητα να εκφράζω χωρίς όρια την τρυφερότητά μου, τη φαντασία μου και την απέραντη αγάπη μου για τα παιδιά και για την αλήθεια που είμαστε υποχρεωμένοι σαν δάσκαλοι να τους καταθέτουμε στην ευαίσθητη ψυχή τους… αν και δεν είμαι σίγουρη ποιος ο δάσκαλος και ποιος ο μαθητής!

-Πρόσφατα πήρατε το Θέατρο Βασιλάκου και φτιάξατε εκεί ένα νέο θεατρικό στέκι. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση, ειδικά σε καιρούς δύσκολους;

-Είναι μια ερώτηση που δεν ξέρω πώς να την απαντήσω. Ήταν μια παρόρμηση, μια επιθυμία για ένα θέατρο με μια αισθητική και μια ποιότητα και όλο αυτό είχε και το τίμημά του. Μακάρι να μου βγει σε καλό. Η αλήθεια είναι πως τώρα που το βλέπω δεν το μετανιώνω.

-Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Να ξεκουραστώ από την υπέρβαση του εαυτού μου, να δω το θέατρο να γίνεται στέκι σοβαρών παραστάσεων. Η Παιδική Σκηνή με το υπέροχο μιούζικαλ «Η ΠΑΠΛΩΜΑΤΟΥ» να ανοίξει τα φτερά της σε μικρούς και μεγάλους. Κατά τα αλλά τη ζωή την συναντώ στιγμή στιγμή χωρίς μεγάλα σχέδια γιατί είναι απρόσμενη.

Χρήσιμα

Παραστάσεις για το «Μυστικό Κήπο» από 11/10: Τρίτη - Παρασκευή 10.30 (για σχολεία), Κυριακή 11:00 (για το κοινό).

Είσοδος: 10€, Σχολικό εισιτήριο (καθημερινές παραστάσεις) 6€, Οικογενειακό:

Ο ένας ενήλικας δωρεάν.

Προπώληση: Ταμεία ΚΘΒΕ, 2315 200 200, Καταστήματα Γερμανός, www.tickhethour.com, Tράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
«Εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα