Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Βασίλης Ισσόπουλος έφερε στη σκηνή τους «Χαμένους ποιητές»

Με αφορμή τη θεατρική μεταφορά του έργου που είναι βασισμένο στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» ο σκηνοθέτης μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένα στοίχημα έβαλε ο Βασίλης Ισσόπουλος. Να ανεβάσει τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών» στη σκηνή. Έφτιαξε τους «Χαμένου Ποιητές», θεατρική διασκευή βασισμένη στη γνωστή ταινία και τους παρουσιάζει στο Θέατρο Φαργκάνη (Αγ. Παντελεήμονος 10 Καμάρα). Ο ίδιος μάς μίλησε για αυτή του τη δουλειά.

-Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε αυτό το έργο;

-Πίσω από μια επιλογή δεν υπάρχει ποτέ ένα «Γιατί». Υπάρχει μια συγκυρία που οδηγεί στην επιλογή. Όλα πάντα αρχίζουν από μια ιδέα και καταλήγουν σε ένα στοίχημα. Το στοίχημα της υλοποίησης αυτού που ονομάζουμε ιδέα. Η ιδέα δεν ήταν αρχικά δική μου. Ήταν ενός συνεργάτη και μάλιστα υπό τη μορφή ερώτησης… «Θα μπορούσε “ο κύκλος των χαμένων ποιητών” να ανέβει στο θέατρο;»… Κατά τη γνώμη μου λοιπόν δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί η σκηνή να το φιλοξενήσει. Έτσι ξεκίνησε το στοίχημα της υλοποίησης της ιδέας. Όταν μιλάμε μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο αριστούργημα, οι λόγοι να το ανεβάσεις και να επικοινωνήσει με το κοινό είναι άπειροι. Θέλω δηλαδή να πω ότι εν αρχή είναι ο λόγος και πως ο λόγος στο συγκεκριμένο έργο είναι η αρχή όλων των λόγων που μπήκαμε στο ταξίδι της πραγματοποίησης αυτής της πρώτης παγκόσμιας μεταφοράς του στη θεατρική σκηνή…

 

-Οι περισσότεροι και οι μεγαλύτεροι θυμούνται την ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» στην οποία βασίζεται το θεατρικό. Πώς έγινε η διασκευή; Τι έχει αλλάξει σε σχέση με την ταινία;

-Σε σχέση με την ταινία έχουν αλλάξει τα πάντα. Άλλοι άνθρωποι. Άλλο περιβάλλον. Τίποτα δεν θυμίζει την ταινία. Καθώς όφειλε. Βλέπετε η σκηνή έχει άλλους τρόπους να επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Άλλα συναισθήματα διεγείρει το θέατρο. Και με άλλο τρόπο. Επίσης συμβαίνει. Τώρα, μπροστά στα μάτια σου. Είσαι μάρτυρας.  Το έζησες. Δεν είσαι απλώς πίσω από την οθόνη και τα παρατηρείς. Φοβερό κι αυτό δεν λέω. Αλλά διαφορετικό. Και είναι ωραίο που είναι διαφορετικό. Γιατί σημαίνει πως και τα δύο είναι σημαντικά. Η παράσταση στήθηκε με σκοπό ο θεατής να νιώθει πως παρακολουθεί κρυφά. Σαν να κρυφακούει και να κρυφοκοιτάζει. Υπάρχει. Κι εμείς το ξέρουμε, κι αυτός το ξέρει, αλλά κλέβει εις γνώσιν μας, λίγες από τις στιγμές των ηρώων…

Στο σενάριο τώρα, φυσικά και δεν έγινε επέμβαση στο μύθο αλλά μια προσαρμογή του για τις ανάγκες της μεταφοράς στη θεατρική σκηνή. Λύσεις και τρόποι να διαχειριστώ το πολυπρόσωπο καστ της. Και βρέθηκαν οι λύσεις αλλά είναι κι εντυπωσιακές. Εξαιρετικές ερμηνείες και εντυπωσιακό εικαστικό περιβάλλον στα βίντεο. Με τον αντίστροφο ρεαλισμό (δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο όρος, έτσι μου βγήκε να το ονομάσω) που μεταφέρει το θεατή στο περιβάλλον των ηρώων, και οι ήρωες μένουν χωρίς αυτό. Δοκιμάστηκε και τελικά πέτυχε το να επηρεάζει θετικά το θεατή. Επίσης η απόλυτη ακρίβεια ανταπόκρισης σε real time της επικοινωνίας ηθοποιού στο βίντεο και ηθοποιού στη σκηνή. Όλοι δουλέψαμε πολύ για να μπορούμε σήμερα να καλούμε το κοινό της Θεσσαλονίκης να το δει. Σ’ αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους συντελεστές, τους συναδέλφους, τους συνεργάτες που συντελέσαν για την πρεμιέρα αυτού του έργου…

-Η κινητήριος δύναμη στο σχολείο των παιδιών είναι ένας καθηγητής που είναι διαφορετικός, τους εμπνέει να δράξουν τη μέρα. Σήμερα τι εικόνα υπάρχει στα σχολεία; Πόσο μπορούμε να μιλάμε για εμπνευσμένους και κινητικούς εκπαιδευτικούς εν καιρώ κρίσης;

-Ήμουν πέρσι σ’ ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ και κάναμε παραστάσεις μέσα στις αίθουσες των σχολείων. Οπότε αν και μιλάμε για άλλες ηλικίες παιδιών από αυτές του έργου, έχω μια εικόνα από την κοινωνία των δασκάλων. Καταρχήν κατά τη γνώμη μου η κρίση είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος για να προκύψει ένας καλός δάσκαλος. Δεν την παίρνω ως αρνητικό παράγοντα αλλά ακριβώς το αντίθετο. Τώρα είναι που πρέπει να παιδιά να πάρουν τα κατάλληλα εφόδια από το σχολείο. Να μάθουν να πιστεύουν στη δύναμη τους. Να μάθουν να βοηθούν. Να συνεργάζονται. Να διεκδικούν. Να σέβονται και να αγαπούν. Να ονειρεύονται…  Όποιος διδάσκει κάτι άλλο, κατά τη γνώμη μου, κάνει απλώς βάρδια σε τάξη και πληρώνεται.

 

-Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Ζούμε αποκλειστικά το σήμερα αυτή την περίοδο. Τους χαμένους ποιητές! Μόνο αυτό υπάρχει στο μυαλό όλων που κοπιάσαμε γι’ αυτή την παράσταση και θέλουμε με κάθε τρόπο να την κρατήσουμε ζωντανή… Παίζουμε τώρα 4 παραστάσεις από 21 έως 24 Οκτωβρίου και μετά η συνέχεια εξαρτάται αποκλειστικά από το κοινό και τα σχολεία της πόλης μας…

*Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00. Είσοδος: 12€,  Φοιτητικά, ανέργων: 10€. Πληροφορίες στο 2310 960 063 και στο 6987 089 778.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκε η Γενοκτονία των Ποντίων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (ΦΩΤΟ)
Πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων προ του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου
Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκε η Γενοκτονία των Ποντίων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (ΦΩΤΟ)
Λεκτική επίθεση στο Θεόδωρο Καρυπίδη σε εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη
Οι δύο οπαδοί του ΠΑΟΚ αφέθηκαν ελεύθεροι και ήδη έχει επιληφθεί για το περιστατικό η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης
Λεκτική επίθεση στο Θεόδωρο Καρυπίδη σε εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη