Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Την Πέμπτη ξεκινά η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου!

Με τον Δήμο να οραματίζεται τον οικονομικό και διοικητικό απογαλακτισμό του θεσμού από το κέντρο

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μια «δημιουργική «αναστάτωση» θα φέρει στην πόλη η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 12 έως τις 15 Μαΐου. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τη φετινή διοργάνωση. Παράλληλα εστίασε στο ρόλο της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας, που, όπως εξήγησε, θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο μια πρόγευση για το γεγονός πως θα είναι τιμώμενη χώρα της 81ης ΔΕΘ.

Για τη μελλοντική οικονομική και διοικητική αυτονομία της ΔΕΒΘ έκανε λόγο ο  δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης. Είπε πως ο δήμος, σε συνεργασία και με τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, στοχεύουν στο να γίνει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ένα κανονικό παιδί της Θεσσαλονίκης και όχι μόνιμα εξαρτώμενο από το κέντρο. «Θέλουμε η ΔΕΒΘ να είναι το πρώτο δείγμα όπου η Θεσσαλονίκη αυτονομείται» εξήγησε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως ο δήμος θα πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια.

Στο προσφυγικό που είναι το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής έκθεσης βιβλίου εστίασε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κα Έλλη Χρυσίδου. Όπως είπε φέτος το κεντρικό περίπτερο του δήμου θα είναι αφιερωμένο στον πρόσφυγα και όλες οι δράσεις του θα έχουν αναφορά στο προσφυγικό.

Τιτάνια χαρακτήρισε την προσπάθεια που κατεβλήθη για να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης το μέλος του δ.σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και αν. καθηγητής Φιλολογίας του ΑΠΘ, κ. Γιώργος Παπαναστασίου. Διευκρίνισε όμως πως η φετινή διοργάνωση θα δικαιώσει τον χαρακτηρισμό της έκθεσης ως κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος της χώρας. «Το βιβλίο εκτός από όχημα για τον πολιτισμό, γίνεται και “πρόσχημα’’ για τον πολιτισμό»  σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην παρουσία της Ρωσίας τόνισε πως το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει είναι πρώτης γραμμής.

Μια σημαντική τροφοδότηση της μακρόχρονης σχέσης Ελλάδας-Ρωσίας θα είναι η ρωσική συμμετοχή στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και μάλιστα με τον ρόλο της τιμώμενης χώρας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ρωσικής αντιπροσωπείας, κα Elena Sartori.

Τέλος, για μια μεγάλη προσπάθεια και ένα πολυγεγονός για τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη την Ελλάδα έκανε λόγο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του προσωπικού του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

13η ΔΕΒ με μια ματιά

 

Φωτογραφία του Αλέξανδρου Αβραμίδη

Φέτος ξεχωρίζουν:

-Θεματικό αφιέρωμα «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα»

- Φεστιβάλ Μετάφρασης

- 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

-Παιδική, Εφηβική και Εκπαιδευτική Γωνιά

-Ειδικές Εκδηλώσεις (ανάμεσά τους: για τη συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατό του Σαίξπηρ, Εκδηλώσεις εν όψει του έτους Καζαντζάκη 2017, Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αριστοτέλη για το επίσημο έτος Αριστοτέλη το 2016).

Παράλληλα σε όλη την διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν επαγγελματικές συναντήσεις, θεματικές  ημερίδες, εργαστήρια μετάφρασης, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα.

-Συμμετέχουν 300 εκδότες εκ οποίων 214 Έλληνες εκδότες, και 80 ξένοι από 20 χώρες.

-Το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι 284.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από τους: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ΔΕΘ-HELEXPO, Έλληνες εκδότες και Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ