Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το 2009 ο πρώτος νεκρός από δυστύχημα στο Μετρό (ΦΩΤΟ)

Μνήμες 2009 με το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα

Γράφει: Τάσος Θωμάς

Δραματικές ήταν οι χθεσινές στιγμές στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά. Περίπου στις 17.20 γερανός ανετράπη με έναν άνδρα να εγκλωβίζεται κάτω από το έδαφος και να τραυματίζεται θανάσιμα. Ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε χθες το βράδυ, μετά από πολύωρη επιχείρηση της Πυροσβεστικής.  

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη «βάφεται κόκκινο». Η πρώτη απώλεια ανθρώπινης ζωής σε εργατικό δυστύχημα είχε σημειωθεί στις 5 Φεβρουαρίου του 2009, με έναν 50χρονο να αφήνει την τελευταία του πνοή στο τότε εργοτάξιο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Η τραγική ειρωνεία; Οι άνδρες που έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα του Μετρό ήταν και οι δύο χειριστές γερανού.

Στο δυστύχημα του 2009 ο χειριστής καταπλακώθηκε από τον βραχίονα γερανού κατά τις εργασίες αποσυναρμολόγησής του. Τότε, το ΕΚΘ κατήγγειλε τον θάνατο του εργαζόμενου λέγοντας πως «Σήμερα το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, ένας ακόμη εργαζόμενος ο Βλαδίμηρος Μαμπετζίδης, 50 χρονών και πατέρας δύο παιδιών, πλήρωσε με τη ζωή του το μεροκάματό του όταν κατά τη διάρκεια αποσυναρμολόγησης ενός γερανού καταπλακώθηκε από ένα εξάρτημα με αποτέλεσμα να αφήσει στο εργοτάξιο την τελευταία του πνοή.

Η διοίκηση του ΕΚΘ καταγγέλλει το γεγονός ότι ο άτυχος συνάδελφος εργαζόταν στην αποσυναρμολόγηση του γερανού χωρίς να υπάρχουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και αντιστήριξης, ενώ απουσίαζε και ο τεχνικός ασφάλειας που θα έπρεπε να βρίσκεται στο χώρο των εργασιών».

Δείτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τύπος Θεσσαλονίκης» στις 6/2/2009, αλλά και την εσωτερική σελίδα για το πρώτο τραγικό συμβάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ