Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

19 χρόνια στα δικαστήρια: Εταιρεία ζητά 20.000€ για ηθική βλάβη!

Τα δικαστήρια έκαναν 19 χρόνια να βγάλουν απόφαση και η εταιρεία ζητά τώρα 20.000 ευρώ από το δημόσιο…

Τεχνική εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί από το Ελληνικό Δημόσιο να της καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ, ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη, καθώς τα δικαστήρια χρειάστηκαν 19 χρόνια και 6 μήνες για να εκδώσουν τελεσίδικη απόφαση επί της προσφυγής που είχε καταθέσει.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών χρειάστηκε 2,5 χρόνια για να εξετάσει την προσφυγή της τεχνικής εταιρείας και το Συμβούλιο της Επικρατείας χρειάστηκε μετά από 19 αναβολές που δόθηκαν από τους δικαστές, 16 χρόνια, δύο μήνες και 9 ημέρες για να εκδώσει τελεσίδικη απόφαση.

Το χρονικό

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το 1998, μετά από 2,5 χρόνια, εξέδωσε την απόφασή του επί της προσφυγή της τεχνικής εταιρείας, και στην συνέχεια, το ίδιο έτος, κατέθεσε στο ΣτΕ αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης.

Στο ΣτΕ προσδιορίστηκε η συζήτηση της αναίρεσης την 5η Δεκεμβρίου 2001 και έκτοτε λόγω κωλύματος των συμβούλων Επικρατείας και χωρίς ποτέ να ζητηθεί από την πλευρά της εταιρείας η αναβολή εκδίκασης, δόθηκαν 19 αναβολές. Τελικά η προσφυγή συζητήθηκε στις 2 Μαΐου 2014 και η απόφαση δημοσιεύθηκε την 29η Δεκεμβρίου 2014.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει «συγκλονιστικά υπερβολικό και μη εύλογο» το διάστημα που χρειάστηκε το ΣτΕ μετά από 16 αναβολές να εκδώσει την απόφασή του, και επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για ταχεία δίκη, αλλά και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογούνται πάνω από τρις αναβολές στην ίδια υπόθεση, ζητεί 20.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Επίσης, η εταιρεία αναφέρει ότι η τεράστια αυτή καθυστέρηση έκδοσης της δικαστικής απόφασης, δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της εύλογης διάρκειας της δίκης, όπως προβλέπει ο νόμος 4055/2012, αλλά ούτε καλύπτει τις απαιτήσεις της ΕΣΔΑ για λογική προθεσμία έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων. Τέλος, η εταιρεία σημειώνει για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση δεν ευθύνεται η ίδια, αλλά ούτε έχει κανένα μερίδιο συμμετοχής στην καθυστέρηση αυτή - και έτσι ζητεί το εν λόγω ποσό, λόγω της παραβίασης του δικαιώματός της σε ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kataigida-vroxes
Έρχονται ξαφνικές βροχές σε 2 φάσεις - Πού θα έχει μπόρες, ποιες ώρες θα πέσουν
Κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης αναμένεται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια
Έρχονται ξαφνικές βροχές σε 2 φάσεις - Πού θα έχει μπόρες, ποιες ώρες θα πέσουν
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Ερντογάν - Στο επίκεντρο Ουκρανία, Γάζα, Συρία
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Ερντογάν για να τερματιστεί ο γελοίος πόλεμος στην Ουκρανία» τόνισε ο Τραμπ
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Ερντογάν - Στο επίκεντρο Ουκρανία, Γάζα, Συρία
Eurovision 2025: Με επιτυχία η πρώτη πρόβα της Ελλάδας - Δείτε βίντεο
Η δεύτερη τεχνική πρόβα της ελληνικής αποστολής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου, μία εβδομάδα πριν από την εμφάνιση της Ελλάδας στον δεύτερο...
Eurovision 2025: Με επιτυχία η πρώτη πρόβα της Ελλάδας - Δείτε βίντεο