*Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης»
Αυξημένα περιστατικά υδροκλοπών και παρεμβάσεων σε υδρόμετρα καταγράφονται στην κοινότητα της Ποτίδαιας ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, σε μια περίοδο που η λειψυδρία και η αυξημένη ζήτηση νερού δοκιμάζουν τις αντοχές του δικτύου ύδρευσης.
Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Βασίλη Κιοσσέ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέχρι τώρα φέτος έχουν καταγραφεί περίπου 60 περιστατικά υδροκλοπών.
«Εδώ και χρόνια έχουμε υποψίες επειδή ειδικά το καλοκαίρι, βλέπαμε χωράφια να είναι καταπράσινα, ενώ ξέραμε ότι δεν είχαν νερό. Τους ειδοποιήσαμε και σε μερικούς επιβλήθηκαν πρόστιμα. Το νερό είναι πόσιμο επειδή είναι μέσα σε οικισμούς. Μετά τις ενέργειές μας, κάποιοι συμμορφώθηκαν και το έκοψαν. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε κυρίως τους θερινούς μήνες» είπε αρχικά ο κ. Κιοσσές.
«Μαζί με τους υδρονομείς παίρνουμε δείγματα από τα μπεκάκια που ποτίζουν κάθε δέντρο. Υπάρχει ένας πολύ εύκολος μηχανισμός που βρίσκει το χλώριο στο νερό και αντιλαμβανόμαστε ότι είναι νερό από δικό μας δίκτυο. Υπάρχει δίκτυο που έχουν ιδιώτες το οποίο είναι μόνο για άρδευση και δεν έχει χλώριο» πρόσθεσε.
Ο ίδιος έχει γίνει μάρτυρας τέτοιων περιστατικών, καθώς όπως ανέφερε «έχω πιάσει κάποιες περιπτώσεις».
«Εγώ προσωπικά έχω πιάσει κάποιες περιπτώσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Δεν μιλάμε για ντόπιους, μιλάμε και για ανθρώπους που έχουν αγορασμένο ένα κτήμα από άλλες περιοχές. Εμείς έχουμε σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορούμε να διαθέτουμε νερό για να ποτίζονται ελιές και άλλα δέντρα, ή να έχει κάποιος ατελείωτα στρέμματα με γκαζόν και να το ποτίζει».
Για το αν τα συγκεκριμένα περιστατικά δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στον δήμο με δεδομένο ότι είναι έντονο και το φαινόμενο της λειψυδρίας, ο κ. Κιοσσές είπε:
«Τα Σαββατοκύριακα που έχουμε πολύ κόσμο, δεν μπορεί κάποιος να είναι τόσο ασυνείδητος και να ποτίζει π.χ. τα δέντρα του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στις ποσότητες που δεν είναι επαρκείς, αλλά γίνονται και αυτά και έχουμε βλάβες που μπορεί να αργούν κάποιες φορές να αποκατασταθούν».
Όσον αφορά το πόσα περιστατικά καταγράφηκαν φέτος ο πρόεδρος της κοινότητας είπε:
«Έγιναν γύρω στα 60 περιστατικά. Έχουμε κάποια περιστατικά που κάποιοι αλλοδαποί κυρίως, έχουν μετατρέψει σε διαμερίσματα κάποια υπόγεια.
Μπορεί να πάρουν ένα ρολόι καινούριο και να έχουν τέσσερα διαμερίσματα χωρίς να τα έχουν δηλώσει. Αυτό μπορούν να το κάνουν αλλά θα πρέπει να δηλώσουν τα διαμερίσματα για να εισπράττει ο Δήμος το ανάλογο τίμημα. Εμείς έχουμε αφαιρέσει ρολόγια από οικόπεδα τα οποία ήταν εκτός οικισμού, κάποια ήταν τροχόσπιτα, ενώ ορισμένα δεν ήταν καν δηλωμένα στον δήμο».
Πρόβλημα και τα αντεστραμμένα ρολόγια
Εκτός από τις υδροκλοπές, σύμφωνα με τον κ. Κιοσσέ υπάρχει υπάρχει πρόβλημα και με τα αντεστραμμένα ρολόγια, με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «μετά από λίγες μέρες τα γυρίζουν ανάποδα και αρχίζει το ρολόι να μηδενίζει».
«Έχουμε βρει αντεστραμμένα ρολόγια σε καταστήματα, αλλά και σε διαμερίσματα Airbnb. Ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει πολλά. Αν αντιληφθούν ότι θα περάσουν οι υδρονομείς και θα καταγράψουν τα κυβικά που έχουν καταναλώσει, μετά από λίγες μέρες τα γυρίζουν ανάποδα και αρχίζει το ρολόι να μηδενίζει. Οι υδροκλοπές βέβαια είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο» τόνισε.
«Ο Δήμος κάνει συστάσεις όλα τα ρολόγια να βγουν στο πεζοδρόμιο. Τα ρολόγια τα είχαν όλοι στους κήπους. Η κοινότητα και οι Αρχές πώς θα προσπαθήσουν να περιορίσουν το πρόβλημα» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το αν υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός προσωπικού για τους ελέγχους, ο ίδιος είπε:
«Με το προσωπικό που υπάρχει γίνονται προσπάθειες. Οι υδρονομείς βλέπουν τι γίνεται, μπορεί να υπάρχουν και καταγγελίες από κατοίκους. Υπήρχε παράδειγμα που τρία διαμερίσματα μετατράπηκαν σε εννιά, και διατηρούσε τα τρία ρολόγια. Αυτές οι μετατροπές είναι εις βάρος του Δήμου όμως.
Σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό γιατί τα ρολόγια ήταν αμέτρητα, ωστόσο προλαβαίνουν και τα καταγράφουν. Αν είχαμε περισσότερα άτομα θα ήταν ακόμη καλύτερος ο έλεγχος. Όταν αναλάβει το δίκτυο ύδρευσης η ΕΥΑΘ βέβαια, και τότε τα πράγματα θα σφίξουν περισσότερο επειδή οι έλεγχοι θα γίνουν πιο εντατικοί».
Τέλος, ο κ. Κιοσσές γνωστοποίησε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν κάποιες γεωτρήσεις σε περιοχές του δήμου, έτσι ώστε να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες.
«Ο δήμαρχος έχει δρομολογήσει πρόγραμμα για γεωτρήσεις σε περιοχές που το νερό είναι καλύτερο. Έχουμε δώσει τα αγροτεμάχια που έχει νερό και πιστεύω ότι μέσα στη χρονιά θα έχουμε κάποιες γεωτρήσεις. Αυτό θα γίνει για να ενισχύσουμε τις ήδη υπάρχουσες».