Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χαλκιδική

Απαγόρευση κυκλοφορίας για πεζούς και ΙΧ στη Χαλκιδική - Σε ποιες περιοχές

Απαγόρευση κυκλοφορίας για πεζούς και ΙΧ στη Χαλκιδική - Σε ποιες περιοχές
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Σε πορτοκαλί συναγερμό για τον κίνδυνο πυρκαγιάς όλος ο νομός – Τι ισχύει για τη Θεσσαλονίκη

Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται οι αρμόδιες αρχές σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς για σήμερα, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου, η Χαλκιδική βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό αντιμετωπίζοντας πολύ υψηλό κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και μάλιστα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας για πεζούς και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές. Η Θεσσαλονίκη είναι σε κίτρινο συναγερμό (κατηγορία κινδύνου 3). 

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

Για σήμερα Δευτέρα 07 Σεπτεμβρίου 2026, τίθενται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code, οι ακόλουθες περιοχές:

  • H Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Ν. Κυθήρων)
  • Η Περιφέρεια Κρήτης
  • Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  • καθώς σύμφωνα με την Ομάδα Έκδοσης του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ο κίνδυνος πυρκαγιών στις εν λόγω περιοχές προβλέπεται να είναι Πολύ Υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4).

Στην κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) ο Εθνικός Μηχανισμός τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα για την ετοιμότητα ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση καταστροφικού φαινομένου και δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης, αρωγής και υποστήριξης για τη μετρίαση των επιπτώσεων καταστροφής.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στις παραπάνω περιοχές καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) αντίστοιχα, προκειμένου να εξετάσουν θέματα που συνδέονται με την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Δείτε το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου:

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χαλκιδική

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής ενημερώνει τους πολίτες ότι, κατόπιν απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χαλκιδικής, τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους σε συγκεκριμένες δασικές περιοχές των Δήμων Κασσάνδρας, Σιθωνίας Αριστοτέλη και Πολυγύρου από τις 08:00 της 07.09.2026 έως τις 08:00 της 08.09.2026, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς (Δείκτης Επικινδυνότητας 4).

Η απαγόρευση ισχύει στις εξής περιοχές:

  • Δήμος Κασσάνδρας: Χερσόνησος Κασσάνδρας – «Κορυφογραμμή» (από Κασσανδρινό έως Αγία Παρασκευή), «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» της Τ.Κ. Παλιουρίου.
  • Δήμος Σιθωνίας: Χερσόνησος Σιθωνίας – Κορυφογραμμή Δραγουνδέλι, από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό έως τη Συκιά.
  • Δήμος Αριστοτέλη: (Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη – Τσάμια Στρατονίκης – Φυσώκα – Σκοπευτήριο Στρατωνίου).
  • Δήμος Πολυγύρου : Ορεινός όγκος Χολομώντα (Αναδασώσεις περιοχή Βραστάμων, Περιοχή ευθύνης Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη).

Για την εφαρμογή του μέτρου θα πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου των δασικών δρόμων με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ προβλέπεται η απομάκρυνση όσων βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές, με εξαίρεση τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις δράσεις πυροπροστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής απευθύνει έκκληση προς κατοίκους και επισκέπτες να τηρήσουν την απαγόρευση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, συμβάλλοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, των δασικών οικοσυστημάτων και της δημόσιας περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η παραβίαση της απόφασης επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Χαλκιδική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Σοβαρά τραυματισμένη 13χρονη – Έπεσε στο κενό από τον 5ο όροφο

Όλες οι πληρωμές της εβδομάδας – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους