Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών με ταχύπλοα (ΦΩΤΟ)

Ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής...

«Φαίνεται πως έχουμε χτυπήσει μία μεγάλη σπείρα» δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την εξάρθρωση από το Λιμενικό Σώμα πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείτο με ταχύπλοα σκάφη στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

«Ήταν μία πολύ σημαντική επιτυχία του Λιμενικού Σώματος, η οποία έγινε με τον συνδυασμό και πτητικών και πλωτών μέσων και της μονάδας υποβρύχιων αποστολών του Λιμενικού Σώματος και η οποία κράτησε -αυτή καθαυτή ως επιχείρηση- 48 ώρες. Ήταν, όμως, μία επιτυχία, η οποία δεν ήλθε μέσα σε 48 ώρες, ήλθε μέσα από πολύ στενή παρακολούθηση της υπόθεσης, μέσα από διασταύρωση πληροφοριών, μέσα από πολλή δουλειά, που έκαναν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και νομίζω ότι πρέπει να τους δώσουμε τα συγχαρητήρια, γιατί η μάχη που δίνει εναντίον των ναρκωτικών είναι καθημερινή και δεν είναι η μόνη περίπτωση που έχουν καταφέρει να βρουν ποσότητες ναρκωτικών» επισήμανε ο υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, έλαβε στην θαλάσσια περιοχή Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους.

Κατά την εν λόγω επιχείρηση κατασχέθηκαν μέχρι στιγμής ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης βάρους περίπου 1,6 τόνων, ενώ σε παράλληλες έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής έχουν συλληφθεί δέκα (10) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συμπεριλαμβανομένων και των τριών μελών του πληρώματος του ταχυπλόου σκάφους.

Ειδικότερα, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη θαλάσσια διακίνηση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών ουσιών με ταχύπλοα σκάφη τα οποία επιτυγχάνουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες προέβη η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., μετά από συστηματικές έρευνες, εξακριβώσεις και ταυτοποιήσεις.

Αναλυτικότερα, μετά από ενδελεχή έρευνα που συνίστατο σε εξειδικευμένες προανακριτικές τεχνικές, διασταυρώσεις και εξακριβώσεις στοιχείων, ανάλυση και σύνθεση ερευνητικών δεδομένων και σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» των εμπλεκομένων, διακριβώθηκε η πολυεπίπεδη δράση του οργανωμένου κυκλώματος, που προωθούσε φορτία ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε μία δέσμη προορισμών μεταξύ των οποίων η εγχώρια παράνομη αγορά, αλλά κυρίως οι αντίστοιχες αγορές ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.

Ως προς το ιστορικό και την επιτυχή έκβαση της εν λόγω υπόθεσης, ενεργοποιήθηκε υφιστάμενος επιχειρησιακός σχεδιασμός που περιελάμβανε μεταξύ άλλων πλήρες πληροφοριακό πακέτο (target package) για το ταχύπλοο σκάφος – στόχο και ανάπτυξη – αξιοποίηση διαφόρων μέσων και αντίστοιχων μονάδων (περιπολικά σκάφη και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφη της δύναμης FRONTEX, ομάδα και στοιχείο ελεύθερων σκοπευτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ) σε κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του παράνομου δρομολογίου μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών θέσεων. Οι θέσεις αυτές είχαν προεπιλεγεί κατόπιν σχετικής χαρτογράφησης του τρόπου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα των εξαιρετικών δεξιοτήτων και των αντιδράσεων των χειριστών του τ/χ σκάφους.

Το ταχύπλοο σκάφος προσέγγισε τις αλβανικές ακτές από όπου παρέλαβε το φορτίο της ακατέργαστης κάνναβης και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ακολούθησε η καταδίωξή του, κατά την διάρκεια της οποίας υπήρξε εμπλοκή μεταξύ του ταχυπλόου σκάφους με ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος του Λ.Σ. το οποίο δέχθηκε πυρά ανταποδίδοντάς τα και στην προσπάθεια αποφυγής των πυρών και των επικίνδυνων ελιγμών του ταχυπλόου σκάφους, στελέχη Λ.Σ. έπεσαν στη θάλασσα, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τους. Τελικά βραδινές ώρες της 25/11/2017 και μετά από συνεχή επιχείρηση εντοπισμού και καταδίωξης του ταχυπλόου σκάφους αυτό ακινητοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Νήσου Κέας, μετά από ρίψη στοχευμένων βολών από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ταχυπλόου σκάφους, των συνεχών ελιγμών και του σκότους που επικρατούσε.

Στο ταχύπλοο σκάφος επέβαιναν δύο (02) υπήκοοι Αλβανίας και ένας (01) υπήκοος Ιταλίας, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ στο εσωτερικό του, εντοπίστηκαν δέματα διαφόρων μεγεθών τα οποία περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης που υπερβαίνει τον ενάμισι τόνο. Στη συνέχεια, το ταχύπλοο σκάφος μαζί με τους συλληφθέντες και τις κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ με επιβαίνοντες στελέχη της Μ.ΥΑ., οδηγήθηκε στο λιμένα Πειραιά, όπου παραδόθηκαν στην οικεία Λιμενική Αρχή για τα περαιτέρω, ενώ ένας (01) εκ των τριών (03) συλληφθέντων διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” για προληπτικούς λόγους.

Επίσης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που εξελίχθηκαν παράλληλα συνελήφθησαν και έτερα μέλη με διακριτούς ρόλους στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων μέχρι στιγμής σε δέκα (10) άτομα, μεταξύ των οποίων έξι (06) υπήκοοι Αλβανίας, δύο (02) Ιταλοί υπήκοοι, ένας (1) υπήκοος Βουλγαρίας και ένας ημεδαπός ενώ αναζητούνται και άλλοι.

Κατά την διάρκεια της καταδίωξης από επιβαίνοντες ταχυπλόου σκάφους προκύπτει ότι, ρίχτηκαν στην θάλασσα οπλισμός, ναρκωτικές ουσίες καθώς και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία. Πέραν από τις ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν μέχρι τώρα, ένα ταχύπλοο σκάφος με τρείς εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, ένα ταχύπλοο σκάφος με τέσσερις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, όπλα και άλλα.

Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διερευνώνται οι διασυνδέσεις των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το φάσμα της παράνομης δραστηριότητάς τους ως προς την εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, ενώ προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση. 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανέλκυσης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που είχε βυθιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως «έχει ήδη φανεί ένα κομμάτι του πλοίου και γίνονται κάποιες τεχνικές εργασίες για να βγει ολόκληρο στην επιφάνεια». Παρατήρησε, δε, ότι «είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία βγάζει μία διοικητική πράξη, που χαρακτηρίζει ένα ναυάγιο ως περιβαλλοντικό απόβλητο, καθώς μέχρι τώρα πήγαιναν με τον νόμο περί ναυαγίων, ο οποίος είναι πολυσύνθετος και δεν επιτρέπει την ανέλκυση». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανέλκυση και άλλων ναυαγίων. «Υπάρχουν ναυάγια που πρέπει να βγάλουμε πιο γρήγορα όπως π.χ. το "Α1", που βρίσκεται στον Κόλπο της Ελευσίνας, αλλά το ζητούμενο σήμερα είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του χαρακτηρισμού ως περιβαλλοντικού αποβλήτου και να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα με τη δημόσια αρχή λιμένα, που ανήκει στο υπουργείο, θα μπορέσουμε να δώσουμε και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία» διευκρίνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ