Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μυστήριο με την εκτέλεση του Έλληνα στην Αλβανία – Τι αναφέρει ο Ράμα

Κύμα οργής στο χωριό του Κατσίφα, τους Βουλιαράτες

Ένας Έλληνας πολίτης, ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας, έπεσε νεκρός την Κυριακή (28.10.2018) στην Αλβανία, με τις αιτίες που οδήγησαν στην εκτέλεσή του από τους Αλβανούς αστυνομικούς να καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου. Ήδη, το υπουργείο Εξωτερικών, με μια σκληρή ανακοίνωση, ζητά εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές.

Η αρχική πληροφόρηση από την Αλβανία ανέφερε πως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε υψώσει ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των πεσόντων στους Βουλιαράτες, έξω από το Αργυρόκαστρο. Ακόμη όμως τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ούτε ως προς αυτό. Γιατί η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που βρέθηκε στην Αλβανία για την τελετή μνήμης στο νεκροταφείο των πεσόντων, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook πως όλες οι σημαίες ήταν στη θέση τους και καμία δεν κατέβηκε.

Εκείνο όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη οργή και πλήθος ερωτημάτων είναι γιατί για ένα τέτοιο περιστατικό εκτελέστηκε μια σφαίρα στο κεφάλι κι άλλη μια στο θώρακα ο 35χρονος. Γιατί οι ειδικές δυνάμεις δεν τον συνέλαβαν. «Μας πυροβολούσε επί μισή ώρα, τον καλέσαμε να παραδοθεί και μας πυροβόλησε» είναι η απάντηση της αλβανικής αστυνομίας.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, με την αιματηρή αυλαία να πέφτει περίπου στις 16:00 το απόγευμα. Στο χωριό Βουλαράτες η οργή για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσιφά ξεχειλίζει. Οι συγχωριανοί του λένε πως η αστυνομία δεν είχε κανέναν λόγο να τον σκοτώσει. Πως μπορούσε να τον συλλάβει και να τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Αλλά επέλεξε να τον εκτελέσει, όπως λένε.

Χαρακτηριστικό της οργής το παρακάτω video:

Έντι Ράμα: Σκοτώθηκε ένας εξτρεμιστής - Ευτυχώς δεν χάθηκε κάποιος αθώος

Την επίσημη θέση της κυβέρνησης της Αλβανίας για τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες εξέφρασε απόψε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Έ. Ράμα υπεραμύνεται της στάσης που τήρησαν οι αλβανικές διωκτικές αρχές στο περιστατικό κατά το οποίο έπεσε νεκρός ο 35χρονος Έλληνας ομογενής, τον οποίο χαρακτηρίζει «εξτρεμιστή» που έθεσε σε κίνδυνο τους αστυνομικούς.

Στην παρέμβασή του ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής κάποιου που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε κι οι δύο χώρες τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα».

               

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ