Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Γιορτή» στην Καβάλα για την προώθηση του μητρικού θηλασμού

Περισσότερες από 40 μητέρες συμμετείχαν σε θηλασμό σε δημόσιο ανοιχτό χώρο

Μια ξεχωριστή γιορτή, με στόχο την προώθηση του μητρικού θηλασμού, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ανθρώπων για τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη που προσφέρει τόσο στη θηλάζουσα μητέρα όσο και στο βρέφος, διοργάνωσαν τα μέλη της ομάδας «Θηλάζουσες μητέρες Καβάλας» στην πλατεία Καπνεργάτη στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού.

Περισσότερες από 40 μητέρες συμμετείχαν στο δημόσιο θηλασμό που πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο θηλασμός είναι μια πράξη αγάπης από τη μάνα προς το παιδί και όχι μια ενέργεια που θα πρέπει να γίνεται κρυφά, γεμίζοντας πιθανόν ενοχές τη μάνα. Οι θηλάζουσες μητέρες αλλά και οι έγκυες γυναίκες που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν πάνω σε θέματα που τις απασχολούν και σχετίζονται με το θηλασμό των παιδιών τους, κυρίως όμως να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης.

Το μέλος της ομάδας «Θηλάζουσες μητέρες Καβάλας», Έλενα Θασίτου, μητέρα η ίδια δυο παιδιών, συνεχίζει ακόμα να θηλάζει τη δυο ετών κόρη της, σημειώνοντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι μόνο οφέλη έχει δει στην υγειά των παιδιών της. Δεν κρύβει ότι ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που απαιτεί επιμονή και υπομονή από τη μητέρα, ωστόσο όταν γίνεται με σύστημα και κυρίως με αγάπη, τότε είναι μια υπέρτατη πράξη αγάπης. Τα μικρά παιδιά που μαζί με τους γονείς τους βρέθηκαν σε αυτή την ξεχωριστή υπαίθρια γιορτή απασχολήθηκαν μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, συμμετέχοντας με το δικό τους τρόπο στην πρωτοβουλία των μητέρων τους.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού, για έβδομη συνεχή χρονιά το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας διοργανώνουν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τη μητέρα και το νεογνό, καθώς και την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά τους μέσα από το μητρικό θηλασμό. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μαίες και ιατροί θα μιλήσουν για επίκαιρα θέματα που αφορούν τα βρέφη και τη γαλουχία. 


«Ο θηλασμός τείνει ν’ αποτελέσει μια ξεχασμένη τέχνη»
«Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο θηλασμός τείνει ν’ αποτελέσει μια ξεχασμένη τέχνη», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η μαία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού Χρυσή Καλοπίση, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, οι μητέρες δεν θηλάζουν τα παιδιά τους. Φτάσαμε σε σημείο να θεωρούμε φυσιολογική και ωφέλιμη τη σίτιση με τροποποιημένο γάλα αγελάδας σε σκόνη. Έτσι, οι μητέρες που θέλουν να θηλάσουν, επιστρέφοντας στο σπίτι βρίσκονται σ’ ένα περιβάλλον, όπου οι περισσότεροι δεν μπορούν να τις βοηθήσουν και που πιστεύουν πως δεν μπορεί να τα καταφέρει. Σ’ ένα «εχθρικό» περιβάλλον, οι μητέρες παρότι ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις (πάνω από 80% των Ελληνίδων μητέρων δηλώνουν πως θέλουν να θηλάσουν μετά τον τοκετό) καταλήγουν να αποθηλάζουν πολύ γρήγορα, ενώ είναι πραγματικά ελάχιστες εκείνες που θα θηλάσουν για έξι μήνες».

«Ο θηλασμός», συνεχίζει η κ. Καλοπίση, «δεν τελειώνει με το πέρας της νοσηλείας των λεχώνων στο μαιευτήριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικά θηλασμό για έξι μήνες και έπειτα συνέχιση του θηλασμού, παράλληλα με τις στέρεες τροφές, για τουλάχιστον δύο χρόνια και για όσο επιθυμούν η μητέρα και το μωρό».
«Εκτός από ένα καλό ξεκίνημα στο μαιευτήριο», επισημαίνει η πιστοποιημένη μαία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, «η μητέρα και το βρέφος χρειάζονται υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας που κατέχουν τον θηλασμό και δεν θα παραπλανήσουν τη μητέρα λόγω άγνοιας ή αντικρουόμενων συμφερόντων. Αυτή ήταν και η αιτία της δημιουργίας του ιατρείου μητρικού θηλασμού στο νοσοκομείο Καβάλας. Θέλουμε κάθε μητέρα που πονάει όταν θηλάζει, όταν περνάει μια μαστίτιδα, που νιώθει πως δεν έχει αρκετό γάλα, να απευθύνεται σε εμάς για να συνεχίσει για όσο επιθυμεί το υπέροχο ταξίδι του θηλασμού».


«Πρέπει να σταματήσει ο δημόσιος θηλασμός να είναι ταμπού»
«Οι μητέρες πρέπει να απελευθερωθούν και να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να κλείνονται στο σπίτι για να προσφέρουν αυτό το δώρο στο παιδί τους», επισημαίνει η κ. Καλοπίση και συνεχίζει, «πρέπει να σταματήσει ο δημόσιος θηλασμός να είναι ταμπού, αν και στις μέρες μας αρχίζει σταδιακά να καταρρίπτεται ωστόσο πάντα υπάρχουν αναστολές». 

«Ο μητρικός θηλασμός», συνεχίζει η μαία, «είναι μια πράξη αγάπης με πολλά και σημαντικά οφέλη. Στα παιδιά προσφέρει καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από πολλές αρρώστιες όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και άλλες. Επιπλέον, η μητέρα που θηλάζει προστατεύετε από πολλές μορφές γυναικείου καρκίνου (μαστού, μήτρας, ωοθηκών), οστεοπόρωση και διαβήτη τύπου δυο». 

«Πάντως, εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό και το επαναλαμβάνω, είναι ότι ο θηλασμός χρειάζεται υποστήριξη από τους ειδικούς προς όλες εκείνες τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν αλλά ορισμένες φορές διστάζουν έχοντας πιθανόν μια λανθασμένη αντίληψη ότι ο θηλασμός πονάει ή ότι εγκλωβίζει τη γυναίκα», σημειώνει με έμφαση η κ. Καλοπίση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ