Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πού είναι σήμερα το τανκ που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο (ΦΩΤΟ)

«Το σημαδεύουν όλα τα υπόλοιπα», λένε στο TyposThes μαυροσκούφηδες

Του Μιχαήλ Λιάπη

Στο μουσείο Τεθωρακισμένων, που βρίσκεται στο κέντρο εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στο Στρατόπεδο «Επιλάρχου Γεωργίου Μελλίδη» στον Αυλώνα Αττικής, βρίσκεται από τα μέσα της δεκαετίας του 80’ (οπότε και αποσύρθηκε) το άρμα με πινακίδα «84337» που εισέβαλε στο πολυτεχνείο πριν από 45 χρόνια.

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη 1973 δόθηκε η εντολή από την Χούντα των συνταγματαρχών να μπει το άρμα στο πολυτεχνείο, ρίχνοντας την πύλη με αποτέλεσμα να βαφτούν με αίμα οι σελίδες της ιστορίας της νεότερης Ελλάδος, που ήδη βίωνε μια περίοδο όπου η δημοκρατία είχε καταλυθεί μαζί με κάθε έννοια ελευθερίας.

Το συγκεκριμένο άρμα μάχης, μετά την είσοδό του στην πολυτεχνική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Αθήνα, του δόθηκετο παρατσούκλι «μορφωμένος» η «φοιτητής» καθώς όπως λέγαν ήταν το μόνο άρμα που «πέρασε» σε Ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Το άρμα που μπήκε στο Πολυτεχνείο ήταν ένα ΑΜΧ-30,γαλλικής κατασκευής. Μετά από τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου μεταφέρθηκε σε μονάδες του Έβρου κα αποσύρθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

«Το σημαδεύουν όλα τα υπόλοιπα»

Όπως είπαν στο TyposThes μαυροσκούφηδες που υπηρέτησαν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, στον Αυλώνα: «Το συγκεκριμένο άρμα, βρίσκεται σε τέτοια θέσει ώστε νατο «σημαδεύουν» τα υπόλοιπα με τα πυροβόλα τους.

Το AMX 30

Tο ΑΜΧ-30 Γαλλικής κατασκευής. πολύ ικανό και δυνατό όπλο κρούσης για εκείνη την εποχή. Κινητήρας 680 hpDiesel, Ταχύτητα 65 Κm, Βάρος 36 τόνοι, Πλήρωμα 4, κυβερνήτης, πυροβολητής, γεμιστής, οδηγός.

Δύναμη πυρός

Πυροβόλο 105 χιλιοστά, πυροβόλα 20 χιλιοστών, 7,62 πολυβόλο, πολλές χιλιάδες σφαίρες 8 καπνογόνα και 55 βλήματα πυροβόλου 105 χιλιοστών. Διέθετε σύγχρονα ηλεκτρονικά όργανα για ημερήσιες και νυχτερινές αποστολές. Η Ελλάδα είχε 190 άρματα ΑΜΧ-30, εκ των οποίων ορισμένα παραχωρήθηκαν στην Κύπρο.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω Gallery του TyposThes. 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ