Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμβολική κατάληψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο υπουργείο Εργασίας

Σε μάστιγα εξελίσσονται τα εργατικά ατυχήματα στους Δήμους, όπως τονίζουν

Συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σε συνέχεια του προειδοποιητικού κλεισίματος των Γκαράζ Καθαριότητας όλων των Δήμων της χώρας λόγω των πρόσφατων τραγικών απωλειών των εργαζομένων εν ώρα καθήκοντος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση "θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να στείλουν σαφές μήνυμα, πώς δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο την αδιαφορία και την απάθεια εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών και Υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών, που έχουν την ευθύνη μαζί με τους Αιρετούς για την τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των εργαζομένων, όταν τα εργατικά ατυχήματα στους Δήμους εξελίσσονται σε μάστιγα και χάνονται συνεχώς ανθρώπινες ζωές. Τους τελευταίους μήνες έχουν σκοτωθεί συνολικά σαράντα τέσσερις (44) εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφήνοντας πίσω τους συζύγους και παιδιά".

Τα Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ζήτησαν συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου, η οποία, όπως τους δηλώθηκε, ήταν εκτός Υπουργείου. Συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα κ. Ανδρέα Νεφελούδη, αλλά η συνάντηση αυτή ήταν άκαρπη, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Μετά από επιμονή της αντιπροσωπείας της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για ανάληψη εδώ και τώρα πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων στους Δήμους, προγραμματίσθηκε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας με την κα Έφη Αχτσιόγλου.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντως προειδοποιούν, πώς αν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των Εργατικών Ατυχημάτων, όπως η άμεση αποστολή τεχνικών κλιμακιών στα αμαξοστάσια των Δήμων για τον έλεγχο της καταλληλόλητας των οχημάτων και η επιβολή αυστηρών ποινών για τη μη τήρηση των Νόμων όσον αφορά στην Υγιεινή και Ασφάλεια, η απάντηση θα είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Τα δύο τελευταία χρόνια και μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της δράσης του Σ.ΕΠ.Ε. για την εφαρμογή και τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., διενεργήθηκαν συνολικά 1.564 έλεγχοι και υπεβλήθησαν 195 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αναλυτικά:

Το 2016 διενεργήθηκαν 416 έλεγχοι σε Ο.Τ.Α. και υπεβλήθησαν 40 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές.

Το 2017, στο πλαίσιο του προγραμματισμού κάθε Περιφερειακής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικά εκτεταμένοι έλεγχοι στους Δήμους όλης της χώρας, εστιάζοντας σε σημεία ελέγχου που στατιστικά εμφανίζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα (διαδικασίες αποκομιδής απορριμμάτων, παροχή και χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας, υγειονομικός έλεγχος κλπ) καθώς και στην υιοθέτηση και εφαρμογή ασφαλέστερων εργασιακών πρακτικών. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 602 έλεγχοι και υπεβλήθησαν 95 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές.

Το τρέχον έτος και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018 έχουν διενεργηθεί 546 έλεγχοι και υπεβλήθησαν 60 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές.

Το Υπουργείο Εργασίας, συμμετέχοντας στην Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση και την αναβάθμιση του πλαισίου παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας και μέτρων προστασίας της ασφάλειας και υγείας στους Ο.Τ.Α., συνεισφέρει με εξειδικευμένα στελέχη του και την εμπειρία των ελεγκτικών μηχανισμών του στη συνολική αναβάθμιση του πλαισίου προστασίας των εργαζομένων στους Δήμους.

Τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά για την αναβάθμιση και τη διασφάλιση τήρησης του πλαισίου υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία
Παρά τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης συνταξιούχων, πολλές επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν τελικά να καλύψουν τις κενές θέσεις...
Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία
Eurovision: Σάρωσε το Nemo στις επιτροπές, Ισραήλ στο κοινό – Πώς ψήφισαν οι χώρες
Το Ισραήλ συγκέντρωσε την δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία από το κοινό (323 ψήφους), ανεβαίνοντας από την 12η στην 5η θέση
Eurovision: Σάρωσε το Nemo στις επιτροπές, Ισραήλ στο κοινό – Πώς ψήφισαν οι χώρες