Skip to main content

SOS για να μην μείνει μυστικό η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Τους στόχους της καμπάνιας «Μένει μυστικό» και τις 15 προτάσεις του για την πρόληψη του φαινομένου παρουσίασε το «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ένα στα τρία κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ηλικία των 18 ετών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στην χώρα μας από το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά τονίζεται πως 1 στα 7 κορίτσια και 1 στα 25 αγόρια αναμένεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι την ενηλικίωση τους. Παράλληλα 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια σε παγκόσμιο επίπεδο βιάζονται ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας κάθε χρόνο, συνήθως από κάποιο άτομο της οικογένειας τους.

Κι αν αυτά τα νούμερα φαντάζουν ανησυχητικά, σκεφτείτε πως σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε η ψυχολόγος στο Χαμόγελο του Παιδιού κα Ειρήνη Σουργκούνη «Τα στατιστικά που έχουμε στη διάθεσή μας στην χώρα μας δεν είναι αντιπροσωπευτικά, γιατί ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν αναφέρει πως του έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πολύ περισσότερα περιστατικά».

Συμπλήρωσε πως τα κορίτσια είναι συχνότερα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, επίσης τα παιδιά με αναπηρία μπορεί να πέσουν θύματα βίας.

Το 2017 "Το Χαμόγελο του Παιδιού" έλαβε στη γραμμή SOS 1056, 848 καταγγελίες που αφορούσαν 1.656 παιδιά. Μόνο το 0,5% (8 παιδιά) αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Το πρώτο δεκάμηνο του 2018 ο οργανισμός έλαβε στην ίδια γραμμή 647 καταγγελίες που αφορούσαν σε 1.186 παιδιά. Μόνο το 0,3% (3 παιδιά) αφορούσε σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

«Πρόκειται για ένα θέμα δημόσιας υγείας γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Είναι σημαντικό ο κόσμος να ενημερωθεί ώστε να αναγνωρίσει ένα φαινόμενο σεξουαλικής κακοποίησης. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Και από την πλευρά των φορέων πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πρωτόκολλο ώστε να δρούμε συλλογικά για να μην μένει μυστικό. Να μιλάνε τα παιδιά ώστε να μπορέσουν να λάβουν την βοήθεια που πρέπει να πάρουν», σχολίασε η κυρία Σουργκούνη, ενώ αναφερόμενη στον απολογισμό της καμπάνιας «Μένει Μυστικό» που πραγματοποίησε ο Οργανισμός το 2017 και δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Δευτέρας με αφορμή την 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, είπε πως 66.000 συμπολίτες μας επισκέφθηκαν την εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.meneimystiko.gr και 17.500 συμπολίτες μας συνυπέγραψαν ηλεκτρονικά προτάσεις σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Παράλληλα πρόσθεσε πως μέσα από τις Συναντήσεις Εργασίας με αστυνομία, εκπαιδευτικούς, κοινωνικές υπηρεσίες, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαμορφώθηκαν 15 προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση, να συσταθεί, και στην Ελλάδα, ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών, να προστατεύονται νομικά οι επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί και γιατροί) που, ως οφείλουν, καταγγέλλουν περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού και να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

Αναφερόμενη στο έργο του Χαμόγελου του Παιδιού η κυρία Σουργκούνη είπε πως περιλαμβάνει την  πρόληψη, την παρέμβαση και την θεραπεία.

«Σε επίπεδο πρόληψης γίνονται διαδραστικές παρεμβάσεις σε σχολεία με θέμα και την σεξουαλική κακοποίηση μιλώντας σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης υπάρχουν οι γραμμές 116 και 111 όπου μπορεί να τηλεφωνήσει κανείς για ψυχολογικά θέματα (παιδιά και ενήλικες, αλλά για θέματα που αφορούν στα παιδιά). Παράλληλα γίνονται ημερίδες και καμπάνιες. Σε επίπεδο παρέμβασης υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 1056 για τα παιδιά SOS για επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες.

Επίσης στα Σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού φιλοξενούνται παιδιά που είναι θύματα βίας, κακοποίησης ή παραμέλησης.

Και υπάρχει στην Αθήνα το Κέντρο Συνηγορίας του Παιδιού που είναι ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος ώστε ένα παιδί - θύμα σεξουαλικής κακοποίησης να μπορεί με την παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων να καταθέσει μόνο μία φορά και να μην επαναθυματοποιείται. Τέλος υπάρχει το Σπίτι του Παιδιού που λειτουργεί στην Αθήνα, και σύντομα και στην πόλη μας, και έχει ως στόχο την θεραπεία και αποκατάσταση των παιδιών που είναι θύματα κακοποίησης», ανέφερε η ψυχολόγος.