Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νάουσα, πόλη του Οίνου: Γιορτή κρασιού με «πρωταγωνιστή» το Ξινόμαυρο

"Νάουσα πόλη του οίνου" στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η καρδιά του Ξινόμαυρου θα χτυπά και φέτος για ένα τριήμερο στη Νάουσα (7-9 Δεκεμβρίου) με πολλές γευστικές δοκιμές, πάντρεμα κρασιού και τοπικών γεύσεων, περιηγήσεις σε οινοποιεία αλλά και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ημερίδες για τον οινοτουρισμό και για τη μεγάλη αμπελοοινική παράδοση της Νάουσας.

Το πρόγραμμα του τριημέρου "Νάουσα Πόλη του Οίνου" παρουσιάστηκε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

naousa-poli-krasioy2.jpg

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, Στέλιος Μπουτάρης μίλησε για την ιστορία του συνδέσμου, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1990 και "ξαναφτιάχτηκε" επί της ουσίας πριν τέσσερα χρόνια και ο οποίος, μεταξύ άλλων έχει στόχο την προστασία της ονομασίας προέλευσης του κρασιού, αναφέροντας το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου το brand δεν είναι τόσο ο οινοποιός αλλά η περιοχή. "Οι Γάλλοι προστατεύουν ιδιαίτερα την ονομασία προέλευσης", όπως σημείωσε. Είπε ακόμη ότι η Νάουσα είναι μια ζώνη που μοιάζει με τη Βουργουνδία.  "Μέσα στην ίδια περιοχή θα βρεις αμπέλια με διαφορετική κλίση, προσανατολισμό, που δίνουν και διαφορετικά κρασιά από τα διπλανά τους. Έτσι έχουμε μπει και σε μια συζήτηση για τις υποπεριοχές της Νάουσας. Θεωρούμε ότι θα αποτελέσουν μια ακόμη αναβάθμιση της ζώνης μας", όπως εξήγησε.

Όσο για τη συνεργασία μεταξύ των οινοποιείων τόνισε: Μέσα σε μια ελληνική κοινωνία, που γενικά δεν φημίζεται για τις συνεργασίες της, θεωρούμε ότι εμείς είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, από 20 οινοποιεία, που συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά. Αφήνουμε τις διαφορές μας κατά μέρος και ασχολούμαστε με αυτά που μας ενώνουν, κάνοντας το επόμενο βήμα.

Για την παραγωγή της περιοχής, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικότερου οίνου, "που δεν θα τοποθετηθεί στο σούπερ μάρκετ, αλλά κυρίως σε λίστες, σε ποιοτικές κάβες, ξενοδοχεία και κάβες συλλεκτών". Ο αμπελώνας της Νάουσας εκτείνεται σε 5.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 4.000 αφορούν την ποικιλία ξινόμαυρο και τα υπόλοιπα κυρίως Merlot και Syrah. "Γεγονός είναι ότι ο αμπελώνας έχει συρρικνωθεί γιατί πέρασε μια 10ετία περίπου που το ξινόμαυρο δεν είχε πολύ ενδιαφέρον αλλά παρόλα αυτά θεωρούμε ότι επειδή βλέπουμε κάποια θετικά σημάδια, ειδικά από τις εξαγωγές, ότι το κομμάτι του αμπελώνα θα ξανανέβει", είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Νάουσα έχει αποκτήσει μια προστιθέμενη αξία ως περιοχή παραγωγής και έχει κατορθώσει να πουλάει κρασιά σε σχετικά υψηλές τιμές. Είναι από  τα πιο ακριβά κρασιά που πωλούνται στο εξωτερικό (έρχεται δεύτερη μετά τη Σαντορίνη). Επίσης, οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέσω των προγραμμάτων της ΚΟΑ στις τρίτες χώρες δείχνουν ότι οι πωλήσεις έχουν ανέβει σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία.  

naousa-poli-krasioy.jpg

Οι εκδηλώσεις

Η έναρξη του φετινού τριημέρου γίνεται την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου (19.00-21.00 στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου "ΕΡΙΑ") δίπλα στο ποτάμι, απολαμβάνοντας ζεστή σούπα, κάστανα και Ξινόμαυρο αλλά και έναν αναπάντεχο συνδυασμό της αγαπημένης ερυθρής ποικιλίας με τον καφέ. Κόστος συμμετοχής 4 ευρώ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο με γευστικές δοκιμές από το πρωί μέχρι το βράδυ και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου από τις 10.30 έως τις 20.30 θα γίνονται γευστικές δοκιμές στο Κτήριο "ΕΡΙΑ". Στις 13.00 θα παρουσιαστεί σε επίσημη πρώτη το Ξινόμαυρο 2018 (Κόστος συμμετοχής 7 ευρώ, απαιτείται ειδικό εισιτήριο), ενώ θα γίνουν παντρέματα κρασιού με τοπικές γεύσεις σε ένα ταξίδι στην παράδοση και την κληρονομιά της Νάουσας (απαιτείται ειδικό εισιτήριο). Επίσης την ίδια μέρα στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Η Νάουσα από το 1906 ως σήμερα" στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει και προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Βαλάντη Λιόλιου με θέμα "So far, so close - "Τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά" το οποίο συγκρίνει την Νάουσα με μια πόλη αντίστοιχου μεγέθους της Αυστρίας, το Krems, η οποία είναι επίσης πόλη του κρασιού και έχει και βιομηχανική κληρονομιά, όπως  και η Νάουσα, την οποία και αξιοποιεί (η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη).

Οι γευσιγνωσίες συνεχίζονται και την Κυριακή από τις 11 το πρωί  ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις θα υπάρχει ημερίδα-αφιέρωμα στον οινοτουρισμό με ενδιαφέρουσες ομιλίες (στο κτίριο "ΕΡΙΑ", είσοδος ελεύθερη), με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια πολλά είναι τα οινοποιεία της περιοχής που έχουν δώσει βάρος στο συγκεκριμένο κομμάτι. "Πέρυσι τα οινοποιεία της Νάουσας επισκέφθηκαν 25.000-30.000 άτομα και στόχος είναι να αυξάνονται κάθε χρόνο", σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνδέσμου, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης. Σημειώνεται ότι από τα 20 οινοποιεία τα 17 είναι αυτήν τη στιγμή επισκέψιμα στο κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Σάββατο και την Κυριακή, θα δοθούν "βραβεία κοινού". Ειδικότερα οι ψήφοι από την τυφλή γευσιγνωσία της κάθε ημέρας καταμετρώνται και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την πιο δημοφιλή ετικέτα και δυο τυχερούς που κερδίζουν υπογεγραμμένες από τους παραγωγούς φιάλες κρασιού.

Περιηγήσεις στα οινοποιεία, πεζοπορία και βόλτες

Επίσης, οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα ανοίγουν τις πόρτες τους και περιμένουν το κοινό για δωρεάν ξεναγήσεις, για γευστικές δοκιμές και όχι μόνο (για τις ώρες λειτουργίας κάθε οινοποιείου συμβουλευτείτε το πρόγραμμα). 

Όσον αφορά την περιήγηση στα οινοποιία, θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς από το wine bus, που θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών σε προσιτή τιμή. Επίσης διοργανώνεται στις 11.00 πεζοπορία για μικρούς και μεγάλους στους αμπελώνες με την Trigiro. Ειδικότερα, το σημείο συνάντησης είναι στο οινοποιείο Χρυσοχόου. Από εκεί θα ακολουθήσει πεζοπορία μέσα στους αμπελώνες περίπου 1 ώρα (εύκολη διαδρομή) και ξενάγηση και οινογνωσία στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη και παιχνίδι για τα παιδιά (Κόστος συμμετοχής για ενήλικες 10 ευρώ και για παιδιά 5 ευρώ). Οι επισκέπτες θα έχουν εξάλλου τη δυνατότητα να κάνουν μια βόλτα στην παράδοση της Νάουσας και να γνωρίσουν τον παλαιότερο μύλο της πόλης, αλλά και να μυηθούν στο ξεχωριστό έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες".  (Αναλυτικά για τις ώρες και την επικοινωνία με τους διοργανωτές δείτε το πρόγραμμα).  Αλλά και τα μπαρ και τα εστιατόρια της πόλης συμμετέχουν στην γιορτή με εκδηλώσεις.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος 5 ευρώ (για το τριήμερο)

Ειδικό πακέτο 40 ευρώ (περιλαμβάνει γενική είσοδο και παρακολούθηση όλων των παράλληλων εκδηλώσεων όπου απαιτείται ειδικό εισιτήριο)

Περισσότερες πληροφορίες στο fb Νάουσα Οίνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ