Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χριστουγεννιάτικη μαγεία με κάλαντα από φιλαρμονικές στην Κέρκυρα

Χιλιάδες λαμπιόνια έχουν ανάψει, με έναστρους ουρανούς να καλύπτουν τα στενά καντούνια

H χριστουγεννιάτικη μαγεία έχει ήδη πλημμυρίζει την Κέρκυρα, που μετά τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, του προστάτη της, ξεκίνησε επισήμως και τις προετοιμασίες για τις πιο χαρμόσυνες γιορτές του χρόνου.

Η Κέρκυρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φόρεσε τα καλά της και ντύθηκε σε χρυσομπορντό χρώμα. Τα χιλιάδες λαμπιόνια έχουν ανάψει, με έναστρους ουρανούς να καλύπτουν τα στενά καντούνια.

Ο Άγιος Βασίλης «έβαλε μπουγάδα» και άπλωσε τη φορεσιά του στο πιο κεντρικό καντούνι, στη οδό Αγίων Πάντων, της παλιάς πόλης. Σύμφωνα με την παράδοση το νερό της βροχής θα ξεπλύνει τη φορεσιά του Αη Βασίλη, έτσι ώστε όταν σε λίγες μέρες θα την φορέσει, να είναι ανάλαφρη και πουπουλένια!

Τάρανδοι και μαγισσούλες στόλισαν τα παράθυρα, ενώ όλοι οι δρόμοι μοσχοβόλησαν από τα παραδοσιακά γλυκά που είναι «πνιγμένα» στο μέλι και την κανέλα.

 

Τα κάλαντα

Τα κάλαντα στην Κέρκυρα, είναι ιδιαίτερα καθώς συνδυάζουν τη θεατρικότητα με τη μελωδία. Βασίζονται σε τελείως διαφορετικούς στίχους, από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τους ιστορικούς χρονογράφους , οι στίχοι τους δημιουργήθηκαν από στόμα σε στόμα.

«Ας την καλησπερίσουμε τούτην τη φαμελίαν ο Θεός να την πολυχρονά και νάχει την υγείαν. Λαμπροφοράει η ανατολή η δύσις καμαρώνει των Χριστουγέννων εορτή αύριο ξημερώνει. Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει οι ουρανοί αγάλλονται χαίρεται η φύσις όλη. Εκ τη Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα άστρον λαμπρόν τους οδηγεί χωρίς να λείψει ώρα. Φτάσαντες εις Ιερουσαλήμ με πόθον ερωτώσι, που εγεννήθη ο Χριστός να παν να τον ευρώσι. Δια Χριστόν ως ήκουσεν ο βασιλεύς Ηρώδης, αμέσως εταράχτηκε κι έγινε θηριώδης. Κράζει τους Μάγους κ' ερωτά που ο Χριστός γεννάται - Εις Βηθλεέμ το Σπήλαιον ως η γραφή διηγάται. Τους είπε να υπάγωσι και όπου τον ευρώσι να τον επροσκυνήσωσι να παν να του ειπώσι. Εν τω σπηλαίω έρχονται βρίσκουν την Θεοτόκον που εβάστα στις αγκάλες της τον άγιόν της τόκον. Γονατιστοί τον προσκυνούν και δώρα του χαρίζουν δώρα χρυσά και λίβανον, Θεόν τον ευφημίζουν. Κι αφέντες καλησπέρα σας, καλησπερίσματά σας και του Χριστού η γέννηση νάναι βοήθειά σας.»

Την ίδια ώρα τα κάλαντα θα ακουστούν από όλες τις φιλαρμονικές του τόπου, που την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν την τιμητική του.

Η προετοιμασία στις φιλαρμονικές ξεκινά από τις αρχές του Νοέμβρη, καθώς τις παραμονές των εορτών θα πρέπει όλα να είναι τέλεια. Νωρίς το πρωί οι Φιλαρμονικές, με τα χρωματιστά τους λοφία και τα καλογυαλισμένα κράνη τους, θα πλημμυρίσουν την πόλη. Χαρμόσυνα εμβατήρια ακούγονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, του νησιού.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ