Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δεν υπάρχει καμία τοξική ρύπανση στο Μάτι

Διαψεύδεται σχετικό δημοσίευμα ως «εντελώς ανυπόστατο» και με αναληθή στοιχεία

«Όλες οι μετρήσεις συνηγορούν ότι η τοξική ρύπανση στις πυρόπληκτες περιοχές υπήρξε περιορισμένη και κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια», διαβεβαιώνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Μ. Πλειώνης, του "Δημόκριτου" Δρ. Γ. Νούνεσης και του ΕΛΚΕΘΕ καθηγητής Σπ. Μαυράκος, χαρακτηρίζοντας «εντελώς ανυπόστατο και τα στοιχεία που παραθέτει αναληθή» ένα άρθρο με τίτλο «Τοξική Απειλή» που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου στην εφημερίδα Real News, για το οποίο ζητούν την άμεση ανάκλησή του.

Διαφορετικά, όπως αναφέρουν, καλούν την συντάκτρια «άμεσα να αναρτήσει σε δημόσια θέα ή να καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία τις μετρήσεις που ισχυρίζεται ότι καταδεικνύουν ότι στις πυρόπληκτες περιοχές της 23ης Ιουλίου 2018, «στο έδαφος και στο νερό εντοπίστηκαν ουσίες καρκινογόνες και νευροτοξικές, όπως διοξίνες, φουράνια και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες...» και «μέταλλα όπως μόλυβδος, αμίαντος», καθώς επίσης και τα επώνυμα εργαστήρια στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που ενεπλάκησαν τόσο κατά τη δειγματοληψία όσο και κατά την αναλυτική διαδικασία».

Οι τρεις επικεφαλής των ερευνητικών κέντρων τονίζουν ότι «τα εργαστήρια των Δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας που ανέλαβαν την αξιολόγηση της τοξικής ρύπανσης στις πυρόπληκτες περιοχές, είναι διαπιστευμένα, διαθέτουν state of the art τεχνολογικό εξοπλισμό και διεθνές επιστημονικό κύρος. Είναι τα μόνα εργαστήρια που μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει μελέτες για την τοξική ρύπανση στο Μάτι», προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί στην πληρότητά τους και έχουν κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»
Τι απάντησε ο ποδοσφαιριστής μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε λόγω του χαμένου πέναλτι στον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από τη Γεωργία
Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»