Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νεκρός βρέθηκε νεαρός Μαυρόγυπας στην περιοχή Λύρας-Φυλακτού

Αναζητήθηκε όταν ο πομπός του έδινε στατικό σήμα στην περιοχή από τις 9 Φεβρουαρίου

Νεκρός, από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, εντοπίστηκε νεαρός Μαυρόγυπας στην περιοχή Λύρας-Φυλακτού του Δήμου Σουφλίου. Υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, δασοφύλακες του Δασαρχείου Σουφλίου, σε συνεργασία με στέλεχος του WWF Ελλάς και τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου αναζήτησαν και εντόπισαν το Μαυρόγυπα, όταν έγινε αντιληπτό ότι ο δορυφορικός πομπός που είχε τοποθετηθεί στο νεαρό αρπακτικό πτηνό, έδινε στατικό σήμα στην περιοχή από τις 9 Φεβρουαρίου.

Το νεκρό πουλί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συλλέχθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Σουφλίου, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του, τα οποία παραμένουν άγνωστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο στο σημείο που βρέθηκε το πουλί όσο και στις περιοχές που επισκέφθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του πομπού, τις δύο προηγούμενες μέρες, δεν βρέθηκαν δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλα τοξικά ευρήματα.

Σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης, ο νεαρός Μαυρόγυπας γεννήθηκε στις αρχές του 2018 και τον Ιούλιο τοποθετήθηκε πλαστικό και μεταλλικό δακτυλίδι στα πόδια και ταμπέλα σήμανσης στο αριστερό φτερό. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός. Ο Φορέας Διαχείρισης έχει τοποθετήσει την τελευταία διετία συνολικά 28 δορυφορικούς πομπούς σε Μαυρόγυπες, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους.

Ειδικότερα ως προς τα αίτια θανάτου, ο Φορέας Διαχείρισης σημειώνει ότι το συγκεκριμένο γεγονός «επιβεβαιώνει τις πολλές απειλές και κινδύνους που διατρέχει αυτό το σπάνιο είδος της ελληνικής πανίδας, καθώς και τα υπόλοιπα είδη αρπακτικών πουλιών. Οι απειλές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά και στην έλλειψη τροφής λόγω της αλλαγής των πρακτικών κτηνοτροφίας, την κατασκευή αιολικών πάρκων λόγω πρόσκρουσης πουλιών στις ανεμογεννήτριες, την ηλεκτροπληξία από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέσης τάσης αλλά και στο μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας που έχουν αυτά τα πουλιά, κυρίως τον πρώτο χρόνο της ζωής τους».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα στον Ανακριτή ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα
Για την επίθεση μέσα στην Βουλή σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου – Παραμένει κρατούμενος από χθες
Σήμερα στον Ανακριτή ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα