Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο ΣτΕ η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια λυκείου

Αιτήσεις της Ένωσης Αθεων και γονέων μαθητών που φοιτούν σε σχολεία

Συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι αιτήσεις της Ένωσης Αθεων και γονέων μαθητών που φοιτούν σε σχολεία, για να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας με τις οποίες προβλέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Η εισηγήτρια Μαρλένα Τριπολιτσιώτη έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα εάν η τήρηση αρχείου τίτλων και πιστοποιητικών σπουδών στα Γυμνάσια και Λύκεια, στα οποία καταχωρείται το θρήσκευμα των μαθητών, έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς το σκέλος που αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.

Ο δικηγόρος της Ένωσης υποστήριξε ότι με την αναγραφή του θρησκεύματος πάνω στο απολυτήριο παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός προσωπικών δεδομένων (GDPR) και η προστατευόμενη θρησκευτική  ελευθερία, ενώ τόνισε ότι το απολυτήριο του Λυκείου θα συνοδεύει τους μαθητές σε όλη τους τη ζωή και την  επαγγελματική σταδιοδρομία.

Μάλιστα, ο δικηγόρος της Ένωσης επικαλέστηκε την απόφαση του ΣτΕ για τη διαγραφή του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες.

Η δικηγόρος του Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος, όχι μόνο δεν προσβάλλει κανένα δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας, επικαλούμενη το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, αλλά η αναγραφή του θρησκεύματος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία, όπως είναι αυτή των απουσιών, καθώς στον αλλόθρησκο μαθητή πρέπει να αναγράφεται ότι απουσίασε λόγω επισήμων θρησκευτικών εορτών άλλου θρησκευτικού δόγματος, για να μπορούν να δικαιολογηθούν οι απουσίες.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε με ισχυρή πλειοψηφια (24-3) το αίτημα της Ένωσης Άθεων να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα (εικόνες) από τη δικαστική αίθουσα.

Πηγή: naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ