Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

World of Difference: Οι νέοι στήνουν μία διαφορετική κοινωνία (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Οι νέοι παίρνουν τη σκυτάλη και στήνουν μία διαφορετική κοινωνία

Ο Νίκος και ο Παρασκευάς είναι δύο νικητές του προγράμματος από τη Θεσσαλονίκη, που έχει ως πρώτο μέλημα να δώσει στη νέα γενιά τις ευκαιρίες και τη δύναμη που της αξίζουν.

Μία θέση. Ένα μήνυμα. Πολλοί αποδέκτες. Ακόμη περισσότεροι ωφελούμενοι. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε την ανάγκη να εμπιστευτούμε την εξέλιξή μας σε εκείνους που έχουν όλα τα φόντα να την καταφέρουν ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου. Σήμερα, προς μεγάλη έκπληξη των προγενέστερων που πίστευαν στην ιεραρχία, νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε πόστα με μεγάλες ευθύνες και απαιτητικά χρονοδιαγράμματα. Σήμερα, και πιο συγκεκριμένα τα τελευταία εννιά χρόνια, οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν πάνω στο όραμά τους για μία κοινωνία χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς αξιοποιώντας τις γνώσεις, την τεχνολογική τους κατάρτιση και την επιθυμία τους για προσφορά, χάρη στο πρόγραμμα World of Difference.

Αρχής γενομένης από το 2010, δέκα νέοι 18 έως 35 ετών, τοποθετούνται σε σημαντικές θέσεις στη ΜΚΟ της επιλογής τους, έχοντας έξι μήνες μπροστά τους για να ζήσουν το όνειρό τους και να δουλέψουν το όραμά τους με το Ίδρυμα Vodafone να καλύπτει τον μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Φέτος, οι νικητές του προγράμματος, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογική τους κατάρτιση και με σύγχρονα εργαλεία να καταφέρουν ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, να φροντίσουν για την προστασία και βιωσιμότητα του πλανήτη, να παλέψουν την εξάλειψη στερεοτύπων και αποκλεισμών, να συμβάλλουν στην εξοικείωση με την αναπηρία, την αντιμετώπιση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού, τη διαχείριση αδέσποτων ζώων, και γενικότερα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Όσα ακολούθησαν της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης των περασμένων ετών, δημιούργησαν τον χώρο, ώστε η κοινωνία μας ν’ αρχίσει ν’ αλλάζει. Και μάλιστα, από τα χέρια εκείνων που έχουν τις ιδέες, την εκπαίδευση και την όρεξη να την αλλάξουν. Οι δέκα νικητές του προγράμματος World of Difference, ανάμεσά τους και δύο Θεσσαλονικείς, δεν είναι παρά η ζωντανή απόδειξη ότι η εμπιστοσύνη στους νέους είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον που δε θα χαρακτηρίζονται από «άτυχες» στιγμές αλλά από στοχευμένες ενέργειες.

wod_19_08.jpg

Η αγάπη του για τη θάλασσα και τα υδάτινα οικοσυστήματα οδήγησε το Νίκο Δούμπα στην επιλογή της συνεργασίας του με την περιβαλλοντική Οργάνωση iSea, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη. «Οι δράσεις της iSea επικεντρώνονται σε 4 βασικούς πυλώνες: τα ξενικά είδη, την αλιεία, τα υδάτινα απορρίμματα και τη σχέση του ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα», εξηγεί ο Νίκος, ενώ σημειώνει πως στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 ξενικά είδη. Και λέγοντας ξενικά είδη εννοούμε εκείνα τα είδη που μετακινούνται ή εισάγονται σε ένα φυσικό περιβάλλον όπου δεν προϋπήρχαν και προκαλούν σημαντικά οικολογικά προβλήματα.

Απόφοιτος του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη εργάζεται ως υπεύθυνος του Προγράμματος Επιστήμης των Πολιτών «Σε ξενίζει. Μοιράσου το μαζί μας», ενός προγράμματος έρευνας πολιτών που στοχεύει στη μελέτη της κατανομής και της εξάπλωσης των θαλάσσιων ξενικών ειδών στις ελληνικές θάλασσες. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε παρατηρήσεις/καταγραφές που στέλνονται από πολίτες-ερευνητές που αγαπούν, αλληλεπιδρούν και γνωρίζουν τη θάλασσα. Στη συνέχεια, μια ομάδα ερευνητών αναγνωρίζει τα είδη και αξιοποιεί επιστημονικά την πληροφορία. Μεταξύ των βασικών του δραστηριοτήτων είναι η διαχείριση του σχετικού γκρουπ στο Facebook από όπου συλλέγονται τα δεδομένα, καθώς και η δημιουργία ενημερωτικού υλικού για τα θαλάσσια ξενικά είδη. Παράλληλα φροντίζει και για τη δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου συνεργασίας με καταδυτικά κέντρα και αλιείς, ώστε να συμβάλλουν πολλαπλασιαστικά στην ενημέρωση του κοινού.

Σύμφωνα με το Νίκο «Οι επιλογές μας ως καταναλωτές, είτε στα ιχθυοπωλεία και στις ταβέρνες, είτε στα καθημερινά πλαστικά προϊόντα, μπορούν να συμβάλλουν σε κάθε αλλαγή». Αυτή άλλωστε είναι και η λογική του citizen science, που υπηρετεί ο Νίκος και σύμφωνα με την οποία οι πολίτες συνεισφέρουν στην επιστήμη καθημερινά μέσα από παρατηρήσεις, φωτογραφίες, αναφορές. Παράλληλα και στο αμιγώς ευγενές κλίμα της συνεισφοράς, μία καλή λύση σύμφωνα με το Νίκο είναι το να μην επιλέγουμε ψάρια που βρίσκονται υπό εξαφάνιση ή βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής.

wod_19_09.jpg

«Οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων το 90% είναι Ρομά, στερούνται τα καθημερινά αυτονόητα που απολαμβάνει ένας κάτοικος της διπλανής περιοχής. Γι’ αυτό και άναψε ο ‘Φάρος’, για να βοηθήσει τα παιδιά αυτά να μην πέσουν πάνω σε ξέρες». Ο εκπαιδευτής και διαχειριστής του «Προγράμματος Ενάντια στη Σχολική Διαρροή» του Φάρου του Κόσμου, Παρασκευάς Σελίμ ανέλαβε να δώσει σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως καταγωγής, τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από 15 χρόνια το ποσοστό φοίτησης στην περιοχή ήταν 30%, ενώ σήμερα φτάνει το 80% και «παλεύουμε για ένα 20% μόνο».

Ο Παρασκευάς είναι ένα παιδί που γεννήθηκε από Ρομά γονείς σε έναν καταυλισμό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Στα 16 μου, ξύπνησα ένα πρωί, πέρασα τον περιφερειακό δρόμο και πήγα στο σχολείο της γειτονιάς, όπου δεν μπορούσαν να με δεχτούν γιατί ήμουν αρκετά μεγάλος. Δεν το παράτησα, συνέχισα και βρήκα μια τάξη ένταξης στο Δενδροπόταμο. Και μετά μπήκε στη ζωή μου o Φάρος, η μουσική, η ρομποτική». Τελείωσε τις τρεις τάξεις του 3ο Γυμνασίου Μενεμένης, στο οποίο ήταν σημαιοφόρος και πρόεδρος του 15μελούς. Ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος τού έχει παραδώσει τη μακέτα του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ενώ εκπροσωπώντας τον «Φάρο» ο Παρασκευάς έχει πραγματοποιήσει χαιρετισμό από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων μαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο Σαγγούρη, για την παγκόσμια ημέρα των Ρομά. Μέσα από τη θέση του στον «Φάρο» επισκέπτεται σχολεία ή συνδέεται μαζί τους ψηφιακά και μοιράζεται την ιστορία του με μαθητές, έτσι ώστε να εμπνεύσει πολλά παιδιά για να συνεχίσουν αυτό που κάνουν. «Αυτό που θέλω να δώσω να καταλάβουν κυρίως τα παιδιά είναι ότι δεν υπάρχουν άπιαστα όνειρα αλλά μόνο άνθρωποι που τα άφησαν στην μέση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ