Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βόρεια Μακεδονία: Αποσύρει τον Ήλιο της Βεργίνας από παντού

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα

Να αποσύρει και να απαγορεύσει τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας, το έμβλημα της χώρας και στη σημαία του κράτους, αποφάσισε η Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με την εφημερίδα Sloboden Pecat.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η απόσυρση του συμβόλου προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία είχε εξ αρχής ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απαγόρευση της χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας, είναι μεταξύ των όρων της Συμφωνίας, δεν έχουν ωστόσο δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πότε ξεκινά η αλλαγή ούτε για το αν θα υπάρξουν πρόστιμα, σε περίπτωση μη υπακοής.

Ο Ήλιος θα φύγει από όλα τα μνημεία και τους δημόσιους χώρους, βάσει της Συμφωνίας, ενώ θα ζητούνται πληροφορίες για το πού χρησιμοποιείται.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ αναγνωρίζει μέσω της οδού αυτής ότι το εν λόγω σύμβολο ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό,

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος ψηφίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου και τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προθεσμία για τη μετονομασία των μνημείων και η αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας λήγει στις 12 του Αυγούστου.

Η επίσημη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελείται από έναν κίτρινο ήλιο που ανατέλλει με 8 ακτίνες, οι άκρες των οποίων εκτείνονται σε κόκκινο φόντο. Υιοθετήθηκε επίσημα στις 5 Οκτωβρίου του 1995 και συμβολίζει τον "νέο ήλιο της ελευθερίας".

Παρόλα αυτά η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας χρησιμοποιείται κατά κόρον από την αντιπολίτευση μέχρι και σήμερα.

Πριν λίγες μέρες άλλωστε άλλαξαν και οι πινακίδες των οχημάτων. Όπως προβλέπουν τα συμφωνηθέντα, στη γαλάζια λωρίδα της πινακίδας αντί του μέχρι τώρα υφιστάμενου κωδικού «MK» αναγράφεται ο κωδικός «NMK».

Πηγή: ant1news.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ