Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σεισμός 5,2 ρίχτερ στην Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι (VIDEO)

Δηλώσεις των καθηγητών Κώστα Παπαζάχου και Ευθύμη Λέκκα

Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» για τον σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη ο καθηγητής γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.

Όπως είπε «είναι ένας σεισμός μεγέθους πέντε Ρίχτερ. Είναι παραπλανητικό γιατί έχει γένει σε ένα μεγάλο βάθος».

Ο καθηγητής γεωφυσικής εξήγησε ότι λόγω του ότι ο σεισμός ήταν σε μεγάλο βάθος, στα 80 χιλιόμετρα, γίνεται έντονα αισθητός σε μια ευρεία περιοχή.

Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαζάχο, αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν συνήθως μετασεισμικές ακολουθίες. «Σπάνια έχουν μικρά μετασεισμικά μεγέθη. Θα έχουμε λίγους σεισμούς», τόνισε.

Συγκεκριμένα, ο σεισμός έχει ένταση 5,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά του Ηρακλείου και με εστιακό βάθος στα 66 χιλιόμετρα, στις 7:40 το πρωί.

Σημειώνεται πως αρχικά, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του σεισμού είχε υπολογιστεί στα 5,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 31 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και εστιακό βάθος στα 170.1 χιλιόμετρα.

Λέκκας: Έχουμε να κάνουμε με έναν σεισμό επιφανειακό σε γνωστές ζώνες

"Δεν είναι μικρός ο σεισμός, ήταν νότια του Ηρακλείου στα 20 χλμ" τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

"Έχουμε να κάνουμε με έναν σεισμό επιφανειακό σε γνωστές ζώνες" πρόσθεσε.

"Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, έχουμε να κάνουμε με τη σεισμικότητα που υπάρχει στην Κρήτη" ανέφερε.

"Θέλουμε χρόνο να εκτιμήσουμε την κατάσταση" συμπλήρωσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ