Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Χτύπημα» της ΕΛ.ΑΣ. σε κύκλωμα με λαθραία καπνικά προϊόντά (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Εντοπισμός αποθηκών μετά από εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης

Μεγάλο, οργανωμένο κύκλωμα που εμπλέκεται στην αποθήκευση, επεξεργασία και τυποποίηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων καπνικών προϊόντων και τη διοχέτευσή τους στην παράνομη εγχώρια αγορά, αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σε αστυνομική επιχείρηση χθες στις περιοχές της Ελευσίνας και Καλλιθέας Αττικής, του Κάστρου Βοιωτίας και της Αταλάντης Φθιώτιδας, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), συνελήφθησαν δέκα Έλληνες ως μέλη του.

Στο πλαίσιο των ερευνών, σε τρεις αποθήκες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν πάνω από 128 τόνοι κατεργασμένου, ακατέργαστου και αποσπασμάτων καπνού, καθώς επίσης και πλήρης μηχανολογικός εξοπλισμός κατάλληλος για την επεξεργασία καπνού και την τυποποίηση τσιγάρων.

entopismos-apothikon-lathraion-kapnikon-proionton.jpg

Υπολογίζεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, από την καταμέτρηση μόνο του κατεργασμένου καπνού και των παρασκευασμένων τσιγάρων, ξεπερνούν τα 5.500.000 ευρώ, ενώ ο ακριβής υπολογισμός των αναλογούντων δασμών θα γίνει από τις Τελωνειακές Αρχές.

Όπως προέκυψε, οχτώ εκ των συλληφθέντων είχαν τον ρόλο του εργαζομένου σε χώρο που λειτουργούσε γραμμή επεξεργασίας καπνού στην Αταλάντη Φθιώτιδας, έχοντας αναλάβει την επεξεργασία και τη συσκευασία των παράνομων καπνικών προϊόντων. Άλλοι δύο ήταν επιφορτισμένοι με τον ρόλο του επιτηρητή (τσιλιαδόρου) σε τρεις αποθήκες. Τρεις ήταν επιφορτισμένοι με την ταξινόμηση και τη διάθεση επιβατικών οχημάτων για τη μετακίνηση των υπολοίπων μελών (εργατών και φυλάκων) από και προς τον χώρο αποθήκευσης κι επεξεργασίας των παράνομων καπνικών προϊόντων. Τέλος, ιδιοκτήτες εταιρείας είχαν αναλάβει την ενοικίαση χώρων που χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση για την εγκατάσταση των εργαστηρίων αποθήκευσης, καθώς και για την επεξεργασία και την τυποποίηση των καπνικών προϊόντων.

Σε έρευνες το περασμένο διήμερο σε σπίτι στην Καλλιθέα Αττικής, καθώς και σε τρεις αποθήκες σε Ελευσίνα Αττικής, Κάστρο Βοιωτίας και Αταλάντη Φθιώτιδας όπου λειτουργούσαν ισάριθμες γραμμές επεξεργασίας ακατέργαστου καπνού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 128 τόνοι και 720 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού, καθώς και αποσπασμάτων καπνού, πακέτα τσιγάρα και καπνού (σε διάφορες γλώσσες, όπως ελληνική, αγγλική, ιταλική, γαλλική και βουλγαρική), μηχανολογικός εξοπλισμός για την επεξεργασία καπνού και την τυποποίηση τσιγάρων, 4.600 ευρώ, τρία φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών, έξι επικαθήμενα, τρία Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, έξι ειδικά οχήματα μεταφοράς-εκφόρτωσης εμπορευμάτων (μηχανοκίνητα και χειροκίνητα κλαρκ) και 12 συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπορία κακουργηματικής μορφής, κατά παράβαση διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα άτομα, τρεις Έλληνες κι αλλοδαπός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)
Συνεργεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου καθάρισαν μέρος της τεράστιας παράνομης χωματερής πάνω από τον Περιφερειακό
Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)