Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο έλεος της φωτιάς η Εύβοια - Εκκενώθηκαν 4 χωριά (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Τη συνδρομή εναέριων μέσων από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό ζητά η Ελλάδα

Εκτός ελέγχου μαίνεται η φωτιά στη Εύβοια με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρύττει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων όπου ήδη έχουν εκκενωθεί τέσσερα χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα έχει ζητηθεί από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Υπήρξε μάλιστα άμεση ανταπόκριση και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από τα Χανιά όπου και βρισκόταν.

Αυτή την ώρα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου και εντός των επόμενων ωρών θα μεταβεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, προς το μέρος των οποίων κατευθύνεται η πυρκαγιά και να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι.

Οι φλόγες που φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα, έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, ενώ νωρίτερα χτύπησαν οι καμπάνες και αστυνομικοί και πυροσβέστες κάλεσαν τους κατοίκους να φύγουν από τον οικισμό.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική ζημιές από τη φωτιά έχουν υποστεί σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη.

fotia-evoia2.jpg

Παράλληλα, εκκενώθηκαν ακόμη δύο χωριά. Πρόκειται για το χωριό Σταυρός και το χωριό Πλατανιάς, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, αλλά κρίθηκε πλέον αναγκαίο να προχωρήσει και η εκκένωση του χωριού με λεωφορεία της Αστυνομίας.

Για νέο μέτωπο και στην Ιστιαία, έκανε λόγο λίγα λεπτά μετά τις 17:30, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική ζημιές από τη φωτιά έχουν υποστεί σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη.

https://www.facebook.com/watch/?v=659739771197090 https://www.facebook.com/watch/?v=653047081858795

Στην περιοχή μεταβαίνει και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η πυρκαγιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής, και η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική. Ο καπνός και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνει το έργο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, που δεν μπορούν να πλησιάσουν πολύ κοντά στις εστίες. Παρ' όλα αυτά οι πιλότοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το έργο τους.

Στα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ από το πρωί μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης από όλες τις υπηρεσίες στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από όμορες περιφέρειες ενώ σε εξέλιξη είναι κινητοποίηση για περαιτέρω μεταφορά δυνάμεων από άλλες περιοχές. Αναλυτικά, έχουν κινητοποιηθεί 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερο και ένα ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, οκτώ  μηχανήματα έργου καθώς και δέκα υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν προληπτικά τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν υπέστη ζημιές από τις φλόγες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των ανέμων η οσμή του καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια είναι έντονη ακόμη και στην Αττική.

Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού, λόγω της φωτιάς συστήνει άλλωστε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δείτε φωτογραφίες από την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει ότι βρίσκει στο δρόμο της στην Gallery παρακάτω.

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ