Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ικανοποίηση της ΠΕΔ-ΚΜ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα

Θετική υποδοχή από τον ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας και την ΠΕΔ-ΚΜ στην απόφαση της Επιτροπής ΣΔΙΤ για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού τομέα

Την πεποίθηση της ότι η Αυτοδιοίκηση θα κερδίσει το στοίχημα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία, δηλώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση της για την έγκριση, από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Σε δηλώσεις του, με αφορμή τη θετική εξέλιξη για το νέο έργο διαχείρισης απορριμμάτων, που θα χωροθετηθεί σε περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε: «Προχωράμε σταθερά στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Στην Κεντρική Μακεδονία η αυτοδιοίκηση υλοποιεί ενωμένη ομόφωνες αποφάσεις της. Βαδίζουμε προς ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, με πολύ θετικά περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα στους δήμους μας και τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών».

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και εξυπηρετεί 10 δήμους.

Για το έργο θα επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια και πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ.

Πρόκειται για το 6ο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς ήδη λειτουργούν έργα ΣΔΙΤ σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Σέρρες.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) θα εξυπηρετεί :

* Όσον αφορά στα σύμμεικτα 10 Δήμους της Π.Ε Θεσσαλονίκης που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης,  Δέλτα, Θεσσαλονίκης (τμήμα του Δήμου κατά 60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών,  Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος Ωραιοκάστρου, τους Δήμους των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας από τον νομό Κιλκίς.

* Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα η Μονάδα θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και της ΔΕ Καλλιθέας και του Δήμου Ωραιοκάστρου καθώς και των Δήμων Κορδελιού - Εύοσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, της ΔΕ Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου και του 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από την λειτουργία του είναι:

  • Μείωση δραστικά του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Μείωση δραστικά της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Περιορισμός και αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.
  • Εξάλειψη της  ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής και τις συνδεόμενες κοινωνικές αντιδράσεις  με αυτό το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη