Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντικαπνιστικός: Αρνούνται οι αστυνομικοί να αναλάβουν την επιβολή του (VIDEO)

Αντίθετοι οι αστυνομικοί στο να αναλάβουν την επιβολή του

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας» το οποίο στοχεύει στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Με το λεγόμενο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο καταργείται η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και καζίνο.

Παράλληλα επεκτείνεται η απαγόρευση του καπνίσματος και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων. Για κάθε παράβαση προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες (από 50 ευρώ που ισχύει) και 500 ευρώ τους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

Παράλληλα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για κάπνισμα σε Ι.Χ με ανήλικα. Για τη συγκεκριμένη παράβαση το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ είτε ο παραβάτης είναι οδηγός, είτε συνοδηγός είτε επιβάτης και στις 3.000 ευρώ αν πρόκειται για αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 1 μήνα στον οδηγό ανεξαρτήτως εάν ο παραβάτης είναι ο ίδιος.

Πέραν των απαγορεύσεων που ισχύουν ήδη, επιβάλλεται πλέον πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξής χώρους:

  • σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστούς ή στεγασμένους, πλην των χώρων παρασκευής προϊόντων καπνού
  • σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως εκείνα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης
  • στους παντός είδους χώρους αναμονής
  • στα αεροδρόμια, εκτός ειδικών χώρων που θα οριστούν
  • στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων
  • στα παντός είδους κυλικεία
  • στα παντός είδους ΜΜΜ συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των αγοραίων

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του νόμου είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών, η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές, αλλά και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Στην κάμερα του Open Tv, όμως, μίλησαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, και εμφανίστηκαν αρνητικοί στο να παίξουν τον ρόλο του ελεγκτή στον αντικαπνιστικό νόμο. Οι ίδιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ