Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΦΚΑ: Πάνω από 100 εκατ. σε 86.187 ελεύθερους επαγγελματίες - Ποιους αφορά

Αύριο η επιστροφή 100 εκατ. ευρώ σε 86.000 ελεύθερους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους

Αύριο, Τετάρτη, πιστώνονται 100.695.867,69 ευρώ στους λογαριασμούς 86.187 ελεύθερων επαγγελματιών, ποσά που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018.

Συνολικά θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές 215.193.494,99 ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών του έτους 2018, με βάση τα εισοδήματα του 2017 έναντι των εισοδημάτων του 2016 που αρχικά είχαν λογισθεί και καταβληθεί.

Για τους ασφαλισμένους που δε θα δουν επιστροφές στους λογαριασμούς τους, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν συμπληρώσει το i-bank τους. Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr -> ηλεκτρονικές υπηρεσίες-> Aτομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας», να το καταχωρήσουν.

«Τακτοποιούμε μια βασική υποχρέωσή μας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενους επιστρέφοντάς τους χρήματα τα οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είχε προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους όπως ήταν υποχρεωμένη. Επιπλέον, όμως, δεν τα είχε προβλέψει στις δαπάνες του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το έτος 2019, με σκοπό να παρουσιάσει εικονικά πλεονάσματα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είπε, «τα πλεονάσματα αυτά ήταν χαλκευμένα, αφού εκτός από τις επιστροφές αυτές δεν είχαν προϋπολογίσει ούτε τα ποσά των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας - τις οποίες εμείς αποδώσαμε πριν λίγες μέρες - και τα οποία εγγράψαμε και στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2019.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τέτοια φαινόμενα, με διάταξη νόμου που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας που βρίσκεται στη Βουλή, θέσαμε και διασφαλίσαμε έμπρακτα την απόλυτη διαφάνεια στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση ισολογισμών στον ΕΦΚΑ και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»
Τι απάντησε ο ποδοσφαιριστής μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε λόγω του χαμένου πέναλτι στον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από τη Γεωργία
Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»