Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ΕΕ τραβά το… αφτί σε Ελλάδα για τα απόβλητα

Καλεί 15 κράτη-μέλη να ολοκληρώσουν την εφαρμογή της οδηγίας για απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί 15 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που υπέχουν δυνάμει της ενωσιακής νομοθεσίας για τα απόβλητα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ενωσιακή νομοθεσία για τα απόβλητα απαιτεί από τα κράτη-μέλη να υποβάλουν στοιχεία στην Επιτροπή. Μέχρι σήμερα, συνολικά 15 κράτη-μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει μιας σειράς νομικών πράξεων, όπως της οδηγίας για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, της οδηγίας για τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές και τα απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, της οδηγίας για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, της οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, και του κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την οδηγία σχετικά με τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές και τα απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Επιτροπή, εντός συγκεκριμένου αριθμού μηνών από το τέλος του έτους αναφοράς, εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των δεδομένων που είναι αναγκαία για τον υπολογισμό του ποσοστού συλλογής. Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται επίσης να υποβάλλουν εκθέσεις για τα επίπεδα ανακύκλωσης που επιτυγχάνονται κάθε σχετικό ημερολογιακό έτος και για την επίτευξη των αποδόσεων ανακύκλωσης που ορίζονται στην οδηγία.

Μέχρι σήμερα οι εν λόγω υποχρεώσεις δεν έχουν τηρηθεί από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία όσον αφορά το 2016 και/ή το 2017.

Εάν αυτά τα κράτη μέλη δεν λάβουν μέτρα εντός δύο μηνών, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι μπορεί να εκδοθεί αιτιολογημένη γνώμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ