Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπακογιάννης: Όχι σε οδό Ζακ Κωστόπουλου - Τι αντιπροτείνει

Μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του μίσους πρότεινε ο Δήμαρχος Αθηναίων

Με αντιπρόταση να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του μίσους απάντησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην πρόταση της Ανοιχτής Πόλης να μετονομαστεί η οδός Γλάδστωνος προς τιμήν του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου που δολοφονήθηκε και λιντσαρίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης διατύπωσε ο επικεφαλής της Νάσος Ηλιόπουλος επικαλούμενος αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για τα δικαιώματα της οποίας αγωνιζόταν ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος. Ο κ.Ηλιόπουλος τόνισε πως η μετονομασία του δρόμου επιβάλλεται από την ανάγκη η πόλη να θυμάται γεγονότα με τέτοιο συμβολισμό.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων ευχαρίστησε αρχικά τον Νάσο Ηλιόπουλο χαρακτηρίζοντας την εισήγησή του «μία έμπρακτη απόδειξη, όχι μόνο ευαισθησίας αλλά και ενός πραγματικού ανθρωπισμού»: «Η πραγματικότητα είναι ότι η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, μας συγκλόνισε όλους. Όταν ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του τόσο άδικα, αφήνει σε όλους μας ένα, αν θέλετε, έντονο ψυχικό αποτύπωμα. Είναι ένα σύμβολο για έναν αγώνα που καλείται να δώσει η πόλη μας, ολόκληρη, ενωμένη για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό και θα ήθελα να προτείνω, ακριβώς επειδή ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους, να μην περιορίζουμε τη συζήτηση στη μετονομασία ενός δρόμου», πρόσθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε και την εμπειρία του από την πρόσφατη προσπάθεια με άδοξο τέλος να μετονομασθεί ο σταθμός Μετρό Ευαγγελισμός σε «Παύλος Μπακογιάννης»: «Το λέω και με προσωπική εμπειρία, πολλές φορές αυτές οι μετονομασίες κινδυνεύουν να λειτουργήσουν αντίστροφα, διότι χύνεται πολύ δηλητήριο και δυστυχώς υπάρχει πολλή τοξικότητα. Θα πρότεινα λοιπόν, να κάνουμε μια πιο καθολική κίνηση, ως Δημοτικό Συμβούλιο, να  τοποθετήσουμε ένα μνημείο στην Αθήνα, ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, κατά του ρατσισμού και κατά του μίσους. Όπως υπάρχει και νομίζω έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία και είχε ακόμη μεγαλύτερη  συμβολική αξία για την εποχή του, το μνημείο της Εθνικής Συμφιλίωσης. Έτσι, το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο, να είναι αυτό που θα αφήσει πίσω του στην Αθήνα, ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του μίσους και υπέρ της αγάπης".

Την πρόταση Μπακογιάννη υπερψήφισε και η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου ο οποίος διαφώνησε με τη λογική των εύκολων μετονομασιών. Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης υπερψηφίστηκε από τους 8 συμβούλους της και τους επικεφαλής των παρατάξεων Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας Πέτρο Κωνσταντίνου και της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής Ντίνας Ρέππα.

Πρόταση κατέθεσε και η παράταξη του ΚΚΕ Λαϊκή Συσπείρωση, που δήλωσε διαφωνία με τις μετονομασίες δρόμων αλλά ζήτησε την ανέγερση μνημείου για τον Ζακ Κωστόπουλο στο σημείο όπου δολοφονήθηκε. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από την Ανοιχτή Πόλη αλλά συγκέντρωσε 12 ψήφους και δεν πέρασε.

Επικεφαλής παρατάξεων όπως οι Γιώργος Καραμπελιάς, Γιώργος Βουλγαράκης και Βασίλης Καπερνάρος δήλωσαν αντίθετοι με την μετονομασία της Γλαδστωνος με το σκεπτικό ότι ο τιμώμενος ήταν μεγάλος φιλέλληνας και ότι δεν μπορούν να αποδοθούν τιμές σε ένα τόσο πρόσφατο γεγονός που δεν έχει αποτιμηθεί ιστορικά.

Δική του πρόταση κατέθεσε και ο Ηλίας Κασιδιάρης ζητώντας όμως να αποδοθούν σε σημεία της πόλης τα ονόματα των στελεχών της Χρυσής Αυγής Μ.Καπελώνη και Γ.Φουντούλη

Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία που συνήθως τραβά σε μεγάλο βάθος χρόνου μέχρι να επιλεγεί ο τύπος του μνημείου, ο καλλιτέχνης που θα το φιλοτεχνήσει και το σημείο όπου θα τοποθετηθεί. Υπενθυμίζεται ότι χρειάστηκαν 27 χρόνια μέχρι την τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το 1992 που το γλυπτό αποκτήθηκε από το Δημόσιο ενώ είχε κατασκευαστεί 20 χρόνια νωρίτερα.

Πηγή: ethnos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ