Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντιδράσεις στις Σέρρες για τη δημιουργία τρίτης δομής προσφύγων

Η πόλη ήδη σηκώνει ένα μεγάλο βάρος με τις δύο δομές, αναφέρει ο δήμαρχος Σερρών

Με οργισμένες αντιδράσεις προειδοποιεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, εφόσον προχωρήσουν οι σχεδιασμοί του για δημιουργία και λειτουργία τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες.

Αν και δεν υπήρξε προηγουμένως οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση του δήμου Σερρών, κλιμάκιο του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, βρέθηκε στην πόλη, προκειμένου να καταλήξει στο χώρο που θα κατασκευαστεί η νέα δομή. Πληροφορίες αναφέρουν πως επιλέχθηκε τελικά έκταση του υπουργείου Γεωργίας, δίπλα στις δύο υφιστάμενες δομές που ο αριθμός των προσφύγων, Γεζίντι στην καταγωγή, που φιλοξενούν σήμερα να φτάνει τους 900.

«Όταν η πόλη ήδη σηκώνει ένα μεγάλο βάρος με τις δύο δομές, κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία όχι να ζητήσει την άποψή μας, αλλά ούτε καν να μας ενημερώσει» λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, που ήδη απευθύνθηκε μ’ επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για λειτουργία τρίτης δομής στην πόλη. «Συμφωνούμε πως υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση, αλλά δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνουν επιλεκτικά συγκεκριμένες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως είναι οι Σέρρες. Εμείς έχουμε επιμεριστεί με το παραπάνω το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Ας το πράξουν και στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη το ίδιο» λέει ο κ.Χρυσάφης.

Το περασμένο καλοκαίρι λειτούργησε στις Σέρρες η δεύτερη δομή, ενώ πρόσφυγες φιλοξενούνται και σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής με το συνολικό αριθμό να αγγίζει τους 1.100 στα διοικητικά όρια του δήμου Σερρών.

Όπως λέει ο δήμαρχος Σερρών προτίθεται άμεσα να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, ενώ δηλώνει ευθέως πως θα ηγηθεί κινητοποιήσεων εφόσον ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής της νέας δομής.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να λειτουργήσει τρίτη δομή στην πόλη των Σερρών. Αν ξεκινήσουν εργασίες, θα μας βρουν μπροστά τους. Τι νομίζουν; Πως οι Σερραίοι είναι πολίτες Β’ κατηγορίας ή μας έχουν δεδομένους; Θα δουν μια μαζική αντίδραση, που έως σήμερα δεν ήταν συνηθισμένοι από τους Σερραίους. Όλα έχουν το όριό τους Βάλαμε πλάτη, περισσότερο απ’ ότι μας αναλογεί για το θέμα των προσφυγικών ροών. Δεν πάει άλλο» τονίζει ο κ. Χρυσάφης, σχολιάζοντας και όσους πιθανόν κάνουν λόγο για «ρατσιστική συμπεριφορά». «Με μία πόλη που ήδη έχει σηκώσει το βάρος με δύο δομές και περισσότερους από 1.100 πρόσφυγες, το σίγουρο είναι πως δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει ισομερής καταμερισμός και δικαιοσύνη. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο» καταλήγει ο κ. Χρυσάφης.

Πηγή: protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους