Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέλος η καλοκαιρία: Πού έρχονται βροχές – Πότε χτυπούν τη Βόρεια Ελλάδα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε προ ολίγου η ΕΜΥ, ενημερώνοντας για επικείμενες βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Όπως αναφέρει η ΕΜΥ «Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Τετάρτη (30-10-2019) και από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανώς θα συνοδεύονται πρόσκαιρα, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Η Κεντρική Μακεδονία θα επηρεαστεί περισσότερο αύριο Πέμπτη (31/10), ημέρα που περιγράφεται ως ιδιαίτερα βροχερή και για τη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ (30-10-2019) ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

(31-10-2019)

Α) Τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς η Ήπειρος. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοδυτικά και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Β) Η κεντρική Μακεδονία από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα.

Γ) Η Θεσσαλία από τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, οι Σποράδες και σταδιακά η ανατολική Στερεά και η Εύβοια.

2. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (01-11-2019)

Τις πρωινές ώρες η Εύβοια και μέχρι το μεσημέρι πιθανώς οι βόρειες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Από την πλευρά του το meteo αναφέρει «Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Τετάρτη 30/10 έως και το Σάββατο 2/11, με κυριότερα χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, έως το βράδυ της Τετάρτης 30/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Στη συνέχεια και έως τι πρωινές ώρες της Πέμπτης 31/10 τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 31/10 έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο σύνολο σχεδόν της χώρας με εξαίρεση το Αιγαίο, ενώ στη συνέχεια και έως το μεσημέρι της Παρασκευής 01/11 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, το Αιγαίο και την Κρήτη. Από το μεσημέρι της Παρασκευής 01/11 έως και το πρωί του Σαββάτου 02/11 τα φαινόμενα θα επεκταθούν εκ νέου στο σύνολο της χώρας, όμως θα είναι ασθενέστερα, με εξαίρεση το Ιόνιο και την Ανατολική Θεσσαλία  όπου θα διατηρήσουν την ισχύ τους.

Χαλαζοπτώσεις αναμένονται από το μεσημέρι της Πέμπτης 31/10 έως και τα πρώτες ώρες της Παρασκευής 01/11 κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη καθώς και το μεσημέρι και απόγευμα της Παρασκευής 01/11 στο Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους μόνο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα των ορεινών όγκων της χώρας. Πιθανότητα εμφάνισης υδροσιφώνων υπάρχει από το απόγευμα της Πέμπτης 31/10 έως το πρωί της Παρασκευής 01/11 στο Νότιο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα ηπειρωτικά. Η πτώση στα βόρεια θα φτάσει κατά τόπους τους 9 βαθμούς Κελσίου όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο σχετικό χάρτη, που παρουσιάζει τη διαφορά της μέγιστης τιμής της μεταξύ Τετάρτης 30/10 και Πέμπτης 31/10.

Τέλος, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως 6 μποφόρ την Τετάρτη 30/10 και έως 7 μποφόρ την Πέμπτη 31/10 και την Παρασκευή 01/11. Στο Ιόνιο οι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 έως 5 μποφόρ την Τετάρτη 30/10 και τη την Πέμπτη 31/10, ενώ την Παρασκευή 10/11 θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις και θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ