Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πετρελαιοκηλίδα στη Βραζιλία με «κύριο ύποπτο» τάνκερ με ελληνική σημαία

Τεράστια πετρελαιοκηλίδα από δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία

Ένα δεξαμενόπλοιο υπό ελληνική σημαία είναι «ο κύριος ύποπτος» για πετρελαιοκηλίδα που σημειώθηκε στις ακτές της βορειοανατολικής Βραζιλίας σε μήκος μεγαλύτερο των 2.000 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Όπως τονίζεται, εκδόθηκε ένταλμα έρευνας για την έδρα μιας ναυτιλιακής εταιρείας στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ενώ η εισαγγελία της Βραζιλίας κάνει λόγο για «ανυπολόγιστες» ζημιές στις ακτές της χώρας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ερευνά ένα υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο που φέρεται ότι ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα, για την οποία αναφέρει πως σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 700 χλμ. από τις ακτές στο διάστημα ανάμεσα στις 28 και 29 Ιουλίου, αφού το τάνκερ είχε κάνει έναν σταθμό στη Βενεζουέλα.

Στην ανακοίνωσή της, η ομοσπονδιακή αστυνομία αναφέρει πως εκτελεί εντάλματα έρευνας σε διευθύνσεις που συνδέονται με μια ελληνικής εθνικότητας εταιρεία.

Οι βραζιλιανές αρχές ανέφεραν επίσης πως έχουν ζητήσει τη συνεργασία διεθνών υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της Ιντερπόλ, για να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες σχετικά με το πλοίο, το πλήρωμά του και την εταιρεία.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία εντόπισε την πιθανή προέλευση της πετρελαιοκηλίδας χρησιμοποιώντας ωκεανογραφικά δεδομένα και δεδομένα γεωεντοπισμού, τα οποία έδειξαν ότι το ελληνικό πλοίο ήταν το μόνο που έπλεε στην περιοχή στις 28 και 29 Ιουλίου.

«Το υπό ελληνική σημαία σκάφος ελλιμενίσθηκε στις 15 Ιουλίου στη Βενεζουέλα, παρέμεινε για τρεις ημέρες και απέπλευσε για τη Σιγκαπούρη μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού, σταματώντας μόνο στη Νότια Αφρική. Η πετρελαιοκηλίδα, την οποία ερευνάμε, φέρεται ότι σημειώθηκε στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Στις 29 Οκτωβρίου εμφάνιση πετρελαιοκηλίδας είχε αναφερθεί σε εννέα Πολιτείες και 94 πόλεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Επλήγησαν τουλάχιστον 107 ζώα, από τα οποία τα 81 πέθαναν ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Πηγή: naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης