Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εκλογή νέας ηγεσίας στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Το βράδυ ολοκληρώνονται οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης

«Σταθερούς συμμάχους» της Αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και την κυβέρνηση, ο επικεφαλής της παράταξης « Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες» και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η οποία διεξάγεται από το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και οι εργασίες της , θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ, με την εκλογή νέας ηγεσίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Περιφέρειες τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και υπογράμμισε ότι «μπορούν να αποτελέσουν τους θεσμικούς εκφραστές ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του ίδιου του κράτους αλλά ταυτόχρονα και τους βασικούς πυλώνες μιας νέας παραγωγής και αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα». Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, το μεγάλο διακύβευμα σήμερα είναι « η μετάβαση από την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση.

Αντίθετα, κριτική στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης σ΄ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση, άσκησε η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Πρωτοβουλίας», πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Από τον Ιούλιο επιστρέφουμε σε δομικές αδυναμίες, επιστρέφουμε σε χρόνιες παθογένειες που έχουν αποδυναμώσει την τοπική αυτοδιοίκηση καθιστώντας την πελατειακό ιμάντα της κεντρικής εξουσίας», τόνισε. Σ΄ότι αφορά την περιφερειακή διακυβέρνηση, είπε συγκεκριμένα: «Φαντάζομαι ότι είμαστε έτοιμοι ως περιφέρειες που θέλουν να διακυβερνήσουν και όχι απλά να υφίστανται, να απαντήσουμε στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, του προσφυγικού - μεταναστευτικού και της κρίσης. Εγώ ισχυρίζομαι ότι δεν είμαστε έτοιμοι και η κεντρική εξουσία διαχρονικά δεν θέλει να μας δώσει αναπνοή και πολιτικό χρόνο». Δεν θα τολμήσει η κυβέρνηση, όπως και η προκάτοχος της, να προβεί σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, προέβλεψε, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση», πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να φτιάξει «ένα περιτύλιγμα για να μην κάνει τίποτα» καταργώντας μόνο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από τη «Λαική Συσπείρωση» ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Αναστάσιος Τσιαπλές,  είπε  ότι  με βάση  το τωρινό « αντιλαϊκό πλαίσιο,  περιφέρειες και δήμοι που αποτελούν τμήματα του αστικού κράτους, υλοποιούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και εξελίσσονται σε όλο και πιο αποτελεσματικά στηρίγματα του μεγάλου κεφαλαίου σε τοπικό επίπεδο μέσω διοχέτευσης εθνικών και ευρωενωσιακών πόρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ