Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένταση στην προανακριτική για Μανιαδάκη - Ζήτησε να καταθέσει με δικηγόρο

Όλα όσα αποκάλυψε στην επιτροπή ο Νίκος Μανιαδάκης

Αίτημα να παραστεί στην Προανακριτική Επιτροπή για την Novartis παρουσία δικηγόρου γιατί είναι κατηγορούμενος για ψευδή κατάθεση υπέβαλε ο Νίκος Μανιαδάκης.

Το αίτημα που υπέβαλε ο κ. Μανιαδάκης συζητήθηκε αρχικά χωρίς την παρουσία του στην Επιτροπή για την υπόθεση Novartis. Από τη ΝΔ φέρεται να είπε ο Θανάσης Πλεύρης ότι αφού είναι ύποπτος για ψευδή κατάθεση, η Επιτροπή θα πρέπει να του αναγνωρίσει όλες τις δικονομικές εγγυήσεις του Νόμου.

Αντίθετη άποψη εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας φέρεται να είπε:

“Εκπλήσσομαι για το αίτημα του κ. Μανιαδάκη. Η επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Το αίτημα είναι απαράδεκτο, ο κ. Μανιαδάκης καλείται ως μάρτυρας”, και κατήγγειλλε το αίτημα ως μεθόδευση.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι “εμείς δεν θεωρούμε πως υπάρχει ύποπτος Μανιαδάκης, αλλά μάρτυρας Μανιαδάκης”.

Από το ΚΚΕ υποστηρίχθηκε ότι για όλους θα πρέπει να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση, όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να κληθεί όπως κλήθηκε και ο Κωνσταντίνος Φρουζής (άνευ συνηγόρου). Ίδια θέση εξέφρασε και η “Ελληνική Λύση”.

Στην Επιτροπή κλήθηκε να αναπτύξει το αίτημα ο δικηγόρος του Νίκου Μανιαδάκη που φέρεται να είπε πως πρέπει να εξεταστεί ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας. Κύριος λόγος το γεγονός ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία.

Πάντως, το θέμα λύθηκε με τον κ. Μανιαδάκη σε συνεννόηση με τον δικηγόρο του να αποσύρουν το αίτημα και έτσι ξεκίνησε η κατάθεσή του

Προανακριτική Novartis: Τι κατέθεσε ο Νίκος Μανιαδάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να είπε πως “εγώ είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή. Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη. Επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν, βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κύριο Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό, αλλά επί υπουργίας Λοβέρδου δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος στο υπουργείο, ουδέποτε συνεργάστηκα μαζί του. Αυτό το επιβεβαιώνουν τα στελέχη του υπουργείου.

Ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να κατέθεσε ότι είχε συνεργασία με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχε το αντικείμενο της τιμολόγησης των φαρμάκων λόγω της επιστημονικής του ιδιότητας. Συμβούλευα – είπε – ταυτόχρονα 16 κυβερνήσεις. Ινδονησία, Καζακστάν. Ταξίδευα συνεχώς.

Μάλιστα λέγεται πως έχει αναφέρει στην Επιτροπή πως όταν μπήκε η χώρα στην κρίση η Υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές που έγιναν είχαν εθνικό χαρακτήρα. Στον τομέα υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δισ. ευρώ.

Εκείνη την περίοδο ως επιστήμονας συνεισφέρω στην προσπάθεια της χώρας να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της υγείας. Το καλοκαίρι του 2012 επειδή το μνημόνιο της υγείας ήταν τεράστιο με παρακάλεσαν να αναλάβω (Σαλμάς) συντονιστής του μνημονίου στην υγεία. Το έκανα για τρεις μήνες. Μετά επανέκαμψα με Άδωνι – Βορίδη. Έκανα εκτιμήσεις για δαπάνη φαρμάκων. Ο υπολογιστής μου έχει 6.500 αρχεία. Όλες τις επικοινωνίες με τους Θεσμούς. Από εκεί προκύπτει αβίαστα ο ρόλος και η συνεργασία μου με υπουργούς.

Όπως και οι σχέσεις με τους μάρτυρες. Αυτούς που έχω δηλώσει ότι γνωρίζω και θα τους αναφέρω στην πορεία. Επίσης υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις στελέχη του υπουργείου για το πότε ξεκίνησε η δραστηριότητα μου.

Πηγή: newsit

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ