Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένσταση για το πρόστιμο των 51.200 στην Ανταρσία για 3 πανό

Κατατέθηκε η ένσταση για το πρόστιμο των 51.200 στην Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία και τον Θ. Αγαπητό

Αντιπροσωπεία της Ανταρσίας στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά υπέβαλλε ένσταση για το εξοντωτικό πρόστιμο στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης την Πέμπτη 28/11 και ακολούθησε συζήτηση. Παράλληλα έξω από τα διοικητικά δικαστήρια όπου συνεδριάζει η Επιτροπή πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας με αίτημα την ακύρωση του άδικου και εξοντωτικού προστίμου.

Η ένσταση αφορούσε το πρόστιμο των 50.000 Ευρώ που επιβλήθηκε στον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Αγαπητό με βάση το άρθρο 14 παρ.1γ του ν. 3870/2010 ως επικεφαλής της Ανταρσίας στην Κεντρική Μακεδονία για 3 πανό και μία αφίσα που βρέθηκαν από το ΑΤ Σερρών να είναι τοποθετημένα σε μη επιτρεπόμενους χώρους. Η Επιτροπή άκουσε με προσοχή την επιχειρηματολογία που εκτεινόταν σε ένα ευρύ φάσμα τυπικών και ουσιαστικών λόγων ανάκλησης της προηγούμενης απόφασής της και διαγραφής του προστίμου.

«Έχουμε αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς η απόφαση αναμένεται πριν το τέλος της χρονιάς, μετά το μαζικό κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή με πρωτοβουλία φορέων του λαϊκού κινήματος και αγωνιστών. Αυτή η άμεση πρωτοβουλία δείχνει ποιος είναι ο δρόμος για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και κοινωνικών δικαιωμάτων που δέχονται επίθεση με ιδιαίτερη ένταση στις μέρες από την κυβέρνηση της ΝΔ.», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Θυμίζουμε την ουσία: Ο Δήμος Σερρών, μη κατανέμοντας σύννομα (για την ακρίβεια: μη κατανέμοντας με οποιονδήποτε τρόπο) τους χώρους για την έκφραση των ιδεών και μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών όπως προβλέπει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και επιτάσσει το Σύνταγμα, αποστέρησε από τα πολιτικά κόμματα και τους συνδυασμούς το δικαίωμα να εκφράσουν και να διαδώσουν νόμιμα τις απόψεις τους με τη μορφή της υπαίθριας διαφήμισης. Όμως, η κατανομή συγκεκριμένων δημόσιων χώρων για την προβολή πολιτικών ιδεών και μηνυμάτων από τα κόμματα και τους συνδυασμούς αποτελεί θεμελιώδη υλική προϋπόθεση για την πραγμάτωση της συνταγματικής προστασίας της ελεύθερης έκφρασης και της πολιτικής δράσης. Επομένως, σε περίπτωση μη σύννομης κατανομής τέτοιων χώρων με ευθύνη της Διοίκησης, η επιβολή προστίμου καταργεί στην πράξη τα συγκεκριμένα δικαιώματα.

Η κινητοποίηση που ξετυλίχθηκε με αφορμή αυτό το πρόστιμο αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για τις δημοκρατικές ελευθερίες, καθώς επεκτάθηκε σε ένα εντυπωσιακό φάσμα φορέων. Η κοινωνική πίεση έφερε και τη θετική τοποθέτηση από θεσμικούς φορείς (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια), μαζί με τους συνδικαλιστικούς (ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, άλλα δευτεροβάθμια όργανα, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία κλπ), αλλά και πολιτικούς φορείς (κοινή ανακοίνωση οργανώσεων της Αριστεράς, ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή, παρέμβαση ΜΕΡΑ25). Μια πληθώρα τοποθετήσεων έχουν αρθρωθεί, και μάλιστα όχι μόνο απέναντι στο συγκεκριμένο πρόστιμο αλλά και γενικά υπέρ της αλλαγής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Αυτή η συλλογική κινητοποίηση μας δίνει αισιοδοξία για τη συνέχεια, μας δίνει τον αέρα να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών. 

Πιστεύουμε ότι θα δικαιωθεί αυτός ο αγώνας για τα πολιτικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες και θα είναι μια νίκη της αλληλεγγύης, μια νίκη του μαζικού -ανυποχώρητου αγώνα που συνεχίζετε!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι