Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών: Σοκαριστικό γεγονός η κακοποίηση του Δημήτρη Ινδαρέ

Ο γνωστός σκηνοθέτης συνελήφθη μαζί με τους δυο γιους του μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στο Κουκάκι

Δηλώσεις συμπαράστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει η σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τους δύο γιους του, μετά από επιχείρηση της αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτίριο της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι.

Σημειώνεται ότι οι εννέα συλληφθέντες κατά τις χθεσινές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε τρεις καταλήψεις μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Ινδαρές με τους δυο γιους του που συνελήφθησαν μέσα στο ιδιόκτητο σπίτι τους αναμένεται να δικαστούν αύριο ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου μετά από αναβολή που έλαβαν σήμερα από το δικαστήριο.

Οι εννέα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα, ανά περίπτωση, της βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών, απείθειας, παράνομης οπλοκατοχής, εξύβρισης και απόπειρας παράνομης βίας.

Όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο, το οποίο διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την αυριανή τους δίκη.

 

Η Ένωση Σκηνοθετών

Η Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) εκφράζει με ανακοίνωσή της "την έντονη ανησυχία της, καθώς η εκκένωση του υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι  στάθηκε αφορμή για την εισβολή στο σπίτι του συναδέλφου σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του, χωρίς εντολή εισαγγελέα, απλώς και μόνον επειδή το σπίτι του συνορεύει με την κατάληψη".

Επιπλέον, η ΕΣΠΕΚ τονίζει ότι "αποτελεί σοκαριστικό γεγονός η κακοποίηση του. Κι αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου της οικίας τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής".

Η ΕΣΠΕΚ αναφέρει ότι "όσοι γνωρίζουν τον Δημήτρη Ινδαρέ, δεν μπορούν παρά να «γελάσουν» με τα δημοσιεύματα, τα «ρεπορτάζ» και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και του πολιτικού προϊσταμένου της, κ. Χρυσοχοϊδη, που φέρουν τον πιο φιλήσυχο και ευγενικό συνάδελφο μας να προσπαθεί να πάρει το όπλο του αστυνομικού".

"Η ανησυχία μας και ο προβληματισμός μας επεκτείνεται στο συνολικότερο κλίμα των τελευταίων ημερών, που αμαυρώνει την εικόνα μιας δημοκρατικής χώρας και μας επιστρέφει σε ατμόσφαιρες άλλων δυσάρεστων εποχών, με το πρόσχημα της προστασίας του πολίτη. Πρόκειται για σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Είναι ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα", τονίζει η ΕΣΠΕΚ , η οποία καλεί τους αρμόδιους να πάρουν θέση "αν τελικά στόχος τους είναι η δημιουργία διαταραγμένου, επικίνδυνα ακροδεξιού κλίματος, με το πρόσχημα της καταστολής της ανομίας".

Για τη σύλληψη του Δημήτρη Ινδαρέ μίλησε και ο Παντελής Βούλγαρης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», δηλώνοντας μεταξύ άλλων «Είναι ασύλληπτο να έχει συλληφθεί αυτός και τα παιδιά του. Θα κάνω οτιδήποτε μου ζητηθεί για να του συμπαρασταθώ».

Επίσης, η Ελένη Ράντου μέσα από τη σελίδα της στο fb γράφει ότι "έχοντας γνωρίσει και συνεργαστεί με τον Δημήτρη Ινδαρέ είμαι σίγουρη πως η συζυγός του λέει μόνο την αλήθεια". Και άλλοι καλλιτέχνες έκαναν αναρτήσεις για το θέμα στις σελίδες τους.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνει αυτό που προσπάθησε να κρύψει ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κατήγγειλε από το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η ΕΛΑΣ έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών τις οποίες όμως ονομάζει "ελαστικές μπάλες"», επισημαίνει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα γεγονότα στο Κουκάκι.

«Εάν οι χειρισμοί τους δεν ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών, θα ήταν απλά γελοίοι», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι «η αντισυνταγματική εισβολή σε σπίτι του σκηνοθέτη κ. Ινδαρέ χωρίς εισαγγελική παραγγελία, ο ξυλοδαρμός του ίδιου και των παιδιών του μέσα στο σπίτι τους και οι πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες στο ψαχνό, τελικά δεν είναι ψέματα, όπως ισχυρίστηκε για να εξαπατήσει με άθλιο τρόπο τον κ. Αλιβιζάτο ο κ. Χρυσοχοΐδης».

«Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης έχουν καταστρατηγήσει τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και του Συντάγματος. Επιβεβαιώνουν πως είναι μια αναξιόπιστη, ακραία δεξιά κυβέρνηση σε πανικό, που δεν σέβεται ούτε το Σύνταγμα, ούτε τους πολίτες και ούτε φυσικά την ασφάλειά τους», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ραγκούσης: Παράνομη κι αντισυνταγματική αστυνομική βία

Για «παράνομη κι αντισυνταγματική αστυνομική βία» στην επιχείρηση των ΜΑΤ στο Κουκάκι κάνει λόγο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.

«Με βάση τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις των νοσοκομείων ΕΛΠΙΣ και Ερυθρός Σταυρός, τεκμηριώθηκαν πλέον δύο αναντίλεκτες αλήθειες», αναφέρει ο κ. Ραγκούσης σε γραπτή δήλωσή του και σημειώνει: «Πρώτον: Στην επιχείρηση των ΜΑΤ στο Κουκάκι ασκήθηκε παράνομη αστυνομική βία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στην ιδιοκτησία τους. Επίσης, τουλάχιστον μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα. Δεύτερον: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ψέματα και προσπάθησε να αποκρύψει τα πραγματικά περιστατικά».

Επιπλέον, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, «μνημειώδη ως προς το θράσος της και τα ψέματά της πως δήθεν "δεν ασκήθηκε αστυνομική βία κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ"». «Όσα παράνομα κι αντισυνταγματικά έγιναν εντός της ιδιοκτησίας Ινδαρέ ήταν αναπόσπαστο μέρος της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση της κατάληψης του όμορου κτιρίου κι εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους ψεύτες και όσους τους στηρίζουν», τονίζει.

Στη συνέχεια, ο κ. Ραγκούσης κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι «όχι μόνον έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την παράνομη και καταχρηστική αστυνομική βία, με την οποία παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, αλλά πλέον αποδεικνύεται και ως μία ψευδόμενη κι αδίστακτη κυβέρνηση, η οποία συκοφαντεί και τραυματίζει αθώους πολίτες, όπως η οικογένεια Ινδαρέ, προκειμένου να συγκαλύψει τις έκνομες ενέργειές της».

«Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, η αντίδραση και η εναντίωση επαφίεται πλέον όχι μόνο σε κόμματα ή φορείς αλλά και σε κάθε ευσυνείδητο πολίτη που πιστεύει σε μία ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και σε μία προοδευτική Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Ραγκούσης, επισυνάπτοντας γνωμάτευση του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, σύμφωνα με την οποία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα.

Η απάντηση του υπ. Προστασίας του Πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ

Για «εμμονή στη στήριξη της ανομίας» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με «αμείλικτα ερωτήματα» που προκύπτουν από την χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στα υπό κατάληψη κτίρια στο Κουκάκι.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι στην επιχείρηση εκκένωσης των κτιρίων υπήρχε από την αρχή εισαγγελέας που έχει κάνει αναλυτικές εκθέσεις, παραπέμπει στην ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για την χρήση, από αστυνομικό, ελαστικού σφαιριδίου «και όχι πλαστικής σφαίρας», που χτύπησε κοπέλα στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει:

«Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου; Ας συνέλθουν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πάλι ψέματα. Στα υποτίθεται αμείλικτα -όπως πομπωδώς τα χαρακτηρίζει- ερωτήματα που θέτει σήμερα με ανακοίνωση του, οι απαντήσεις είναι απλές και έχουν ήδη δοθεί.

1. Το είπαμε από χθες. Στην επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης στη Ματρόζου η εισαγγελέας ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή στις 6:30 το πρωί. Υπογράφει δυο εκθέσεις. Μια για κατ' οίκον έρευνα σε διπλανή της κατάληψης οικία και μια για το κτίριο της κατάληψης. Παρόντες ήταν εισαγγελικοί λειτουργοί και στις άλλες δυο εκκενώσεις. Συμπέρασμα: η παραβίαση ασύλου σε ταράτσες ή ισόγεια δεν υπάρχει, δεν υπήρξε, είναι γκεμπελικό εφεύρημα ΣΥΡΙΖΑ.

2. Για τη χρήση ελαστικού σφαιριδίου και όχι πλαστικής σφαίρας, όπως ψευδώς υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν ήδη απαντήσεις από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Αλλά για να μην εκπλήσσεται δήθεν το κόμμα αυτό, σημειώνουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει στη διάθεση της τα ίδια υλικά και μέσα που είχε και επί των ημερών διακυβέρνησης του.

Το μόνο αμείλικτο λοιπόν στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμμονή στη στήριξη της ανομίας. Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου;

Ας συνέλθουν».

Ερωτηματικά για ελλείψεις νομιμότητας της αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι διατυπώνει το Κίνημα Αλλαγής ενώ ζητάει από την κυβέρνηση να δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό βίντεο για να μην προκαλούνται παρερμηνείες. Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολιάζει: «Απ' ό,τι φαίνεται οι επιχειρήσεις τύπου "Κουκάκι" δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τον εκφοβισμό του λαού και την εμπέδωση του δόγματος "νόμος και τάξη", αλλά και ως εργαστήρια δοκιμής και νομιμοποίησης πιο εξελιγμένων μηχανισμών και όπλων καταστολής, που προμηθεύθηκαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις και που τελικό στόχο έχουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα» επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Ινδαρές 

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές γεννήθηκε στην Πάτρα, τον Απρίλιο του 1964. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1987) και Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου (1987). Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη κοντά στους Παντελή Βούλγαρη, Nίκο Περάκη, Φρίντα Λιάππα, Διαγόρα Χρονόπουλο και ως διευθυντής παραγωγής στην ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος» του Περικλή Χούρσογλου.

Έκανε το σκηνοθετικό το ντεμπούτο με την μικρού μήκους ταινία «Η κυρία Έρση», ενώ το 1995 η μεγάλου μήκους ταινία του «Ο τσαλαπετεινός του Wyoming» απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μετά από δύο ντοκιμαντέρ, ο Δημήτρης Ινδαρές βραβεύτηκε ξανά για την ταινία «Γαμήλια Νάρκη» (2003) με το Βραβείο Σεναρίου στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 44ο Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και το Platinum βραβείο για Καλύτερη Κωμωδία στο WorldFest - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χιούστον, το 2004. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τελευταία ψώνια για το Πάσχα στο Καπάνι – Πού παίζουν οι τιμές (ΦΩΤΟ)
Σχετικά υποτονική από το πρωί η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
Θεσσαλονίκη: Τελευταία ψώνια για το Πάσχα στο Καπάνι – Πού παίζουν οι τιμές (ΦΩΤΟ)
Κικίλιας: Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο
Συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Associated Press παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Κικίλιας: Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο