Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε δίκη στέλνει το ζεύγος Παπαντωνίου για «ξέπλυμα» χρήματος ο εισαγγελέας

Παραπομπή σε δίκη για το ζεύγος Παπαντωνίου προτείνει ο εισαγγελέας

Στο «σκαμνί» ζητεί να καθίσουν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, που με την πρότασή του ζητά την παραπομπή του ζεύγους σε δίκη για το αδίκημα της νομιμοποίησης  εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η υπόθεση αφορά σε «δώρο» ύψους 2.835.197 ελβετικών φράγκων το οποίο φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός από την «THALES NEDERLAND B.V.», προκειμένου να ανατεθεί στη Γαλλική εταιρεία το 2003 ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας, τα χρήματα αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος του συνολικού χρηματικού ποσού που φέρεται να έλαβε ο Γιάννος Παπαντωνίου, το οποίο κατά τις εκτιμήσεις ξεπερνά τα 4,5 εκ. ελβετικά φράγκα. Σημειώνεται, ότι ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι δεν έχει διαπράξει καμία παράνομη πράξη και πως η επίμαχη σύμβαση ήταν επωφελής για το Δημόσιο.

Πάντως κατά την δικογραφία, ο κραταιός άνδρας του ΠΑΣΟΚ φέρεται να διατηρούσε το παράνομο χρήμα εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντάς το από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα. Μάλιστα, εμφανίζεται να ενήργησε από κοινού με τη σύζυγο του  Σταυρούλα Κουράκου, η οποία είχε κριθεί επίσης προφυλακιστέα μετά την απολογία της στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, αλλά αφέθηκε ελεύθερη  τον Μάρτιο του 2019 με περιοριστικούς όρους.

Ρόλο «κλειδί» στην υπόθεση φέρεται να είχε επιχειρηματίας, φίλος του ζευγαριού, ο οποίος απολογούμενος παραδέχθηκε πως έβγαλε το 2002 και το 2003 ποσό ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία.  Είχε ισχυριστεί, όμως, πως δεν γνώριζε την παράνομη προέλευσή τους αλλά πίστευε πως ήταν νόμιμα έσοδα του πρώην υπουργού. Πλέον, το «μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει τελικά αν θα υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση ή με βούλευμά του θα απαλλάξει το ζευγάρι.

Πηγή: ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ